Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Maa- ja metsätalous11.3.2025LähiTapiola Yhteismetsän pinta-ala kasvoi kolmessa vuodessa 3,5-kertaiseksi – ”Yhä useampi valitsee sukupolvenvaihdoksessa yhteismetsän”LähiTapiola Yhteismetsä jatkoi vahvaa kasvuaan kolmantena toimintavuotenaan ja on yksi Suomen nopeimmin kasvavista yhteismetsistä. Suosion syitä ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset, arvioi LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Vuonna 2024 LähiTapiola Yhteismetsän kokonaistuotto ylsi 8,8 prosenttiin, josta osakkaille maksettiin 3,4 prosentin ylijäämä. Tuotonmaksusta päätettiin osakaskunnan kokouksessa 10. maaliskuuta.

Pinta-ala kasvoi vuoden loppuun mennessä jo lähes 8 500 hehtaariin, mikä on 3,5-kertaa sen, missä oltiin ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden jälkeen. Osakkaita yhteismetsällä oli vuoden 2024 lopussa lähes sata (97).
− Olemme kasvaneet tasaisen vahvasti nyt kolme vuotta peräkkäin. Hyvä tuotto on seurausta ennen kaikkea laajalle ympäri Suomen levittäytyvästä laadukkaasta metsätilarakenteesta ja erittäin onnistuneista puukauppojen kilpailutuksista, sanoo LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija Marika Makkonen. Yhteismetsä on ratkaisu sukupolvenvaihdokseenMakkosen mukaan LähiTapiola Yhteismetsän suosion kasvulle on yhtä monta syytä kuin on osakastakin. − Osakaskyselymme mukaan yleisimmät syyt liittymiseen ovat yhteismetsän helppous ja sukupolvenvaihdokset. Jos metsää ei pysty itse hoitamaan, muttei halua siitä luopua, niin yhteismetsä on helppo tapa säilyttää oma metsätila hyvin hoidettuna ja tuottavana kokonaisuutena. Yhteismetsiä on Suomessa reilut 600. Yhteismetsien suosio on kasvanut tasaisesti, ja myös yhteismetsien fuusiot kasvattavat suosiota.− Pienissä yhteismetsissä on huomattu, että on kannattavaa liittyä osaksi isompaa. Me olemme koko Suomessa toimiva yhteismetsä, jossa luonnontuho- ja markkinariskit on hyvin hajautettu, Makkonen sanoo.Kaikilla mukaan lähteneillä ei ole välttämättä omaa metsää, mutta metsään sijoittaminen kiinnostaa.
LähiTapiola Yhteismetsä Suomen kartalla 1.1.2025
Yhteismetsä huolehtii veroista Yhteismetsän veroprosentti (26,5 %) on yksityisen metsänomistajan pääomaveroprosenttia (30–34 %) matalampi. Osakkaalle vuosittain maksettava ylijäämä on asiakkaalle verotonta tuottoa, sillä yhteismetsä huolehtii verojen maksusta ennen ylijäämän tulouttamista osakkaille.Mikä Yhteismetsä?
  • LähiTapiola Yhteismetsä on perustettu lokakuussa 2021.
  • LähiTapiola Yhteismetsän osakkaat muodostavat yhteismetsän osakaskunnan. Kaikki metsänhoitoon ja puukauppoihin liittyvä päätöksenteko tehdään osakaskunnan enemmistöllä tai osakkaiden valitsemassa hoitokunnassa. Hoitokunta huolehtii käytännön asioista.
  • Kun oman metsätilan liittää yhteismetsään, metsänomistajan omat velvollisuudet ja vastuut päättyvät.
  • Toimintaa ohjaa Yhteismetsälaki, jossa keskeisenä tavoitteena on kestävän metsätalouden harjoittaminen osakkaiden hyväksi.
  • LähiTapiola Yhteismetsän metsien hoidosta vastaa AARI Metsä Oy.
Lue lisää LähiTapiola Yhteismetsästä
Ajankohtaista
Maa- ja metsätalous14.3.2025Näin turvaat maatilan jatkon kriisitilanteessa – avioehto voi pelastaa monelta harmiltaPuhu käytännön asiat selväksi läheistesi kanssa jo hyvissä ajoin. Avioehto suojaa avioerossa, ja henkivakuutus turvaa jäljelle jääneiden elämää yrittäjän kuoleman jälkeen.Turvallisuus12.3.2025Lähestyvä kevätpyry haastaa tielläliikkujia vähälumisen talven jälkeen – ”Riskejä voi olla vaikea hahmottaa”Suomea lähestyy lumisadealue, joka lisää onnettomuusriskejä liikenteessä. Mennyt talvi oli lauha ja vähäluminen, joten tuntuma hankalassa kelissä liikkumiseen voi olla hakusessa, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri. Jos tien päälle on pakko lähteä, alla on oltava talviolosuhteisiin sopivat renkaat ja ajonopeutta on hiljennettävä.Työelämä7.3.2025Jo lähes tonni lisää kuussa – keskimääräinen lisäeläke jatkaa kasvuaanLähiTapiolan ryhmäeläkkeestä maksettavat eläkkeet ovat nousseet neljässä vuodessa 36 prosenttia. Vuonna 2020 maksettu keskieläke oli 727 euroa kuukaudessa ja vuonna 2024 jo 987 euroa kuussa. Katso laskelmastamme, kuinka paljon yrityksen pitää säästää eri-ikäisille, jotta lisäeläkettä voi nostaa 1 000 euroa esimerkiksi 65-vuotiaana.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaLähiTapiola Yhteismetsän pinta-ala kasvoi kolmessa vuodessa 3,5-kertaiseksi – ”Yhä useampi valitsee sukupolvenvaihdoksessa yhteismetsän”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn