Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Kirjautuminen
Kirjaudu sisään
Kirjaudu verkkopalveluunHoida vakuutus- ja sijoitusasioita.Vahingot ja korvauksetUseissa vahinkotilanteissa voit asioida suoraan kumppaneillamme eikä vahinkoilmoitusta tarvita.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunAloita sijoittaminen ja hoida sijoitusasioita.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluunKirjaudu henkilöstörahastopalveluunVerkkopalvelu henkilöstörahastojen jäsenille.
Tee uusi verkkopalvelusopimusSaat käyttöösi yritysten uuden verkkopalvelun, kun teet uuden verkkopalvelusopimuksen.Kirjaudu uuteen verkkopalveluunTästä voit kirjautua, jos yritykselläsi on jo uusi verkkopalvelusopimus.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunSeuraa sijoituksia sekä tee toimeksiantoja. Näet yrityksen sopimukset, kun yritys on sinut siihen valtuuttanut.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluun
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Kirjaudu sisään
Kirjaudu verkkopalveluunHoida vakuutus- ja sijoitusasioita.Vahingot ja korvauksetUseissa vahinkotilanteissa voit asioida suoraan kumppaneillamme eikä vahinkoilmoitusta tarvita.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunAloita sijoittaminen ja hoida sijoitusasioita.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluunKirjaudu henkilöstörahastopalveluunVerkkopalvelu henkilöstörahastojen jäsenille.
Tee uusi verkkopalvelusopimusSaat käyttöösi yritysten uuden verkkopalvelun, kun teet uuden verkkopalvelusopimuksen.Kirjaudu uuteen verkkopalveluunTästä voit kirjautua, jos yritykselläsi on jo uusi verkkopalvelusopimus.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunSeuraa sijoituksia sekä tee toimeksiantoja. Näet yrityksen sopimukset, kun yritys on sinut siihen valtuuttanut.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluun
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKirjautuneen palvelut
Kirjaudu sisään
Kirjaudu verkkopalveluunHoida vakuutus- ja sijoitusasioita.Vahingot ja korvauksetUseissa vahinkotilanteissa voit asioida suoraan kumppaneillamme eikä vahinkoilmoitusta tarvita.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunAloita sijoittaminen ja hoida sijoitusasioita.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluunKirjaudu henkilöstörahastopalveluunVerkkopalvelu henkilöstörahastojen jäsenille.
Tee uusi verkkopalvelusopimusSaat käyttöösi yritysten uuden verkkopalvelun, kun teet uuden verkkopalvelusopimuksen.Kirjaudu uuteen verkkopalveluunTästä voit kirjautua, jos yritykselläsi on jo uusi verkkopalvelusopimus.Kirjaudu sijoittamisen verkkopalveluunSeuraa sijoituksia sekä tee toimeksiantoja. Näet yrityksen sopimukset, kun yritys on sinut siihen valtuuttanut.Kirjaudu autorahoituksen verkkopalveluunKirjaudu henkivakuutusten hakemuspalveluun
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus8.12.2023Rasvapalot aiheuttavat suurimmat vahingot keittiössä – tuli voi karata pihviä tai kalaa paistaessa Rasvapalo on yksi keskeisimmistä ruoanlaiton paloriskeistä. Herkästi syttyvä ja voimalla palava rasva aiheuttaa mittavimmat vahingot liesipaloissa. Tiedot selviävät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkimuksesta, jossa tutkittiin LähiTapiolan korvaamia palovahinkoja. Usein palo ei ala friteerauksesta vaan esimerkiksi voin ylikuumenemisesta pannulla tai kattilassa.Laske hinta ja osta
Henkilö kaataa öljyä hellalla olevalle paistinpannulle.
Kun tuli karkaa ruokaa laittaessa, usein syynä on palamaan syttynyt rasva. Vielä yleisemmin rasvapalo on taustalla, kun keittiössä on syntynyt laajat palovahingot. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuksen mukaan rasvapalot aiheuttavat suurimmat kustannukset liesipaloissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin LähiTapiolan vuosina 2017–2020 korvaamia palovahinkoja.– Öljy, voi tai margariini voi yllättävän herkästi syttyä palamaan, ja rasvapalossa vapautuu valtavasti lämpöä. Nopeasti ja voimalla syttyvä palo saattaa levitä esimerkiksi ympäröiviin tekstiileihin, keittiönkaappeihin tai liesituulettimeen. Palava rasva voi myös roiskua ja tuli siten levitä. Näissä tilanteissa nopea alkusammutus ja tulen tukahduttaminen alkuvaiheessa olisi ensiarvoisen tärkeää, kertoo SPEKin tutkija Laura Kuurne.Tutkimuksessa tarkasteltiin lieteen liittyviä tulipaloja. Niissä rasvapaloista maksetut vahinkokorvaukset olivat keskimäärin noin 16 000 euroa. Jos tuli leviää laajasti rakennukseen, se voi pahimmillaan aiheuttaa yli sadantuhannen euron vahingot. Muissa liesipalojen yleisissä syttymissyissä keskikustannukset jäivät vähintään puolet rasvapaloja alemmas.– Raha ei tietenkään ole mitään verrattuna henkilövahinkoihin tai turvallisuuden tunteen järkkymiseen, mutta tutkimus antaa kuvaa rasvapalojen riskeistä. Keittiön lisäksi rasva voi syttyä palamaan esimerkiksi kodin terassilla grillatessa tai savustaessa. Alkusammutusväline on siis aina hyvä olla lähellä, kun kokkaa, sanoo korvausjohtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta. Tarkkana munkin paiston lisäksi myös pihviä paistaessa ja leipoessaRasvapalot ovat tutkimuksen mukaan kolmanneksi yleisin syttymissyy liesipaloissa. Muut kärkikolmikkoon yltäneet syyt olivat liedelle jäänyt ylimääräinen tavara ja valvomaton ruoanlaitto. Liesi- eli hellalta alkunsa saaneet palot ovat yleisin keittiön tulipalojen aiheuttaja.Lue lisää: Kotien yleisimmistä tulipaloista uutta tietoa – Liedellä syttyvät ruoan lisäksi kahvinkeittimet ja mikrokuvutMieleen tulee helposti, että rasva voi syttyä erityisesti friteeratessa eli suuressa öljymäärässä uppopaistaessa. Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että useammin kodin rasvapalot liittyvät pienempiin rasvamääriin. Munkkeja tai ranskalaisia öljyssä valmistaessa paloriskit saatetaan myös helpommin tiedostaa.– Palo voi saada alkunsa esimerkiksi pannulla lihaa tai kalaa voissa paistaessa tai kattilassa margariinia taikinaa varten sulattaessa. Tyypillisesti jokin keskeyttää ruoanlaiton, vie kokkaajan huomion ja lopulta liedelle unohtunut ja ylikuumentunut rasva leimahtaa liekkiin. Huomion voi viedä esimerkiksi puhelin, ovikello tai lapsi, kertoo Kuurne.Uppopaistaessa vahingot voivat kuitenkin herkemmin kasvaa suuriksi.– Täynnä öljyä oleva kattila voi palaa jopa parikymmentä minuuttia, jolloin sen ympärillä olevat rakenteet taatusti ehtivät syttyä. Lisäksi jos voimakas palo pääsee leviämään esimerkiksi liesituulettimeen tai hormiin kertyneen rasvan kautta, se voi nopeasti edetä jopa kattorakenteisiin, kertoo Määttänen.Ripeä toiminta ja varautuminen auttavat rasvan leimahtaessaNopeasti syttyvä rasvapalo voi hätkäyttää, jos siihen ei ole varautunut ennalta. Alkusammutukseen ei myöskään kannata ryhtyä, jos se ei ole enää turvallista. Rasvapalon alkusammutukseen on kuitenkin olemassa monia keinoja.– Palonalun voi tukahduttaa esimerkiksi kuivalla kattilan tai pannun kannella tai sammutuspeitteellä. Molemmat kannattaa siis pitää keittiössä käden ulottuvilla. Etenkin friteerausta valmistellessa on tärkeää varmistaa, että kansi istuu kattilaan hyvin, jotta sillä voi tarvittaessa estää tulelta hapensaannin. Kannen tulee myös olla täysin kuiva sammutushetkellä, sanoo Määttänen.Tutkija Kuurne muistuttaa veden ja palavan rasvan riskeistä:– Vettä ei koskaan tule käyttää rasvapalon sammutuksessa, koska siinä voi aiheuttaa itselleen palovammoja ja saada myös tulen leviämään. Palavaan rasvaan kaadettu vesi höyrystyy hyvin nopeasti, mikä voi saada koko kattilan sisällön leviämään räjähdysmäisesti. Pienikin tilkka vettä voi aiheuttaa palovammoja kuuman rasvan kanssa toimiessa, sanoo Kuurne.Jos rasva syttyy ruokaa laittaessa palamaan, tuli on paras yrittää tukahduttaa heti siinä paikassa sopivalla sammutusvälineellä. Astian siirtäminen voi aiheuttaa lisää vahinkoja. Pyri kääntämään liesi ja liesituuletin mahdollisimman pian pois päältä.Muista nämä, kun käytät rasvaa ruoanlaitossa
  • Vahdi ruokaa.
