Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet15.8.2022

Exceptionella tider i bilhandeln – vi har tips för de som överväger att köpa bil

Vilken drivkraft ska bilen ha, hur lång är leveranstiden, hur utvecklas priserna? Enligt LokalTapiolas enkät är det idag många saker som ger konsumenterna huvudbry när de överväger att köpa bil. Vi har tips på vad det lönar sig att beakta om du ska köpa bil.Jämför och köp

Flaskhalsarna orsakade i bilproduktionen av coronapandemin och Rysslands anfallskrig, dyrare bränsle och högre energikostnader, klimat- och miljöfrågor samt regleringen. Förändringstrycket på trafiken är i dagens läge stort och det påverkar även bilhandeln. I LokalTapiolas undersökning Vardagsgranskning frågades ett antal finländare vilka fenomen som påverkat deras planer på att köpa bil.

Enligt enkäten är särskilt de högre priserna en faktor som påverkar köpet. Högre bränsle- och energipriser har påverkat var femte (23 %) finländares planer på att köpa bil eller fått dem att skjuta upp köpet. För 15 procent har de högre levnadskostnaderna och den ekonomiska osäkerheten varit en avgörande faktor. Många funderar även mer än vanligt på en hurudan bil de borde köpa: enligt enkäten berättar nästan var femte respondent (18 %) att de känt sig osäkra på drivkraften eller i allmänhet på vilken typ av bil de ska välja.

Respondenterna i enkäten representerar alla finländare, inte endast de som överväger att köpa bil. Faktorerna som är i topp av enkäten orsakar allts en hel del huvudbry hos de som nu överväger att köpa bil.

– I början av 2000-talet fanns det i princip två drivkrafter för konsumenten att välja mellan: bensin- eller dieselbil. Nu finns det utöver förbränningsmotorerna el- och hybridbilar samtidigt som klimatförändringen och allmänna anskaffningsstöd gör det lockande att välja ett miljövänligare alternativ. Dessutom utvecklas tekniken hela tiden och då är det inte så konstigt att köparen har mycket att fundera på när hen borde beakta både behovet, kostnaderna och till exempel återförsäkringsvärdet, säger Tapani Alaviiri som är direktör med ansvar för biltjänster och trafiksäkerhet vid LokalTapiola.

Många hushåll har en månatlig summa de kan använda till att resa och färdas.

– Dyrare bränsle och el samt högre levnadskostnader kan onekligen ha en inverkan på stora anskaffningar såsom bilköp, säger Alaviiri.

Leveranstiden på nya bilar kan vara lång – var noggrann när du köper begagnat

Enligt enkäten Vardagsgranskning har många finländare under den senaste tiden stött på flaskhalsarna på bilmarknaden. Sex procent av respondenterna berättar att den dåliga tillgången på nya bilar eller långa leveranstider påverkat deras planer att köpa bil. Vad gäller begagnade bilar berättar 4 procent av respondenterna att den dåliga tillgången och långa leveranstider påverkat deras planer.

– I dagens läge måste du kanske vänta på en ny bil längre än vanligt. Köper du en laddbar bil kan det ta ett halvt eller över ett år före den levereras från fabriken. Orsakerna till de långa leveranstiderna är många, till exempel bristen på råvaror, halvledare och övriga komponenter till följd av bland annat pandemin och Rysslands anfallskrig, säger Alaviiri.

– Den dåliga tillgången på nya bilar påverkar även handeln med begagnade bilar. Till exempel efterfrågan på laddbara bilar har ökat i hela världen vilket höjt priset på vissa begagnade laddbara bilmodeller. Efterfrågan på dieselbilar har däremot minskat, vilket påverkar prisutvecklingen för dieselbilar.

Enligt Autoalan Tiedotuskeskus har handeln med både nya och begagnade bilar i år varit klart mindre än tidigare år. Förstaregistreringen av nya bilar släpar efter när tillverkarna inte klarar av att leverera bilar även om orderböckerna är fulla.

– Även om läget på bilmarknaden nu är exceptionellt, lönar det sig för konsumenten att utgå från behovet och livssituationen när hen väljer bil. I dagens läge är det kanske viktigare än tidigare att se helheten när du bedömer kostnaderna och att utöver anskaffningspriset även beakta framtida användningskostnader. Även om det är svårt att uppskatta hur energipriserna och de allmänna stöden utvecklas, lönar det sig att sätta tid på att fundera på olika alternativ. Ett sätt att förutse kostnaderna är att välja privat leasing, säger Alaviiri.

1) Kartlägg behovet och förväntningarna

  • När du väljer bil lönar det sig att börja med att fundera på ditt behov, bland annat hur långa sträckor du tänker köra och hur mycket utrymme du behöver. Behöver du ett stort bagageutrymme? Har du ofta många passagerare? Kör du mest stadskörning?

  • Utöver användningsbehovet lönar det sig att fundera på vilka andra saker du tycker är viktiga vid valet av bil. En tumregel är att nyare bilar är tryggare och miljövänligare än äldre bilar. När du vet ditt behov är det även lättare att välja drivkraft.

2) Valet av drivkraft påverkas av behovet, var du bor och dina värderingar

  • Bensin, diesel, icke-laddbar hybrid, laddhybrid, elbil, gasbil, etanolbil. I dagens läge får motorerna sin kraft av många olika energiformer. Du kan läsa mer om s.k. alternativa drivkrafter på till exempel Traficoms och Motivas webbsidor. Du kan även läsa LokalTapiolas artiklar om bilister som valt etanolbil, elbil och gasbil.

  • Var kan du ladda eller tanka bilen? Kan du ladda elbilen hemma eller på arbetsplatsen? Information om platser för att ladda och tanka el-, gas- och etanolbilar finns på Traficoms sidor.

  • Om du kör ofta och långa sträckor kan en nästan ny dieselbil, dieselhybrid eller elbil vara ett bra alternativ beroende på bilens räckvidd och möjligheterna att ladda den. Vid stadskörning och på korta sträckor kommer fördelarna med laddbar hybridbil och elbil fram. En laddbar hybridbil kan vara ett bra alternativ om du utöver tätorter kör i områden som inte ännu har så många laddningsstationer.

3) Budget: priset är inte samma som kostnaderna

  • Vid köp av en bil är det förstås väsentligt hur mycket pengar du kan använda till köpet. Utöver priset lönar det sig att beakta de uppskattade användnings- och servicekostnaderna samt återförsäljningsvärdet. Med Traficoms fordonsskatteräknare kan du lätt reda ut de årliga skattekostnaderna för bilen.

  • Vid uppskattningen av kostnaderna bör du även beakta utvecklingen av återförsäljningsvärdet. Värdet på nya bilar minskar mest under det första året och värdeminskningen under de första fem åren är i regel större än därefter. Det finns förstås skillnader beroende på märke och modell. Hur länge tänker du ha den nya bilen?

  • Energikostnaderna för en elbil kan vara mycket lägre än bensin- och dieselkostnaderna. Å andra sidan är priserna på laddbara bilar ofta högre. När du uppskattar totalkostnaderna lönar det sig att bekanta sig med allmänna anskaffningsstöd och beskattningen samt försöka få en bild av hur energipriserna utvecklas.

  • För att förutse kostnaderna kan du ta hjälp av olika finansieringslösningar. Sådana lösningar är till exempel privat leasing och avbetalningsköp som inkluderar serviceavtal.

4) Överväger du att köpa begagnad bil? Tips för att kontrollera skicket på bilen och dess historia hittar du här.

5) Försäkring och registrering

LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning besvarades av sammanlagt 1 085 finländare under perioden 27.5–3.6.2022. De representerar landets befolkning i åldrarna 15–79 (exklusive de som bor i landskapet Åland). Undersökningen genomfördes av Kantar TNS. Felmarginalen för resultaten är cirka +/- 3,0 procentenheter.