Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pomppiva härkäpapu aiheutti kuivuripalon

Härkäpavun viljely on lisääntynyt nopeasti Suomessa. Kuivauksessa härkäpapu saattaa kuitenkin perinteisiin suomalaisiin viljoihin nähden käyttäytyä yllättävästi.

Näin kävi myös maatilalla, jossa syksyn satoa kuivatessa härkäpavut aiheuttivat yllättävän vaaratilanteen kesken kuivauksen. Kun kuivuri täytettiin, kimposivat härkäpavut siilorakenteissa ja ilmakanavissa aina uunin tulipesän alle asti.

Väärässä paikassa olevat pavut saattavat muodostaa melkoisen paloriskin, koska tulipesän uunin lämpötila voi nousta jopa 800 asteeseen.

Vahingon seuraus

Ennalta arvaamatta uunin alle kimpoilleet härkäpavut kuumenivat ja alkoivat palaa kuivausilmatilassa uunirakenteen alla. Onneksi tarkkaavainen isäntä havaitsi alkavan palon, ja sai sen talttumaan ennenkuin palo ehti levitä siiloston kautta laajemmalle rakenteisiin.

Vahingonehkäisy

Häiriötön viljan kuivaaminen vaatii huolellisuutta ja kuivauslaitteistojen säännöllistä seurantaa sekä huoltoa. Erityisen tärkeää on tavanomaisista poikkeavien viljelykasvien, kuten härkäpavun kuivauksessa, aina kuivurin täytön jälkeinen kuivuriuunin ympäristön tarkkailu huoltoluukkujen kautta.

Useista kuivurimalleista löytyy myös ennen uunia ilmakanavien pohjalta helposti puhdistettava jyvätasku, johon vierivä ja kimpoileva aines jää.

Miten olisi voinut käydä?

Jos isäntä ei olisi valvonut kuivausta, palo olisi voinut levitä ympärillä oleviin rakenteisiin tuhoisin seurauksin.

Korvaus

Vahingon uhka oli merkittävä, mutta onneksi valppaana olleen isännän ansiosta vahingot jäivät vähäisiksi.