Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mökkeilijän muistilista – näillä vinkeillä mökkeilet kesän turvallisesti

16.5.2019 - Turvallisuus

Alkukesä on jo tarjonnut aurinkoa ja lämpöä, joten moni suomalainen on jo startannut täysipainoisen mökkikauden. LähiTapiola kokosi viisi vinkkiä, joilla mökkeilet koko kesän turvallisuutta unohtamatta.

1. Suojaudu varkailta, lukitus kuntoon

Kesäasuntojen murrot ovat viime vuosina lisääntyneet ja ammattimaistuneet. LähiTapiolan korvaustilastojen mukaan murtovarkaita kiinnostavat eniten elektroniikka, työkalut, veneen moottorit, veneet ja mönkijät, aseet ja kalastusvälineet sekä alkoholi.

Perusohje on, että mökillä ei pidä säilyttää arvoesineitä. Varmista, että lukot ovat kunnossa ja pohdi murtohälyttimien hankintaa. Hyvä valaistus vähentää myös murtovarkaiden mielenkiintoa. Valaistusta on helppo tehostaa liiketunnistimilla, jolloin valot syttyvä, kun joku liikkuu tontilla.

Pyri jättämään mökki asutun näköiseksi silloinkin, kun olet poissa. Myös rakennustarvikkeet ja työkalut on syytä suojata ja lukita mahdollisimman hyvin. Varkaiden röyhkeydestä kertoo se, että jopa rakenteilla olevia vapaa-ajan asuntoja on ryhdytty purkamaan.

2. Muista paloturvallisuus

Takkaa ja saunaa lämmitettäessä on aina hyvä pitää mielessä paloturvallisuus. Pellit ja luukut pitää muistaa avata ja tuhkat pitää tyhjentää kannelliseen peltiastiaan ja sijoittaa se palamattomalle alustalle niin, etteivät lapset tai eläimet pääse sitä kaatamaan.

Muista myös tarkistaa viimeistään kesän kynnyksellä mahdollinen tulisijojen nuohoustarve. Vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Nuohouksen saa suorittaa nuohoojan ammattitutkinnon omaava henkilö. Tilaa nuohooja aina paikalle, jos epäilet tulisijan tai hormin kuntoa.

Hanki mökille sammutuspeite ja käsisammutin ja varmista, että osaat käyttää niitä. Tarkista myös palovaroittimen toiminta ja vaihda tarvittaessa paristo uuteen. Vain toimiva palovaroitin pelastaa.

3. Pihatöihin turvallisesti

Mökeillä moni tekee sellaisia töitä, joita kotona ei yleensä tehdä tai jotka tulevat eteen ehkä ensimmäistä kertaa. Näitä voivat olla esimerkiksi rännien puhdistus, katon kunnon tarkistus, laiturin korjaus, puiden raivaus tai polttopuiden teko.

Mökillä unohtuu helposti suojavarustuksen käyttäminen, koska nikkarointitöitä ei oteta niin vakavasti. Muista kuitenkin, että varovaisuus ja suoja varusteet tekevät työstä turvallista ja ovat siis omaksi parhaaksesi!

Alkoholi on huono yhdistelmä työvälineiden kanssa. Muista siis ensin työ, sitten huvi. Lataa varalta Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus tai selvitä Hätäkeskuslaitoksen sivuilta mökin tarkat koordinaatit, jotta apu löytää perille.

4. Mökin laitteet kuntoon

Mökille kierrätetään usein kodin vanhoja kodinkoneita, kuten jääkaappeja tai televisioita. Vanhat laitteet kuluttavat kuitenkin paljon energiaa eivätkä ole käteviä käytössä.

Lisäksi ikääntyneissä sähkölaitteissa voi piillä paloturvallisuusriskejä, kun mökkioloissa lämpötila ja kosteus vaihtelevat. Ota aina lähtiessäsi töpselit pois seinästä!

5. Muista myös: Näin vakuutat vapaa-ajan asunnon

Kotivakuutuksella voi vakuuttaa myös mökin tai huvilan irtaimistoineen. Vakuutukseen kuuluvat lisäksi piha ja piharakennelmat. Vakuutus on voimassa myös rakentamisen ja peruskorjauksen aikana. Tarkista, että vakuutuksesi on ajan tasalla myös kesäasunnon osalta.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta