Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus17.6.2019

Varmista tämä vakuutus, kun allekirjoitat asunnon kauppakirjan tai muutat puolison kanssa erilleen

Asuntokauppoihin ja remontointiin liittyvät epäselvyydet ja riitatilanteet vaativat usein lakimiehen apua. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus korvaa riitatilanteista aiheutuneita kuluja, jotka nousevat helposti riidan pitkittyessä tuhansiin euroihin. Kotivakuutuksen voimassaolosta on tärkeää huolehtia jo asunnon kaupantekohetkellä tai erotilanteessa muutettaessa yhteisestä kodista erilleen.Tutustu ja osta

Vakuutusyhtiöt törmäävät säännöllisesti tilanteisiin, joissa suomalaiset eivät ole huolehtineet kotivakuutuksensa voimassaolosta. Tämä muodostuu ongelmaksi esimerkiksi tilanteissa, joissa asunnon oston jälkeen asunnon kunnosta paljastuu vakavavia puutteita ja riidan selvittämiseksi joudutaan turvautumaan lakimiehen apuun.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta ei tiedä, että uuden kodin kotivakuutuksen on oltava voimassa, kun muuttaa. Nuorista ja opiskelijoista lähes joka toinen ei kysyttäessä tiennyt tätä asiaa. TNS Kantarin toimittamaan kyselyyn vastasi 1.050 henkilöä 17. – 23.5.2019 välisenä aikana.

- Ikävä kyllä meillekin tulee vastaan tapauksia, joissa asiakas joutuu turvautumaan lakimiehen apuun asuntokauppojen jälkeen, mutta hänellä ei ole ollut kotivakuutus voimassa kauppahetkellä. Usein kyse on siitä, ettei vakuutus ole ollut voimassa kauppapäivänä tai vakuutusturvassa on ollut katkos esimerkiksi avioeron vuoksi, eikä vakuutuksen yhtäjaksoinen kahden vuoden voimassaoloehto täyty, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Matti Karimäki.

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus korvaa riitatilanteissa lakimiehen käytöstä aiheutuneita kuluja. Oikeusturvavakuutuksen sisältävä kotivakuutus on otettava viimeistään samana päivänä, kun asuntokaupat tehdään. Vaihtoehtoisesti vakuutuksen tulee olla ollut voimassa vähintään kaksi vuotta ennen riitatilannetta. Voimassaoloaikaan luetaan hyväksi myös toisessa yhtiössä ollut kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus, kunhan vakuutusturvassa ei ole katkoksia.

- Oikeusturvavakuutus kattaa kaikki samassa taloudessa asuvat, joka on tietysti positiivinen asia. Ongelmia aiheutuu kuitenkin erotilanteissa, kun vakuutuksenottaja muuttaa pois yhteisestä taloudesta ja hän vie vakuutuksen mukanaan. Puolisoista toinen jää asumaan vanhaan kotiin, mutta siitä hetkestä, kun hän ei asu vakituisesti vakuutuksenottajan kanssa samassa taloudessa, hän ei ole enää vakuutettuna oikeusturvavakuutuksessa. Olisi siis erittäin tärkeää, että näissä tilanteissa otettaisiin heti ilman katkosta oma kotivakuutus. Sama luonnollisesti toisin päin eli jos vakuutettu muuttaa pois vakuutuksenottajan luota, lakkaa vakuutusturva hänen kannaltaan siihen, Karimäki neuvoo.

Oikeusturvavakuutuksesta apua moniin riitoihin

LähiTapiolan asiantuntijan mukaan oikeusturvavakuutus tulee avuksi erilaisissa riitatilanteissa, joista yleisimmät liittyvät asuntokauppoihin ja perinnönjakoon.

- Lakimiehen apuun turvaudutaan erityisesti asuntokauppoihin tai vapaa-ajan asuntoihin liittyvissä riitatilanteissa. Tyypillisesti asuntokaupoissa on kyse virheistä, joiden perusteella vaaditaan hinnan alennusta tai jopa kaupan purkua. Toisinaan asuntokauppariidat laajenevat siten, että riita on ostajan ja myyjän välillä, mutta myös asunto-osakeyhtiön tai välittäjän kanssa. Riidat voivat olla pitkiä ja monimutkaisia, joten ymmärrettävästi lakimiehen kustannukset voivat nousta korkeiksi, Karimäki kertoo.

- Oikeusturvavakuutus kattaa yleisesti lakimiehen käytöstä aiheutuvia kustannuksia riitatilanteissa. Tilastojemme mukaan asuntoriitojen lisäksi myös testamentteihin ja perinnönjakoon liittyvät riitatilanteet ovat varsin yleisiä sekä jonkin verran on myös pahoinpitelyjen selvittelyä lakimiehen avulla, Karimäki kertoo.

Kaikkiin LähiTapiolan kotivakuutuksiin kuuluu oikeusturvavakuutus. Kotivakuutuksen oikeusturva kattaa vain omaa kotia ja omassa käytössä olevaa vapaa-ajan asuntoa koskevia asioita. Vakuutuksesta on rajattu pois tulonhankintaan liittyvä toiminta, kuten asunnon vuokraaminen. Huoneistoturvavakuutus tuo turvaa vuokra-asunnon omistajalle niin riitatilanteisiin kuin tulonmenetykseen ja vahinkotilanteisiin. Lue lisää huoneistoturvavakuutuksesta.

Lue lisää hyödyllistä asiaa muuttamisesta sivuiltamme.