Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Turvallinen maatila - Paloturvallinen navetta

Ma, 10.03.2014 13:03

Tuottajien oma rooli maatilan paloturvallisuusuhkien ja riskien ennakoimisessa ja torjumisessa on suuri. Maatiloilla tapahtuu vuosittain useita tulipaloja ja niiden aiheuttamat vahingot ovat yleensä suuria. Esimerkiksi tuotantoeläinrakennuksen tulipalossa suurien materiaalisten vahinkojen lisäksi liekkeihin häviää myös maatalousyrittäjän elämäntyö.

Paloturvallinen navetta -videolla navettapalon kokenut tuottajapariskunta kertoo kokemuksestaan,ja kuinka he ovat huomioineet paloturvallisuusriskit uudessa tuotantorakennuksessaan.

Suurin omaisuusriski maatilalla on tulipalo

Maatilapaloista yli puolessa syynä ovat olleet sähkölaitteet tai niiden asennukset. Sähköasennukset tulisikin aina jättää ammattilaisille. On myös syytä selvittää säännöllisesti , miten asennuksia ja laitteita rankasti kuluttavat karjatilan olosuhteet vaikuttavat sähköturvallisuuteen. Suosittelemme, että ulkopuolisen tekemä sähkölaitteiden ja -asennusten tarkastus tehdään tuotantotiloilla vähintään viiden vuoden välein.

Sähköön liittyvä tekniikka kannattaa joko suunnitella näkyville tai siirtää ulos tuotantotiloista. Tuotantoeläinrakennukset kannattaa myös varustaa palovaroitinjärjestelmällä. Tuotantorakennusten kosteissa olosuhteissa toimivat vain savunäytteenottoon perustuvat järjestelmät, joita Suomessa on markkinoilla käytännössä kaksi: Elotec ja ICAS.