Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoitusvakuutus

Sijoitusvakuutus tarjoaa keinon pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen. Sen kautta saat ainutlaatuisia hyötyjä ja joustavuutta: Tee muutoksia vapaasti - kertynyttä tuottoa verotetaan vasta, kun nostat varoja sopimuksesta. Sijoitusvakuutuksen avulla myös perintösuunnittelu on helppoa.

Miten sijoitusvakuutus toimii?

Sijoitusvakuutuksessa yhdistyvät säästäminen ja sijoittaminen sekä henkivakuuttaminen. Se tarkoittaa, että säästöt ovat sinun hallinnassasi, mutta kuolematapauksen varalta voit valita säästösumman edunsaajat. Sijoitusvakuutuksessa olevat varat maksetaan edunsaajille, ja ne saa tyypillisesti nopeasti käyttöön ennen perinnönjakoa. Tämä voi tuoda helpotusta esimerkiksi perintöverojen maksuun. Voit valita sijoitusvakuutukseen useita sijoituskohteita ja tehdä sopimuksen sisällä vaihtoja niihin milloin vain, ilman veroseuraamuksia. Veroja maksat vasta, kun nostat säästöjä pankkitilillesi. Sopimus joustaa elämäntilanteesi mukaan, ja voit nostaa varoja silloin kun tarvitset niitä. Sijoitusvakuutuksessa ei ole maksimisummaa, kuten esimerkiksi osakesäästötilissä.

Sijoita verotehokkaasti

Sijoitusvakuutukseen voit valita useita eri sijoituskohteita sekä tehdä vaihtoja niihin ilman välitöntä verojen maksua. Sopimuksen sisällä voit vaihtaa esimerkiksi varoja suuremman riskin kohteista pienempiriskisiin. Kertynyttä tuottoa ei veroteta ennen kuin nostat varoja pankkitilillesi. Näin hyödynnät korkoa korolle –ilmiötä tehokkaasti.

Perintösuunnittelun tueksi

Sijoitusvakuutuksen edunsaajamääräys mahdollistaa varallisuuden siirtämisen suoraan valitsemillesi henkilöille. Se on yksinkertaisempi tapa määrätä omaisuudestaan kuin testamentti. Kuolemantapauksessa varat eivät kuulu kuolinpesälle, vaan ne maksetaan suoraan valituille edunsaajille. Näin säästöjä voi käyttää esimerkiksi perintöverojen tai jäljellä olevien lainojen maksamiseen, ja voidaan välttyä kiinteän omaisuuden tai muiden sijoitusten myynniltä.

Laaja sijoitusvalikoima

Sijoitusvakuutus tarjoaa laajan sijoitusvalikoiman ja mahdollistaa sijoittamisen laajasti eri omaisuusluokkiin. LähiTapiolassa sinulla on mahdollisuus sijoittaa kohteisiin, jotka eivät yleensä ole saatavilla piensijoittajille. Pääset käsiksi yleensä vain suurten sijoittajien saatavilla oleviin kohteisiin, kuten kiinteistöihin ja pääomasijoituksiin. Saatavillasi ovat myös kustannustehokkaat Seligson & Co. varainhoitosalkut.

Sijoitusvalikoima

Voit valita sijoitusvakuutuksen sijoituskohteet monipuolisesta valikoimastamme. Sopimuksen sisällä sinulla voi olla useita eri sijoitusstrategioita - valitsemalla yhden tai useamman sijoituskohteen voit rakentaa vakuutussopimuksen sisällä tavoitteitasi vastaavan ratkaisun. Voit kerryttää säästöjäsi sekä kertasijoituksilla että säännöllisesti kuukausittain. Voit halutessasi muuttaa sijoitussuunnitelmaa markkinatilanteen tai elämäntilanteesi muuttuessa. Voit esimerkiksi vaihtaa varoja riskisemmistä tuotteista pienemmän riskin tuotteisiin ilman veroseuraamuksia.

Kun valitset sijoituskohteeksi laajan hajautuksen salkut, omaisuudenhoidon ammattilainen tekee sijoituspäätökset puolestasi sovittujen rajojen puitteissa. Autamme sinua valitsemaan sijoitustavoitettasi ja riskinsietokykyäsi vastaavan salkun kolmesta eri vaihtoehdosta. Laajan hajautuksen sijoitussalkkujen kautta ulottuvillasi on laaja kattaus sijoituskohteita, jotka ovat yleensä vain suuren sijoittajan ulottuvilla. Tutustu laajan hajautuksen salkkuihin.

Seligson & Co Varainhoitosalkkujen tavoitteena on tarjota asiakkaille markkinatuottoa kustannustehokkaasti. Palvelu perustuu vuosikymmenien kokemukseen, rahoitusteoriaan ja laajaan tutkimukseen. Tarjoamme tähän malliin perustuen salkkuja, jotka on suunniteltu erilaisten sijoittajien tarpeisiin. Tutustu Seligson & Co Varainhoitosalkkuihin.

Vakuutukseen on valittavissa useita LähiTapiolan ja Seligson & Co Oyj:n sijoitusrahastoja. Sijoitusvakuutus mahdollistaa rahastojen vaihdon ilman veroseuraamuksia. Tutustu sijoitusrahastoihin.

Miksi valita LähiTapiolan sijoitusvakuutus

 • Olemme yksi Suomen kokeneimmista varainhoitajista. Sijoittaminen on aina ollut keskeinen osa vakuutusliiketoimintaamme, eli niin kauan kuin LähiTapiolassa on vakuutettu, on myös sijoitettu. Hoidamme asiakkaidemme varoja kuin omiamme – noin 250 asiantuntijan voimin.

 • LähiTapiolassa sinulla on mahdollisuus sijoittaa kohteisiin, jotka eivät yleensä ole saatavilla piensijoittajille. Pääset käsiksi suurille sijoittajille tarjottaviin kohteisiin, kuten kiinteistöihin ja pääomasijoituksiin. Saatavillasi on myös Seligson & Co. hallinnoimat kustannustehokkaat sijoitusratkaisut.

 • Sijoittaaksesi LähiTapiolassa sinulla ei tarvitse olla asiakkuutta ennestään eikä sinun tarvitse avata erillistä tiliä. Sijoitusvakuutukseen pääset sijoittamaan ilman maksimisummaa.

 • Omaetu - kun keskität asiointisi meille, voit saada alennusta vakuutusmaksuista jopa 17 %.

 • Vastuullisuus on sijoituskohteiden valinnassa yksi merkittävistä tekijöistä. Ammattisijoittajat palkitsivat LähiTapiolan Varainhoidon vastuullisena varainhoitajana (SFR 2018-2023 Challenger-sarja). Huomioimalla kestävyyden sijoituksissasi olet mukana vaikuttamassa parempaan tulevaisuuteen sekä lähiympäristössäsi että maailmanlaajuisesti – tuotoista tinkimättä.

Näin avaat sijoitusvakuutuksen

 1. 1.

  Varaa aika sijoittamisen asiantuntijan tapaamiseen.

 2. 2.

  Tapaamisessa käymme läpi taloudellisen tilanteesi sekä sijoittamisen tavoitteesi.

 3. 3.

  Keskustelun pohjalta rakennamme sinulle parhaan ratkaisun ja valitsemme sopivimmat sijoituskohteet.

 4. 4.

  Voit valita vapaasti edunsaajat, joille vakuutuskorvaus maksetaan kuolemantapauksessa.

Varaa aika tapaamiseen

Usein kysyttyä vakuutussäästämisestä

Voit lukea lisää sijoitusvakuutuksen verotuksesta täältä. Sijoitusvakuutuksen ajantasainen verotuskohtelu on myös kuvattu sopimuksesi tuoteselosteella. Huomioithan kuitenkin, että lainsäädäntö ja verotuskäytäntö saattavat muuttua tulevaisuudessa.

Voit valita sijoitusvakuutuksen sijoituskohteet monipuolisesta valikoimasta. Valitsemalla yhden tai useamman sijoituskohteen voit rakentaa vakuutussopimuksen sisällä tavoitteitasi ja kokemustasi vastaavan ratkaisun. Valikoimassamme on

 • Laajan hajautuksen sijoitussalkkuja, joiden kautta ulottuvillasi on kattavasti sijoituskohteita, jotka ovat yleensä vain suuren sijoittajan ulottuvilla.

 • Kotimarkkinapainoitteisia sijoitussalkkuja, jotka hyödyntävät alue- ja yhtiökohtaista paikallistuntemustamme ja tarjoavat hajautusta ammattitaidolla Suomeen, Pohjoismaihin ja Eurooppaan.

 • Aktiivisesti hoidetut strategiasalkkuja, joiden varat sijoitetaan kustannustehokkaasti globaaleille osake- ja korkomarkkinoille.

 • Korko- yhdistelmä- ja osakerahastoja eri tuotto-ja riskitasoille LähiTapiolalta ja Seligson & Co:lta.

Jos haluat henkilökohtaista neuvontaa, me autamme sinua. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme 09 453 8500 ma - pe kello 9 - 17. Voit myös olla yhteydessä paikalliseen sijoitusasiantuntijaan, joiden yhteystiedot löydät täältä.

Vakuutuksen vuosittainen hoitokulu vaihtelee säästösumman mukaan 0,5 ja 0,2 prosentin välillä:

 • 0,5 % 100 000 euroon asti

 • 0,3 % 100 000 euron ylittävältä osalta

 • 0,2 % 2 000 000 euron ylittävältä osalta.

Sijoituskohteista perittävät kulut on kuvattu sijoituskohdekohtaisissa säännöissä ja avaintietoesitteissä.

Voit nostaa säästöjä sopimukseltasi milloin tahansa sopimusaikana. Tiettyihin sijoituskohteisiin voi liittyä nostokuluja, joten tutustuthan tarkemmin sijoituskohdemateriaaleihin. Kolmannesta säästönnostosta alkaen perimme myös 28,99 euron (v. 2024) toimenpidemaksun. Sopimuksen irtisanomisesta ei peritä kulua. Huomioithan, että osittaisen noston jälkeen säästöön pitää jäädä vähintään 150 euroa.

Voit seurata sijoitustesi arvonkehitystä verkkopalvelussamme. Sijoitusvakuutusasiakkaana käytössäsi on varainhoidon verkkopalvelu, jonka lisäksi voit myös seurata sijoituksiasi vaivatta LähiTapiola Sijoitukset -mobiilisovelluksen kautta. Saat sovelluksen ladattua maksutta laitteesi sovelluskaupasta.

Katsoa sijoitussalkkujen tai rahastojen arvonkehitystä avoimilta verkkosivuiltamme kirjautumatta verkkopalveluun. Tutustu sijoitussalkkujen arvonkehitykseen ja rahastojen arvonkehitykseen.

Vakuutuksenottajana saat vuosittain vuositiedotteen, joka sisältää tiedot vakuutuksestasi ja siinä tapahtuneista muutoksista kuluneen vuoden ajalta. Vuositiedotteelta näet mm. säästöjesi määrän, maksamasi maksut ja sopimukseen tehdyt muutokset.

Sijoituskohteisiin liittämäsi vakuutussäästön määrä seuraa valitsemiesi sijoituskohteiden arvonkehitystä. Sinun on hyvä seurata sopimuksesi arvonkehitystä säännöllisesti. Huomioithan, että kun säästöaika on pitkä, arvonvaihtelut ovat tavallisia.

Sijoitussuunnitelman muutos

Sijoitussuunnitelmassa määrittelet, mihin sijoituskohteisiin sopimukseen tekemäsi sijoitukset kohdistuvat. Usein sijoitussuunnitelma tehdään sopimuksen teon yhteydessä, mutta sen voi tehdä ja sitä voi muuttaa myös verkkopalvelussa jälkeenpäin.

Sijoitussuunnitelmassa valitset sijoituskohteet LähiTapiolan tarjoamista vaihtoehdoista ja jako-osuudet (vähintään 10 %), joiden mukaan kohdistamme sinulle maksetut maksut valitsemiisi sijoituskohteisiin. Jos muutat sijoitussuunnitelmaasi, uutta sijoitussuunnitelmaa sovelletaan tuleviin maksuihin.

Näin voit muuttaa sijoitussuunnitelmaasi:

 1. 1.
 2. 2.

  Mene Vakuutukset-välilehdelle.

 3. 3.

  Klikkaa Lue lisää -painiketta sijoitusvakuutuksesi kohdalla.

 4. 4.

  Klikkaa Muuta sijoitussuunnitelmaa -painiketta.

 5. 5.

  Valitse haluamasi sijoituskohteet.

 6. 6.

  Anna prosenttiosuudet, joilla tahdot jakaa tulevat maksut sijoituskohteisiin.

 7. 7.

  Tarkista ja hyväksy sijoitussuunnitelman muutos.

Säästönsiirto toiseen sijoituskohteeseen

Säästönsiirto tarkoittaa jo kertyneiden säästöjen siirtämistä toiseen sijoituskohteeseen.
Näin siirrät kertyneitä säästöjä uuteen sijoituskohteeseen:

 1. 1.
 2. 2.

  Mene Vakuutukset-välilehdelle.

 3. 3.

  Klikkaa Lue lisää -painiketta sijoitusvakuutuksesi kohdalla.

 4. 4.

  Klikkaa Tee säästönsiirto -painiketta.

 5. 5.

  Kirjoita Nostettava osuus -kenttään prosenttiosuus, jonka haluat siirtää uuteen säästökohteeseen.

 6. 6.

  Valitse sijoituskohteet, joihin haluat säästöjä siirtää.

 7. 7.

  Tarkista ja hyväksy säästönsiirto.

Maksusuunnitelman muutos

Vakuutussopimusta tehtäessä sovit maksusuunnitelmasta, jossa määrittelet, teetkö suuremman kertasijoituksen vai haluatko säästää pienemmän summan kuukausittain. Voit muuttaa maksusuunnitelmaa verkkopalvelussamme seuraavasti.

 1. 1.
 2. 2.

  Mene Vakuutukset-välilehdelle.

 3. 3.

  Klikkaa Lue lisää -painiketta sijoitusvakuutuksesi kohdalla.

 4. 4.

  Klikkaa Muuta maksusuunnitelmaa -painiketta.

 5. 5.

  Kirjoita Vuosimaksu-kenttään se summa, jonka haluat yhteensä vuodessa sijoittaa.

 6. 6.

  Valitse Maksutapa-kenttään kuinka monessa erässä haluat tehdä sijoitukset.

 7. 7.

  Valitse eräpäivä, jolloin haluat maksaa maksusuunnitelman mukaiset maksut sekä haluatko että maksusuunnitelmaa korotetaan vuosittain.

 8. 8.

  Tarkista ja hyväksy maksusuunnitelman muutos.

Voit tehdä sijoituksia haluamallasi tavalla säännöllisesti tai silloin tällöin. Suosittelemme säännöllistä säästämistä esimerkiksi kuukausittain maksusuunnitelman mukaisesti. Voit myös tehdä satunnaisia sijoituksia sopimukseesi Varainhoidon verkkopalvelussa. Tällöin ne kohdistuvat sopimukseesi sen hetkisen sijoitussuunnitelman mukaisesti.

Tutustu huolellisesti sijoituskohteen asiakasmateriaaleihin. Niistä saat tietoa sijoituskohteesta sekä sen riskeistä ja kuluista. Voit itse valita kohteet sijoitussuunnitelmaasi, mutta mikäli haluat apua sijoituskohteen valintaan, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme puh. 09 453 8500 ma - pe klo 9 - 17.

Voit tehdä osittaisia säästönnostoja henkilöasiakkaan verkkopalvelussamme.

Voit tehdä sopimuksestasi kaksi nostoa kalenterivuodessa ilman kuluja. Kolmannesta säästönnostosta alkaen perimme 27,65 € (v. 2023) toimenpidemaksun. Huomioithan, että osittaisen noston jälkeen säästöön pitää jäädä vähintään 150 €.

Kysymme nostoilmoituksen yhteydessä lainsäädännön edellyttämiä kysymyksiä, mm. säästönnoston syyn sekä pankkitilin numeroa, jonne säästöt maksetaan.

Sijoitusvakuutus sisältää henkivakuutuksen, jonka korvaus on säästöjesi suuruinen. Kuolintapauskorvauksena maksetaan sopimukseen kertyneen vakuutussäästön määrä valitsemallesi edunsaajalle, esimerkiksi kuolinpesälle. Voit myös määrätä sopimuksesi edunsaajaksi joko nimetyn henkilön tai antaa yleisen edunsaajamääräyksen. Edunsaajia voit myöhemmin muuttaa. Muutos tulee tehdä kirjallisesti. Ilmoituksen voi tehdä esim. henkilöasiakkaan verkkopalvelussa.

Voit irtisanoa sopimuksesi ilmoittamalla siitä kirjallisesti tai käyttämällä irtisanomislomaketta. Sopimuksen irtisanomisesta ei peritä kulua, mutta joihinkin sijoituskohteisiin saattaa liittyä nostokulu.

Palveluntarjoajat

Sijoitusvakuutukset ja kapitalisaatiosopimukset tarjoaa LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö ja omaisuudenhoidon LähiTapiola Varainhoito Oy.

Verotus on esitetty 1.1.2024 mukaisesti. Verotussäännökset ja -käytännöt voivat muuttua.

LähiTapiola ei vastaa sijoitusten arvon kehityksestä tai mahdollisesta arvon alentumisesta. Riski sijoituksen arvonkehityksestä on sinulla vakuutuksenottajana ja voit myös menettää sijoittamasi pääoman osittain tai kokonaan.

Huomioithan, että vaikka sijoitussalkuissa on samoja kohteita kuin LähiTapiolalla, valitsemasi salkun tuotot eivät ole suoraan verrattavissa LähiTapiolan sijoitustoiminnan tuottoihin. Tuotto-odotukset ovat pitkän aikavälin tuottokehitykseen perustuvia arvioita. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.