Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Loimi-HämeTerveys7.8.2023

Kysely: Lähes puolia LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella asuvista huolestuttaa korkeat lemmikkien terveydenhoitokulut

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella ollaan LähiTapiolan kyselyn tulosten mukaan keskimääräistä aktiivisempaa lemmikkikansaa. Lähes joka toisessa taloudessa on yksi tai useampi lemmikki.

Lemmikkieläinten määrä on jatkuvasti kasvanut Suomessa viimevuosina ja korona-aika toi lisäksi pentubuumin. Tilastokeskuksen vuoden 2016 selvityksen mukaan noin 31 prosentissa suomalaisista kotitalouksista oli jokin lemmikki. LähiTapiolan vuonna 2023 toteuttamassa kyselyssä* jo 38 prosenttia kertoi omistavansa lemmikin.

Samansuuntainen kehitys näkyy myös LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella, sillä kyselyn mukaan yhteensä 42 prosentilla LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella** asuvista on kotitaloudessa yksi tai useampi lemmikkieläin.

LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella asuvista eniten, peräti 47 prosenttia kyselyyn vastanneista, oli huolissaan eläinlääkäri- ja lääkekuluista. Seuraavaksi eniten, 42 prosenttia, askarruttivat lemmikin hoidon järjestyminen matkan tai sairastumisen ajaksi. Kolmanneksi eniten huolestuttivat lemmikin terveyteen liittyvät asiat, kuten tapaturmat ja sairauksiin liittyvät riskit, joista oli huolissaan 30 prosenttia vastanneista.

Vahinkomäärät ja hoitokulut kasvussa


Lemmikkien määrän kasvu sekä kohonneet hoitokulut näkyvät myös vakuutusyhtiön tilastoissa.

Tammi–kesäkuussa 2023 LähiTapiola Loimi-Häme maksoi eläinvakuutuksesta korvauksia 787 000 euroa, kun vuonna 2021 summa oli 549 00 euroa. Yleisimpien vaivojen joukossa olivat ruoansulatuskanavan ja suoliston oireet sekä tulehdukset korvassa, ihossa, tassussa tai silmässä.

- Eläinlääkärikulut ovat hoitomahdollisuuksien parantuessa kasvaneet huimasti. Suurimpaan osaan eläinvakuutuksista liitetäänkin mukaan eläinlääkärikuluvakuutus, kertoo LähiTapiola Loimi-Hämeen korvauspäällikkö Hanna-Leena Ikonen.

Hoitokulujen kasvaessa joudumme vakuutusyhtiönä myös itse seuraamaan eläinvakuuttamisen kannattavuutta tarkasti ja puntaroimaan oikeanlaista hintatasoa, Ikonen jatkaa.


Vakuutuksen avulla voi lemmikin yllättäviin sairaanhoitokuluihin varautua ennakolta. Ilman vakuutusta yksittäisen eläinlääkärikäynnin hinta voi helposti nousta tuhansiinkin euroihin.

Lemmikkivakuutus kannattaa hoitaa kuntoon heti kun lemmikin hankkiminen on varmistunut. Jos ennen vakuutuksen ottamista lemmikillä ehtii olemaan jo jokin sairaus, siitä tulee todennäköisesti rajoitusehto eli sairautta ei korvata enää vakuutuksesta.

LähiTapiola on vakuuttanut Suomessa yli 100.000 lemmikkiä, joista valtaosa on koiria. LähiTapiolalta otettujen eläinvakuutusten määrä on kasvanut noin 5-10 prosenttia vuosittain.

Etäeläinlääkärillä säästöä


Kuluja on mahdollista pitää kurissa myös etäeläinlääkäripalvelun avulla. LähiTapiolan koiran tai kissan eläinlääkärikuluvakuutukseen kuuluvan LemmikkiHelppi-etäpalvelun yhteydenottomäärät ovatkin kasvaneet vuosittain 10–20 prosenttia, ja jopa 70 prosenttia tapauksista saadaan hoidettua etänä.

Etenkin lievempien ja omistajan mieltä askarruttavien vaivojen hoidossa etäeläinlääkäri voi säästää matkoilta eläinlääkäriin ja takaisin sekä auttaa ennaltaehkäisemään sairauksien pahenemista. Etäeläinlääkäri osaa arvioida lemmikin terveystilanteen, antaa hoito-ohjeet ja ohjata tarvittaessa jatkohoitoon klinikalle.

LemmikkiHelpin etäeläinlääkäripalvelut ovat käytettävissä ilman omavastuuta kaikille, joiden koiralla tai kissalla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus.

* LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueelta vastaajia oli 300. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella noin +/- 5,6 prosenttiyksikköä.

** LähiTapiola Loimi-Häme toimii Kanta-Hämeessä, Etelä-Pirkanmaalla ja Itäisessä Lounais-Suomessa kaikkiaan 14 kunnan alueella. Toiminta-alueen suurimmat asutuskeskittymät ovat Hämeenlinna, Forssa, Loimaa ja Valkeakoski. Voit lukea lisää yhtiöstä täällä.