Rakennusvirhe johti loma-asunnon katon perusteelliseen remonttiin
Maatilamatkailua harjoittavan tilan omistuksessa oleva loma-asunto oli ollut aktiivisessa ja ympärivuotisessa käytössä jo yli 10 vuotta. Eräänä päivänä asunnon makuuhuoneen lattialle ilmestyi vesilammikko, ja vettä tipahteli katosta. Asiaa ihmeteltiin, sillä vesijohtoja ei kulkenut siltä kohdin yläpohjaa ja kattokin vaikutti ehjältä.
Lähempi tarkastelu osoitti, että palahuopakaton laudoitus oli alkanut kupruilla. Huopa oli joissakin kohdissa taittunut irtipoikki, ja tästä voitiin päätellä veden päässeen myös rakenteisiin.
Vesikaton purkutyöt aloitettiin ja vanha palahuopakatto poistettiin. Vesikatto ja lämpöeristeet olivat pahoin kastuneita ja mädäntyneitä, että lähes koko katon laudoitus jouduttiin uusimaan ja villat vaihtamaan. Myös mädät kattotuolit vaihdettiin uusiin. Katon harjalle avattiin lisäksi tuuletuspiiput ilmanvaihdon parantamiseksi.
Vahingon rajoittaminen ja ennaltaehkäisy
Vahingon syynä oli rakennusvirhe. Vesikaton ja lämpöeristeen väliin olisi pitänyt jättää riittävä tuuletusväli ja varmistaa, että ilma pääsee harjalta jotakin kautta ulos. Kun tämä tila oli jätetty liian pieneksi ja vuokramökin reipas lämmittäminen oli pullistanut villoja, oli viimeisinkin tuuletusväli umpeutunut paikoin täysin. Tämän seurauksena kondenssivesi kertyi vesikaton alapintaan, eli siihen laudoitukseen, joka alkoi kupruilla. Varsinaisesta vesikaton vuodosta ei siis ollut kysymys.
Miten olisi voinut käydä
Mikäli todellisia vaurioita ei olisi kokonaisuudessaan huomattu ja korjaus olisi tehty vain päällisin puolin, huonokuntoinen katto mädäntyvine kattotuoleineen olisi voinut jonakin talvena romahtaa painavan lumikuorman alla.
Korvaus
LähiTapiolan maatila- ja kotivakuutuksen ehdoissa vakuutustapahtumiin liittyvissä rajoituksissa mainitaan, että ”vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut rakennukselle tai irtaimistolle sen vaurioiduttua suunnittelu-, asennus-, käsittely-, käyttö-, työ- tai rakennusvirheen vuoksi”. Rakennusvirheen aiheuttamat vahingot eivät siten ole vakuutuksesta korvattavia. Rakennusvirheen rajaaminen korvauksen ulkopuolelle koti- ja maatilavakuutuksissa on yleinen käytäntö kaikilla vakuutusalan toimijoilla.