Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus9.10.2023

LähiTapiola Länsi-Suomelta jättisatsaus alueen turvallisuuteen – Vapaaehtoisille palokunnille haettavaksi 100 000 euron lahjoituspotti

Vastikkeettomassa lahjoituskokonaisuudessa länsisuomalaiset vapaaehtoiset palokunnat saavat lokakuun ajan ehdottaa tukikohteita toimintansa kehittämiseksi. Lahjoitusten saajat julkistetaan marraskuun puolivälissä.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin tilastojen mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä lähes 760 palokuntaa, joista valtaosa on vapaaehtoisia palokuntia ja osa-aikaispalokuntia. LähiTapiola Länsi-Suomen toimialueella palokuntia toimii yhteensä 69 kappaletta, ja niistä suurin osa on vapaaehtoisia palokuntia. Joukkoon mahtuu myös muutamia osa-aikais- ja tehdaspalokuntia.

Vapaaehtoiset palokuntalaiset ovat mukana lähes puolessa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä. Vapaapalokuntien rooli korostuu erityisesti pienemmissä kunnissa ja harvaan asutuilla alueilla, joilla sijaitseviin tehtäviin vapaaehtoiset saapuvat yleensä ensimmäisinä.

Kuluvan vuoden toisella isolla lahjoituksellaan LähiTapiola Länsi-Suomi haluaa tukea vapaaehtoisten palokuntien työtä, jonka merkitys on epävakaassa maailmantilanteessa alueen asukkaille suurempi kuin se on ollut aikoihin.

– Maailmalla ja Suomessakin myllertävien muutoksien myötä monen alueemme asukkaan turvallisuuden tunne on viime aikoina ollut koetuksella. Turvallinen arki on hyvän elämän perusedellytys, mutta pitkien etäisyyksien maakunnassa monia yhteiskunnan perustoimintoja ei ole helppo järjestää. Jokainen meistä ansaitsee turvallisen elinympäristön, asui sitten missä päin tahansa. Tässä me haluamme osaltamme auttaa tukemalla vapaapalokuntien arvokasta työtä, linjaa LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.

Tavoitteena ratkaisut, jotka hyödyttävät mahdollisimman monia alueen palokuntia

LähiTapiola Länsi-Suomi on kasannut yhteensä 100 000 euron lahjoituskokonaisuuden, josta kaikki yhtiön toimialueella toimivat vapaaehtoiset, osa-aikais- ja tehdaspalokunnat voivat hakea tukea.

Palokuntien hakemille lahjoituksille ei ole asetettu hakemuskohtaisia euromääräisiä rajoja. Yhtiö myöntää tukea 5–10 lahjoituskohteeseen, sillä se haluaa ohjata alueen palokuntia yhteiseen pohdintaan toiminnan kehittämiseksi.

– Yhdessä tekemällä saamme tässä ja kaikessa muussakin aikaan suurinta hyvää läntiseen Suomeen. Siksi kannustamme palokuntia pohtimaan yhteistyössä tarpeita, joiden taloudellinen tukeminen hyödyttäisi samalla kertaa useampaa palokuntaa tai koko pelastusaluetta. Kuulemme myös mielellämme ehdotuksia yhteisistä kehityshankkeista tai mahdollisuuksista laajentaa palokuntien roolia vahinkojen ennaltaehkäisytyössä alueellamme, Aakula kertoo.

Kaikki myönnettävät lahjoitukset ovat vastikkeettomia. Lahjoitushaku on auki 9.10.–31.10.2023. Hakijoilla on mahdollisuus täydentää hakemuksiaan esimerkiksi kustannusarvioiden osalta myös hakuajan jälkeen.

Alueen vapaaehtoiset palokunnat saivat edellisen tuntuvan lahjoituksen vuonna 2015. Silloin LähiTapiola Lännen lahjoitti kullekin toimialueellaan toimivalle vapaaehtoiselle palokunnalle kolme uutta palokypärää. Kaikkiaan palokypäriä lahjoitettiin 105 kappaletta.

Näin palokunta voi ehdottaa lahjoituskohdetta

  1. 1.

    Mene osoitteeseen lyyti.in/sopimuspalokunta. Löydät linkin myös menemällä osoitteeseen lahitapiola.fi/lansi-suomi sekä LähiTapiola Länsi-Suomen sosiaalisen median kanavista.

  2. 2.

    Täytä hakulomakkeelle yhteystietosi. Kerro lomakkeella tai liitetiedostossa mahdollisimman konkreettisesti siitä, miten käyttäisitte tukisumman alueemme palokuntien toiminnan kehittämiseen.