Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Anu RuotanenTyöelämä23.2.2022

Sää kertoo, kannattaako tänään lähteä työpaikalle

Pahimpaan lumimyräkkään ei kannata lähteä autoillen tai kävellen, mikäli aivan pakottavaa tarvetta ei ole.

Olemme varmasti monessa työtehtävässä huomanneet viimeisen parin vuoden aikana, että töiden tekeminen ei vaadi aina työpaikalle menoa.

Esihenkilötehtävässä oleva, mitäpä jos seuraavana lumimyräkkäisenä päivänä laittaisit tiimille viestin, että tänään ei kannata lähteä ajelemaan työpaikalle, jos suinkin työtehtävät onnistuvat kotioloissa?

Työmatkoilla jalan tai polkupyörällä sattuneet kaatumiset aiheuttavat vuosittain noin 50 miljoonan euron korvauskustannukset työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta (Tapaturmavakuutuskeskus 2021).

Monet liukastumistapaturmat sattuvat työmatkoilla ja esimerkiksi työpaikkojen pysäköintialueilla. Pysäköintialueiden kuntoon kannattaa kiinnittää huomioita ja huolehtia lumien poistosta ja liukkauden torjunnasta.

Onko teidän työpaikkanne pysäköinti- tai piha-alueella sattunut liukastumistapaturmia? Nämä, kuten muutkin tapaturmat tulisi aina tutkia. Joskus liukastumistapaturmien taustalla voi olla esimerkiksi väärään aikaan tapahtuva hiekoittaminen. Myös riittävä ja oikein suunnattu valaistus on tärkeää.

Nastakengät ovat jo pitkään kuuluneet omiin vakiovarusteisiini, loppusyksystä alkaen. Heti, kun maahan sataa valkoista tai tiet jäätyvät, pääsevät nastakengät käyttöön, enkä astu ulos ilman niitä ennen kuin taas kevät koittaa ja tiet ja polut ovat sulaneet.

Tutkimuksen mukaan (Liikenneturva 2020) 46 % suomalaisista kertoi käyttävänsä ainakin useimmiten nastakenkiä tai liukuesteitä talven liukkailla keleillä kävellessään. Kuuluthan sinä tähän joukkoon? Myös auton tai pyörän alle vaihdetaan talvikeliin sopivia renkaita ja saavatpa myös esimerkiksi hevoset kavioihin nastat eli hokit, jotta kaviot pitävät liukkaalla kelillä.

Talven vaihteleviin keleihin voi varustautua siis sopivilla varusteilla, mutta kannattaa myös pitää huomio tiessä, olitpa sitten liikkeellä kävellen, autolla, pyörällä tai vaikka hevosen selässä. Aikaa on hyvä varata hiukan enemmän, jos tietää edessä olevan matka haastavassa kelissä.

Nastakenkien lisäksi toinen vakituisessa käytössäni oleva varuste pimeään aikaan liikkuessa on heijastinliivi. Työnantaja voisi esimerkiksi teettää työntekijöilleen yrityksen logolla tai väreissä olevat heijastinliivit tai heijastinhenkselit. Se, jos mikä on edullinen elämänturvateko.

Anu Ruotanen
johtava asiantuntija, henkilövakuuttaminen ja henkilöriskienhallinta