Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
FI
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
Inloggning
Logga in
Logga in i nättjänstenSköt försäkrings- och investeringsärenden.Skador och ersättningarI flera skadesituationer kan du sköta ärendet direkt hos våra samarbetspartner och en skadeanmälan behövs inte.Logga in i nättjänsten för investeringarDu kan börja investera i nättjänsten och följa upp dina investeringar samt ge uppdrag och göra ändringar.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringarLogga in i personalfondstjänstenNättjänst för medlemmar i personalfonder.
Ingå ett nytt nättjänstavtalDu kan börja använda den nya nättjänsten för företag när du ingår ett nytt avtal om nättjänst.Logga in i ny tjänstHär kan du logga in om ditt företag har redan ingått ett nytt nättjänstavtal.Logga in i nättjänsten för investeringarFölj placeringar och gör mandat. Du ser företagets kontrakt då företaget har bemyndigat dig.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringar
AktuelltBolagen informerarSynvinklar
Logga in
Logga in i nättjänstenSköt försäkrings- och investeringsärenden.Skador och ersättningarI flera skadesituationer kan du sköta ärendet direkt hos våra samarbetspartner och en skadeanmälan behövs inte.Logga in i nättjänsten för investeringarDu kan börja investera i nättjänsten och följa upp dina investeringar samt ge uppdrag och göra ändringar.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringarLogga in i personalfondstjänstenNättjänst för medlemmar i personalfonder.
Ingå ett nytt nättjänstavtalDu kan börja använda den nya nättjänsten för företag när du ingår ett nytt avtal om nättjänst.Logga in i ny tjänstHär kan du logga in om ditt företag har redan ingått ett nytt nättjänstavtal.Logga in i nättjänsten för investeringarFölj placeringar och gör mandat. Du ser företagets kontrakt då företaget har bemyndigat dig.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringar
FörstasidanNyhetsrumAktuelltBolagen informerarSynvinklarLokalTapiola-gruppenInformation om bolagsgruppenBolagVerksamhetens syfteLokalTapiola-gruppens rapporterSamarbete med samarbetspartnerArbeta hos ossLokalTapiola som arbetsgivareSom företagare i LokalTapiolaStuderandeLediga jobbAnsvarstagandeAnsvarighet hos LokalTapiolaSamhällsrelationerInloggning tjänster
Logga in
Logga in i nättjänstenSköt försäkrings- och investeringsärenden.Skador och ersättningarI flera skadesituationer kan du sköta ärendet direkt hos våra samarbetspartner och en skadeanmälan behövs inte.Logga in i nättjänsten för investeringarDu kan börja investera i nättjänsten och följa upp dina investeringar samt ge uppdrag och göra ändringar.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringarLogga in i personalfondstjänstenNättjänst för medlemmar i personalfonder.
Ingå ett nytt nättjänstavtalDu kan börja använda den nya nättjänsten för företag när du ingår ett nytt avtal om nättjänst.Logga in i ny tjänstHär kan du logga in om ditt företag har redan ingått ett nytt nättjänstavtal.Logga in i nättjänsten för investeringarFölj placeringar och gör mandat. Du ser företagets kontrakt då företaget har bemyndigat dig.Logga in i nättjänsten för bilfinansiering(På finska)Logga in i ansökningstjänsten för livförsäkringar
PersonkunderFöretagskunderLantbrukskunderOm LokalTapiola
NyhetsrumLokalTapiola-gruppenArbeta hos ossAnsvarstagande
AktuelltAktuelltBolagen informerarSynvinklar
Säkerhet8.12.2023Fettbränder orsakar de största skadorna i köket – elden kan komma lös när du steker biff eller fisk En fettbrand är en av de största brandriskerna vid matlagning. Fett fattar lätt eld och brinner kraftigt vilket kan orsaka stora skador. Det här framkommer i en undersökning som Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland gjort om brandskador LokalTapiola ersatt. Fettbränder uppstår sällan vid fritering utan ofta är orsaken till exempel att smöret börjar brinna i stekpannan eller kastrullen.Räkna pris och köp
Henkilö kaataa öljyä hellalla olevalle paistinpannulle.
När elden kommer lös vid matlagning är det ofta brinnande fett som är orsaken. Det är även ofta fettbränder som ligger bakom de största brandskadorna i köket. Enligt en undersökning som Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland (SPEK) gjort, orsakar brinnande fett de största kostnaderna när det gäller spisbränder. I undersökningen granskade man brandskador LokalTapiola ersatt åren 2017–2020.– Olja, smör eller margarin kan fatta eld förvånansvärt lätt och fettbränder avger massor av värme. En brand som börjar snabbt och kraftigt kan sprida sig till exempel till textilier, köksskåp och spisfläkten. Brinnande fett kan även stänka och elden sprida sig den vägen. I de här situationerna är det ytterst viktigt att börja primärsläckningen och kväva elden genast, berättar forskare Laura Kuurne vid SPEK.I undersökningen granskades bränder som har att göra med spisen. Skadeersättningarna för fettbränder var i genomsnitt cirka 16 000 euro. Om elden sprider sig till många platser i byggnaden kan den orsaka skador för över hundratusen euro. I spisbränder där branden börjat av en annan orsak än fett var de genomsnittliga kostnaderna åtminstone hälften mindre än i fettbränder.– Pengar betyder förstås ingenting jämfört med personskador eller den förlorade säkerhetskänslan men undersökningen ger dock en bild av riskerna med fettbränder. Utöver köket kan fettbränder uppstå på terrassen när du grillar eller använder rökugn. Det är alltså alltid bra att ha primärsläckningsredskap nära till hands när du lagar mat, säger ersättningsdirektör Antti Määttänen vid LokalTapiola Pirkanmaa.Var försiktig vid flottyrkokning men även när du steker biff och bakarEnligt undersökningen är fettbränder den tredje vanligaste brandorsaken när det gäller spisbränder. De två andra vanligaste brandorsakerna är saker på spisen som inte hör hemma där och mat som lämnas oövervakad på spisen. Bränder som börjar från spisen är den vanligaste brandorsaken i köket.Läs mer: Ny information om de vanligaste bränderna i hemmen – inte bara maten, utan även kaffekokare och mikrolock orsakar bränderEn allmän uppfattning är att fettet kan fatta eld vid fritering eller när stora mängder olja används vid flottyrkokning. Experterna tror dock att det ofta är mindre mängder fett som orsakar fettbränder i hemmet. Det är även troligt att de flesta är mer medvetna om brandrisken när de flottyrkokar munkar eller friterar fransk potatis.– En brand kan till exempel börja när du steker kött eller fisk i smör i en stekpanna eller när du smälter margarin i en kastrull för att använda till degen. En typisk situation är att något avbryter matlagningen och stjäl kockens uppmärksamhet, varvid fettet i stekpannan överhettas och slutligen fattar eld. Det kan till exempel vara telefonen eller dörrklockan som ringer eller ett barn som behöver uppmärksamhet, säger Kuurne.Vid flottyrkokning finns det dock en större risk att skadorna blir omfattande.– En kastrull full med olja kan brinna i över tjugo minuter och då finns det gott om tid för elden att sprida sig till närliggande konstruktioner. Om en kraftig brand till exempel antänder fettet som samlats i spisfläkten eller rökgången kan den snabbt sprida sig till takkonstruktionerna, säger Määttänen.Snabbhet och förberedelser är till hjälp om fettet börjar brinnaEn fettbrand som uppstår snabbt kan komma som en chock om du inte är förberedd. Du ska inte heller försöka släcka branden om det är för sent att göra det tryggt. Det finns dock många primärsläckningsmetoder för att släcka en fettbrand.– Du kan till exempel kväva elden med ett torrt kastrullock eller locket till stekpannan eller med en brandfilt. Ha alltså både lock och brandfilt nära till hands i köket. När du friterar är det särskilt viktigt att locket passar till kastrullen så att du vid behov kan hindra elden från att få syre. Det är även viktigt att locket är torrt när du släcker, säger Määttänen.Forskare Kuurne påminner om risken med vatten och brinnande fett:– Använd aldrig vatten för att släcka fettbränder eftersom du då kan få allvarliga brandskador och branden kan sprida sig. Vatten som kommer i kontakt med brinnande fett förångas mycket snabbt och då kan innehållet i kastrullen sprida sig explosionsartat. Redan en liten skvätt vatten i hett fett kan orsaka brandskador.Om fettet börjar brinna när du lagar mat är det bäst att försöka kväva elden på plats och ställe med lämplig släckutrustning. Att flytta kärlet kan orsaka skador. Försök även att stänga spisen och spisfläkten så snabbt som möjligt.Kom ihåg det här när du använder fett till matlagning
  • Håll ett öga på maten.
  • Ha primärsläckningsredskap nära till hands: ett torrt kastrullock, brandfilt, handbrandsläckare. Öva på att använda primärsläckningsredskapen.
  • Följ instruktionerna när du flottyrkokar. Låt inte oljan bli över 200 grader. Använd olja som tål bra upphettning.
  • Rengör spisfläkten regelbundet och byt filter vid behov.
  • Om du gillar att fritera kan du överväga att använda en fritös.
  • Se till att det finns en fungerande brandvarnare i bostaden.
Läs undersökningsrapporten (på finska): Liesipalot vakuutusyhtiölle tehtyjen vahinkoilmoitusten näkökulmasta.I undersökningen analyserades skadeanmälningar som gjorts till LokalTapiola utifrån hem- och företagsförsäkringar åren 2017–2020. Anmälningarna jämfördes med olycksfallsdata i räddningsväsendets databas PRONTO under samma tid. LokalTapiola finansierade undersökningen eftersom bolaget vill hjälpa till att förebygga bränder och farliga situationer i hemmen.Artikeln publicerades ursprungligen i december 2023 och uppdaterades i oktober 2024.
Varje hem behöver en försäkringFörsäkra ditt hem och dess saker med en omfattande hemförsäkring. Hemförsäkringen tryggar också din flytt.
Räkna pris och köp
Aktuell
Talous29.11.2024Var fjärde tänker klara julen på en hundring – julbudgeten i genomsnitt 420 euroFinländarnas julbudget har sjunkit med 17 procent på tre år. Allt fler hushåll tänker använda mindre än hundra euro på julen. Barnfamiljer har ett ”barntillägg” på cirka 180 euro.Hälsa28.11.2024Två av fem är oroliga för sitt eller en närståendes drogbruk – ”ett svårt ämne på arbetsplatserna”Hälften av dem som utsatts för drogproblem säger att användningen av rusmedel ibland har påverkat orken i arbetet eller i vardagslivet. Enligt LokalTapiolas iakttagelser tas problemen oftast upp för sent på arbetsplatserna. Ju tidigare en person får hjälp, desto bättre är möjligheterna att återhämta sig, säger specialisten.Arbetsliv26.11.2024Undersökning: Belöningarna till personalen får ett dåligt vitsord av finländarnaEn tredjedel av finländarna anser att belöningarna till personalen är orättvisa. Finländarna är mest nöjda med arbetsmiljön och minst nöjda med ekonomiska belöningar. Alla åldersgrupper vill ha personligare resultatlön men främst generation Z.
Se fler aktuella ärenden
NyhetsrumAktuelltFettbränder orsakar de största skadorna i köket – elden kan komma lös när du steker biff eller fisk Vill du fortfarande byta språk?JaNej