Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Hannu NummiaroTalous13.5.2022

Mistä on sijoitusvakuutukset tehty? 2+2 ainesosaa

Yleinen hintojen nousu pakottaa tilisäästäjät sijoittajiksi. Monille rahastomaailman vaihtoehdot ovat jo tuttuja, mutta sijoitusvakuutukset ovat yhä vieraita. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro purkaa sijoitusvakuutukset osiin.Lue lisää sijoittamisesta

Inflaation kiihtyminen edellyttää uusia arkitalouden taitoja. Tilisäästäjien on siirryttävä sijoittajiksi, jolloin sijoitustuotot voivat kompensoida hintojen nousun. Monet jo tuntevat rahastot, mutta sijoitusvakuutukset voivat tuntua mystisemmältä säästämismuodolta. Tätä ”sijoitus” ja ”vakuutus” -osat tarkoittavat säästäjille.

Sijoitukselliset ominaisuudet

  • Rahastomainen helppous. Sijoitusvakuutus on helpon säästämisen tuote ihan siinä missä tutumpi rahasto. Samalla tavalla onnistuu vaivaton ja turvallinen arkitalouden hoito. Minimisumma säästää on 30 eur/kk ja näillä pienilläkin summilla saa heti hyvin laajasti hajautetun sijoitussalkun, jota yksittäisen sijoituskohteen konkurssikaan ei pilaa. Sijoitusvakuutuksissa on yhdistelmärahastoista tutut valmiit riskitasot, jotka helpottavat päätöksentekoa. Esimerkiksi LähiTapiolan tuotteissa on kolme riskitasoa, joissa on 60, 35 tai 10 prosenttia osakkeita.

  • Omaisuusluokkahajautus. Monet tuntevat yhdistelmärahastot, joissa on tuottohakuisempia osakkeita tasapainottamassa vähäriskisempiä korkosijoituksia. Sijoitusvakuutuksissa hajautuksen hyödyt on viety vielä pidemmällä. Salkusta löytyy myös kiinteistö- ja pääomasijoituksia. Näin saadaan vielä tasaisempaa tuottokehitystä ilman, että tuottopotentiaalista joudutaan isosti tinkimään. Käytännössä tämä on jo hyvin lähellä ammattisijoittajien toimintatapaa.

Vakuutukselliset ominaisuudet

  • Perintösuunnittelu. Kuoleman tapauksessa sijoitusvakuutukseen kertyneet säästöt maksetaan sen ehtoihin merkityille edunsaajille. Perinnönjaossa isoin etu on nopeus, sillä varat pystytään yleensä maksamaan aika nopeasti edunsaajalle. Siitä voi olla hyötyä myös perintöverojen maksamisessa, jos esimerkiksi perinnöksi tulee myös vaikeammin myytävissä olevaa kiinteistövarallisuutta.

  • Verotusluonne. Sijoitusvakuutuksen sisällä voi tehdä muutoksia sijoituskohteisiin ilman veroseuraamuksia. Tässä tuote eroaa rahastosta, jonka myynti laukaisee pääomaverotuksen. Sijoitusvakuutuksen sisällä voi huoletta muuttaa allokaatiota, jossa esimerkiksi haluaa eri elämänvaiheissa sijoittaa eri lailla, tai haluaa muuttaa allokaatiota markkinatilanteen mukaan.

Rahastoihin verrattuna sijoitusvakuutukset voivat tuoda lisähyötyjä hajautus-, perintö- ja verotusseikoissa. Toisaalta kulut ovat korkeammat ja epälikvidit sijoituskohteet rajoittavat säästöjen rahaksi muutettavuutta. Sijoitusasiantuntijoiden kanssa kannattaa tarkemmin käydä läpi, mikä on juuri sinulle sopivin säästämismuoto.

Hannu Nummiaro

Ekonomisti
LähiTapiola Varainhoito Oy

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoituskohteen lakisääteisiin dokumentteihin, jotka ovat saatavilla LähiTapiolan nettisivuilla. Tässä esitettyjä tietoja ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä tietoja ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai -palveluilla.