Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Työelämä 13.3.2024

Alkuvuonna ennätysmäärä työmatkatapaturmia – työnantaja, näin ennaltaehkäiset vahinkoja

LähiTapiolan työtapaturmavakuutusasiakkaille sattui alkuvuonna ennätyksellisen paljon työmatkatapaturmia. Etenkin liukkaat ja runsaslumiset olosuhteet lisäsivät vahinkoja. Työnantajan on hyvä tunnistaa mahdollisuutensa ennaltaehkäistä tapaturmia työpaikan lisäksi myös kodin ja työpaikan välillä.

Alkuvuoden sateet, liukkaat kadut ja lumiset olosuhteet ovat haastaneet työmatkalaisia. LähiTapiolan työtapaturmavakuutusasiakkaille kirjattiin alkuvuonna ennätyksellisen paljon työmatkatapaturmia. Myös joulukuu 2023 oli tilastojen valossa poikkeuksellisen synkkä.

LähiTapiolan tilastot paljastavat, että liukastumisvahingot ovat tuplaantuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viimeisen vuoden aikana yli 80 % työmatkatapaturmista on sattunut liukastumisen, kaatumisen tai kompastumisen seurauksena. Jalankulun vahingot korostuvat etenkin joulu-maaliskuussa. Kesäisin ja syksyisin puolestaan pyöräily- ja autoiluvahinkojen osuus kasvaa. Vuodenajasta riippumatta työmatkatapaturmille on tyypillistä, että tapaturmassa loukataan kerralla useita ruumiinosia.

– Työmatkalla tapahtuneilla tapaturmilla voi olla työnantajalle jopa suurempi vaikutus kuin työpaikalla tapahtuneilla tapaturmilla, koska työmatkalla sattuneet tapaturmat voivat olla vakavampia ja näin ollen aiheuttaa suurempia kustannuksia. Esimerkiksi yhdestä liukastumisesta voi syntyä työantajalle helposti tuhansia euroja kuluja, LähiTapiolan henkilöriskienhallinnan johtava asiantuntija Eeva Koskela kertoo ja jatkaa:

– Usein ajatellaan, että näiden tapaturmien ennaltaehkäisy on työnantajan ulottumattomissa. Näin ei kuitenkaan ole. Työnantajilla on useita keinoja vähentää työmatkatapaturmia. Olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa saaneet pudotettua heidän työmatkatapaturmiensa määrää huomattavasti panostamalla järjestelmälliseen riskienhallintaan.

Työmatkatapaturmia voidaan ennaltaehkäistä samoin keinoin kuin muitakin yrityksen riskejä. ARE Oy:n turvallisuuspäällikkö Mikko Tiainen jakoi hyväksi koettuja käytäntöjä LähiTapiolan ja Liikenneturvan yhteisessä Taklaa työmatkatapaturmat -webinaarissa. Tiainen painotti erityisesti aktiivisen ja monikanavaisen viestinnän tärkeyttä. Intrauutiset, Teams-viestit, sähköpostit, some ja tekstiviestimuistutukset ovat lisänneet organisaation sisäistä keskustelua liikkumisturvallisuudesta.

– Meilläkin oli pitkään vallalla ajatus, ettemme voi työnantajana vaikuttaa työmatkoilla tapahtuviin tapaturmiin, nehän voivat sattua vaikka kotipihassa. Eli vähän vanhakantaisesti ajateltiin. Lähdimme kuitenkin yhdessä LähiTapiolan ja Liikenneturvan kanssa pohtimaan työmatkatapaturmia samalla tavalla kuin muitakin tapaturmia.

– Starttasimme työn koko ARE Suomen henkilöstölle kohdistetulla kyselyllä, jolla selvitimme työmatkaliikkumisen tottumuksia ja asenteita. Tarkastelimme myös mitkä syyt ovat johtaneet läheltä piti -tilanteisiin ja pohdimme konkreettisia tapoja ennaltaehkäistä riskejä. Työn tuloksena syntyi mm. Liikkumisturvallisuuden vuosikello. Pyörää ei tarvinnut keksiä uudelleen, vaan hyödynsimme Liikenneturvan valmiita materiaaleja. Seuraavaksi aiomme syventää työmatkatapaturmiemme tutkintaa entisestään, jatkaa aktiivista viestintäämme ja panostaa henkilöstön osaamisen kasvattamiseen, Tiainen kertoo.

Tueksi työmatkaturvallisuuden edistämiseen kannattaakin ottaa mukaan omalle yritykselle luontaisia kumppaneita, kuten oma työterveyshuolto ja vakuutusyhtiö, Liikenneturva tai vaikkapa paikalliset autoliikkeet. Alkuun pääsee myös pienin askelin.

Täsmävinkit työmatkatapaturmien ennaltaehkäisyyn

 1. 1.

  Tunnistakaa työmatkoihin liittyvät vaaranpaikat ja pohtikaa käytännön ohjeita riskien hallitsemiseksi. Voisiko Teams-kanavalla jakaa työkavereille vinkkejä työmatkojen turvallisuuden lisäämiseksi?

 2. 2.

  Luokaa yhteiset pelisäännöt. Voisitteko esimerkiksi sopia, ettei etätapaamisia hoideta autolla tai pyörällä ajon aikana?

 3. 3.

  Mikäli ajokeli on huono, kannustakaa mahdollisuuksien mukaan etätyöhön.

 4. 4.

  Resurssien salliessa tue hankinnoilla. Kun työnantaja hankkii heijastimet, pyöräilykypärät ja liukuesteet tai jopa hiekoitussäkit, käytetään niitä todennäköisemmin.

Lisää vinkkejä työmatkatapaturmien ennaltaehkäisyyn löydät asiantuntijoidemme laatimista ohjeista, webinaareista sekä LähiTapiolan RiskiHelpistä .