  • Pidä alkusammutusväline käden ulottuvilla: kuiva kattilankansi, sammutuspeite, käsisammutin. Opettele alkusammutusvälineen käyttöä ennalta.
  • Seuraa uppopaistaessa ohjeita. Älä päästä öljyä kuumenemaan yli 200-asteiseksi. Käytä mahdollisimman hyvin kuumennusta kestävää öljyä.
  • Puhdista liesituuletin säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa sen suodatin.
  • Jos pidät friteerauksesta, harkitse erillisen rasvakeittimen käyttöä.
  • Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.
Tutustu tutkimusraporttiin: Liesipalot vakuutusyhtiölle tehtyjen vahinkoilmoitusten näkökulmasta.Tutkimuksessa analysoitiin LähiTapiolalle vuosina 2017–2020 koti- ja yritysvakuutuksista tehtyjä vahinkoilmoituksia ja verrattiin niitä pelastustoimen PRONTO-tietokannan onnettomuustietoihin samalta ajanjaksolta. LähiTapiola rahoitti tutkimuksen, koska yhtiö haluaa auttaa kotien tulipalojen ja vaaratilanteiden ehkäisyssä.Teksti on julkaistu alun perin joulukuussa 2023, ja se on päivitetty lokakuussa 2024.
Jokainen koti tarvitsee vakuutuksen Vakuuta kotisi ja sen tärkeät tavarat laajalla kotivakuutuksella. Kotivakuutus turvaa myös muuttosi.
Laske hinta ja osta
Ajankohtaista
Elämänturva12.12.2024Sairauspäivärahan leikkaus osuu tuhansilla euroilla keskituloisiin – pitkä sairastuminen vie tuloista yli kolmanneksen mediaanipalkallaKelan sairauspäivärahan laskentaa muutetaan 1.1.2025. Leikkaus tietää keskimäärin 17 prosentin vähennystä sairauspäivärahan määrään sen kohteeksi joutuvissa tuloluokissa. Sairastuminen on taloudellinen tuplariski, ja hoidon viivästyminen voi tietää nopeasti kertautuvaa toimeentulo-ongelmaa.Elämänturva11.12.2024Green Cardin voi esittää vuoden alusta alkaen myös digitaalisestiGreen Cardin eli Vihreän kortin voi esittää 1.1.2025 alkaen joko paperisena tai suoraan mobiililaitteen kuten matkapuhelimen näytöltä. Uudistus tuo joustavuutta kuljetusyrityksille sekä niille, jotka matkustavat omalla ajoneuvolla Suomen rajojen ulkopuolelle. Terveys11.12.2024Hoitoonpääsyn haaste ei ole yksin julkisen terveydenhuollon ongelma, myös terveysvakuutusten kannattavuus on heikko – ”Vastakkainasettelu julkisen ja yksityisen terveydenhuollon sekä vakuutusten välillä turhaa”Tuoreen kyselyn mukaan 82 prosenttia suomalaisista hakeutuisi ensisijaisesti julkiseen terveydenhuoltoon, jos vakuutusta tai mahdollisuutta työterveys- tai opiskelijaterveydenhuoltoon ei olisi, kerrottiin LähiTapiolan mediatilaisuudessa.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaRasvapalot aiheuttavat suurimmat vahingot keittiössä – tuli voi karata pihviä tai kalaa paistaessa Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn