Veromuutokset tuovat sijoitustuotteita samalle viivalle – ekonomistin neuvo: ”ota muutoksista hyödyt irti”

15.3.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Osakesäästötili, sijoitusvakuutus, rahasto tai vapaaehtoinen eläkevakuutus, eri sijoitusvaihtoehtojen verokohtelun neutralointi helpottaa myös sijoittajien valintaa. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan veromuutoksien hyödyt kannattaa tutkia.

Sijoittajan vaihtoehdot lisääntyvät. Eduskunta on hyväksynyt lain, joka tuo suomalaissijoittajille uuden osakesäästötilin ja muuttaa muun muassa sijoitusvakuutusten verokohtelua.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä sijoittajien kannattaa nyt miettiä, miten toimia ennen ja jälkeen muutosten. Aloittelevan ja konkarisijoittajan toimintavaihtoehdot eroavat jonkin verran.

- Uusi osakesäästötili tuo suoran osakesijoittamisen verokseen välillisen sijoittamisen etuja. Tilille ei kuitenkaan voi siirtää osakkeita, vain pelkkää rahaa ja pääoma on rajattu 50 000 euroon. Tilin sisällä osingot saa verotta ja myös kaupankäynti on verotonta. Pitkäaikainen sijoittaja tai paljon kauppaa käyvä sijoittaja hyötyvät tilistä. Aloittelija pääsee heti kiinni verohyötyihin, mutta hajautuksesta kannattaa pitää huolta, Nummiaro sanoo.

Osakesäästötililtä voi sijoittaa vain suomalaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. Sen sijaan rahastoja ei voi tilille hankkia. LähiTapiola kysyi suomalaisten kiinnostusta osakesäästötileihin viime syksynä. Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä 29 prosenttia yli tuhannesta vastaajasta harkitsisi osakesäästötilille sijoittamista. Vastaajista 38 prosenttia sanoi, että osakesäästötili ei houkuttele heitä.

Sijoitusvakuutusten ja sijoitusrahastojen verotus yhdenmukaistuu

Sijoitusvakuutusten ja kapitalisaatiosopimusten verotuskäytöntöihin on myös tulossa muutoksia. Jatkossa sijoittaja ei voi enää lykätä verotustaan siihen asti, kunnes alkaa nostaa vakuutuksesta saamiaan tuottoja. Uudessa mallissa jokainen varojen nosto sisältää myös osuuden tuotosta, jota verotetaan pääomatulona.

Sijoitusvakuutuksen tappiot eivät ole nykyisin vähennyskelpoisia. Muutoksen jälkeen tappiot ovat vähennettävissä verotuksessa sopimuksen päättymisvuonna.

- Verotusmuutokset sijoitusvakuutuksissa ja kapitalisaatiosopimuksissa helposti johtavat kysymykseen, kannattaisiko vakuutuksiin jo sijoittaneen nostaa varansa pois ennen lain voimaantuloa. Nostojen ennakoinnin tarpeeseen vaikuttavat rahan tarve, kertyneet tuotot, nostojen jatkosijoittaminen ja kulut, Nummiaro luettelee.

- Aloittelevalle sijoittajalle sijoitusvakuutus on yhä hyvä vaihtoehto saada aikaan laajasti hajautettu salkku. Vakuutuksen kautta voi päästä kiinni sijoituskohteisiin, joihin piensijoittajalla ei yleensä ole pääsyä. Vakuutusta on hyvä harkita silloin, kun miettii sijoittamista perinnöksi.

Ehdotettujen veromuutosten seurauksena myös vapaaehtoinen, ei-verotuettu eläkevakuuttaminen saattaa herättää kiinnostusta. Ei-verovähennyskelpoisissa määräaikaisissa eläkevakuutuksissa verotus menisi sijoitusvakuutuksen tapaan. Elinikäisten eläkevakuutuksien tuoton verotukselle on erityissäännös

- Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, jossa täytyy voida luottaa, ettei verotus poukkoile ja muutu vielä matkalla täysin erinäköiseksi. Kotitaloudet nyt vain säästämään ja poliitikot, antakaa sille rauha, niin lopulta veropohja kasvaa ja kaikki hyötyvät näistä veromuutoksista. On hyvä, että verotusta muutetaan siten, että verotuksella ei ohjata eri vaihtoehtojen suosiota. Tärkeintä on säästää pitkäjänteisesti ja pitää huolta riittävän laajasta hajautuksesta.

Verotus muuttuu - huomioi nämä

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää