Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Viallinen valaisin uhkasi polttaa koko pihaton

Kun isäntä meni aamulla lihakarjapihattoon, hänen huomionsa kiinnittyi sammuneisiin yövaloihin. Sulaketaulun tutkiminen paljasti, että automaattisulake oli lauennut pois päältä. Isäntä käänsi sulakkeen takaisin ja lähti normaalille aamuvalvontakierrokselle.


Palatessaan hetken kuluttua takaisin hän huomasi valaisimen roihuavan ja kattorakenteen olevan tulessa. Palavat muoviosat tippuivat eläintilaan. Hätääntynyt isäntä ryntäsi hakemaan jauhesammuttimen. Hän sai sillä juuri ja juuri palon tukahtumaan. Valaisimet oli kiinnitetty puulankkuun, joka ehti osin hiiltyä. Alapuolella lattialla oli reilu kerros kuivikeolkea, joten suurpalo oli lähellä.

Vahingon ehkäisy


Sähkölaitteiden palovahinkoriski kasvaa merkittävästi maatilan vaikeissa olosuhteissa, joissa on syövyttävää kosteutta ja pölyä. Erityisesti muovirakenteiset valaisimet, jotka ovat lisääntyneet 2000-luvulla merkittävästi, syttyvät helposti palamaan. Valaisimet muodostavat alas tippuessaan suurpalovaaran koko tuotantotoiminnalle.


Valaisinpalojen yleisyydestä kertoo myös pelastusalan tilasto yli kymmenestä valaisinpalosta syksyn 2014 aikana. Vaihtoehtona valaisimen vaihdolle on tavallisen valaisinsytyttimen vaihtaminen turvasytyttimeen, joka estää virransyötön vioittuneeseen valaisimeen. Lue lisää turvasytyttimestä.


Miten olisi voinut käydä?


Isännän valppaus ja tehokas toiminta estivät suurpalon, jossa uhattuna oli satapäinen lihakarja sekä vuonna 2004 rakennettu 1500 neliön lihakarjapihatto rehu- ja turvevarastoineen.