Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus8.5.2023

Oletko vuokraamassa kotiasi kesällä tai MM-kisojen ajaksi? Katso, mitä vakuutus korvaa jos vuokralainen aiheuttaa vahinkoa

Suunnitteletko kotisi vuokraamista MM-kisojen tai oman kesälomareissusi ajaksi? Tarkista, miten vakuutus korvaa vuokralaisten aiheuttamia vahinkoja. Muista suojeluohjeet ja kerro turvallisuusasiat myös vuokralaiselle.

Vuokrattaessa omaa asuntoa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti toiselle, esimerkiksi viikonlopuksi tai korkeintaan kahdeksi viikoksi, on vuokranantajan kotivakuutus voimassa normaalisti. Tästä hyvä esimerkki on kodin vuokraaminen lyhytaikaisesti oman kesälomamatkan yhteydessä esimerkiksi Airbnb-palvelussa.

- LähiTapiolassa kotivakuutus korvaa vahingot siihen valitun turvan tason mukaisesti. Jos vuokranantajalla on laajan turvan tasoinen irtaimistovakuutus, myös esimerkiksi vuokralaisten vahingossa rikkomat esineet korvataan, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen.

- Vuokranantajan kannalta varmasti ikävimpiä tilanteita ovat ne, kun vuokralainen tahallaan rikkoo paikkoja tai aiheuttaa muuta vahinkoa. Tavallinen kotivakuutus korvaa vuokratun asunnon kohdalla tahallisen vahingonteon ja varkausvahingon vain murron yhteydessä. Vuokralaisen tahallisesti ja törkeällä huolimattomuudella aiheuttamia vahinkoja ei kotivakuutuksesta korvata. Tätä riskiä on hyvä puntaroida omaa asuntoa vuokrattaessa ja siihen voi tarvittaessa myös varautua vuokranantajille suunnatuilla vakuutuksilla, kertoo Määttänen.

Huolehdi nämä kuntoon ennen kuin vuokraat asuntosi

 • Varmista taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä, että asunnon vuokraaminen ja vuokralaisten majoittaminen ei ole kiellettyä.

 • Varmista kotivakuutuksesi laajuus ja kattavuus lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa.

 • Muista, että palovaroitin tulee olla vähintään joka alkavaa 60 neliötä kohden. Suositeltavaa on, että palovaroitin on vähintään kaikissa makuuhuoneissa, keittiössä ja olohuoneessa.

 • Asunnossa on esillä ensiapuvälineet, vähintään ensiapulaukku.

 • Asunnosta löytyy alkusammutusvälineet: sammutuspeite keittiössä ja mielellään myös käsisammutin.

 • Asunnon osoite on selkeästi esillä.

Muista kertoa vuokralaiselle nämä suojeluohjeet ja turvallisuusasiat

 • Takan avotulta, kynttilää ja ulkona olevaa avotulta saa polttaa vain valvotusti. Ulkotulia ja kynttilöitä saa polttaa vain palamattomalla alustalla ja riittävän etäällä syttyvästä materiaalista. Huoneistosta poistuttaessa ja nukkumaan mentäessä tuli on sammutettava huolellisesti

 • Sähköliettä tulee käyttää valvotusti. Syttyviä esineitä ei saa säilyttää liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä.

 • Vaatteiden tai muun palavan materiaalin kuivattaminen ja säilyttäminen kiukaan yläpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä sekä sähköpattereilla on kielletty.

 • Avaimia ei saa jättää eikä piilottaa asunnon tai säilytystilojen läheisyyteen.

 • Pesukoneen toimintaa on valvottava. Sitä ei saa jättää päälle, kun asunnosta poistutaan. Pesukoneen hana on suljettava aina käytön jälkeen.

 • Suomalainen hätänumero 112 on sekä poliisille, palokunnalle että ambulanssille. Suosittele vuokralaiselle lataamaan 112-sovellus. Se paikantaa sijainnin automaattisesti. Suomalainen osoite voi olla hankala kertoa puhelimessa.

 • Suomalaisten taloyhtiöiden yhtiöjärjestysten mukaan hiljaisuus alkaa yleensä klo 22.00.

Mitä kotivakuutus korvaa, jos on vuokrannut asuntonsa MM-kisojen tai viikon kestävän lomamatkan ajaksi?

 1. 1.

  Rikkoutuminen
  Yksittäinen kodinkone tai esine löytyy hajonneena vuokralaisen jäljiltä. Vuokralainen kertoo sen hajonneen vahingossa. Kotivakuutus korvaa siihen valitun turvan mukaisesti. LähiTapiolan Laaja- ja Loisto-tasoiset kotivakuutukset korvaavat myös rikkoutumiset.

 2. 2.

  Varkaus
  Televisio tai koriste-esine on kadonnut vuokralaisen jäljiltä. Kotivakuutuksesta ei korvata vakuutetun luvalla sisään päässeen henkilön tekemää varkautta. Käytännössä varkausvahinkojen osalta riski jää vuokranantajalle.

 3. 3.

  Ilkivalta
  Kotivakuutuksesta ei korvata vakuutetun luvalla sisään päässeen henkilön tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttamaa omaisuusvahinkoa. Ilkivaltavahinkoihin voi varautua vuokranantajille tarkoitetulla laajalla huoneistoturvavakuutuksella.

 4. 4.

  Tulipalo
  Asunnossa on syttynyt tulipalo hellalle epähuomiossa jääneen pyyhkeen sytyttyä tuleen. Savu on aiheuttanut vahinkoja asunnossa. Kotivakuutuksesta korvataan tulipalojen aiheuttamia palo-, noki- ja savuvahingot.

Vuokranantaja voi ottaa myös lisäturvaa


Jos asunnon pääasiallinen käyttötarkoitus on vuokraustoiminta ja esimerkiksi jatkuvassa Airbnb-käytössä, ei asuntoa vakuuteta kotivakuutuksella vaan siihen täytyy ottaa oma erillinen vakuutus. Juuri tähän tarkoitukseen vuokranantajille on tarjolla Huoneistoturvavakuutus, joka tarjoaa kotivakuutusta kattavamman turvan vahinkojen varalle. Lue lisää vuokranantajan huoneistoturvavakuutuksesta.

- Huoneistoturvavakuutus korvaa laajimmillaan myös vuokralaisen tahallaan aiheuttamat vahingot huoneiston pinnoitteille ja tarjoaa turvaa vuokranantajan omistamalle irtaimistolle eli tarjolla on kotivakuutusta laajempi turva tältä osin, Määttänen sanoo.

Tampereen kaupungin sivuilta löytyy rakennusvalvonnan, ympäristöterveyden ja pelastuslaitoksen ohje, josta löytyy lisätietoja siitä, milloin huoneistoin hallinnan luovuttamista pidetään luvanvaraisena majoitustoimintana eikä esimerkiksi yksityishenkilön oman kodin lyhytaikaisena ja satunnaisena vuokrauksena.