Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen

Liikenne­vakuutus

Liikennevakuutus on tärkeä vakuutus, sillä se korvaa, jos ihmisiä loukkaantuu liikenteessä. Siitä maksetaan myös syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Liikennevakuutus on liikennevakuutuslain mukaan pakollinen vakuutus kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille.

Liikennevakuutus korvaa kaikille osapuolille sattuneet henkilövahingot.

Liikennevakuutuksesta maksetaan myös syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

Bonusturva varmistaa, etteivät bonukset laske kolarin sattuessa.

Oman auton tai muun ajoneuvon vahinkoja varten kannattaa aina ottaa myös kaskovakuutus.

Mitä liikennevakuutus korvaa

Liikennevakuutus korvaa liikenteessä sattuvia vahinkoja. Uudistuneessa liikennevakuutuksessa autoille maksimibonus on nyt 80 %. Saavutat täyden bonuksen entistä helpommin ja nopeammin.

Liikennevakuutus Korvataan

Liikennevakuutus korvaa lähtökohtaisesti vahingon kaikkien osapuolten henkilövahingot. Liikennevakuutuksesta korvataan muun muassa:

sairaanhoitokulut,

ansion ja elatuksen menetys,

tilapäinen ja pysyvä haitta sekä

kohtuulliset hautauskustannukset.

Vahingon aiheuttajan henkilökorvaus saatetaan evätä tai sitä voidaan alentaa, jos hän on aiheuttanut vahingon tahallaan, törkeällä huolimattomuudella, päihtymystilassa tai luvattomasti käytössä olleella ajoneuvolla.

Sisältyy vakuutukseen

Vakuutuksesta korvataan yleensä vastapuolen ajoneuvolle aiheutetut omaisuusvahingot sekä oman ajoneuvon matkustajien vaatteet ja henkilökohtaiset käyttöesineet.

Sisältyy vakuutukseen

Ainoastaan liikenteessä aiheutuneet vahingot ovat korvattavia. Vahinko ei ole korvattava, jos moottoriajoneuvoa ei ole käytetty liikenteessä. Ajoneuvo ei ole liikenteessä, kun sitä käytetään liikenneväylien ulkopuolella maatilatalouden työhön tai olennaisesti muuhun kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen. Ajoneuvo ei ole liikenteessä myöskään silloin, jos se on säilytettävänä tai korjattavana autotallissa, korjaamossa tai vastaavassa paikassa tai sitä käytetään liikenteestä eristetyllä alueella kilpailu-, harjoitus- tai kokeilutarkoituksiin.

Sisältyy vakuutukseen

Vahinkoa työsuoritusten aikana ei yleensä korvata. Tällaisessa tilanteessa vahinko kohdistuu ajoneuvon kuormauksen tai muun työsuorituksen yhteydessä tätä työtä tekevään henkilöön, työn kohteena olleeseen omaisuuteen tai tähän työhön osallistuvaan ajoneuvoon.

Ei sisälly vakuutukseen

Liikenneväylällä ilman valvontaa olleen muun eläimen kuin poron vahinkoja ei yleensä korvata.

Ei sisälly vakuutukseen

Usein kysyttyä

Liikennevakuutus korvaa, jos ihmisiä loukkaantuu liikenteessä. Siitä maksetaan myös syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Liikennevakuutus on liikennevakuutuslain mukaan pakollinen vakuutus kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille. Lue lisää liikennevakuutuslaista.

Liikennevakuutus vaaditaan muun muassa seuraaville ajoneuvoille: auto, moottori- ja motocrosspyörä, mopo, moottorilla varustettu polkupyörä (teho yli 250 W), moottorikelkka, mönkijä, traktori ja moottorityökone ja perävaunu. Myös sellaisille ajoneuvoille on pääsääntöisesti otettava liikennevakuutus, joita ei tarvitse rekisteröidä. Myös rekisteröimättömät ajoneuvot ovat liikenteessä esimerkiksi oman talon piha-alueella tai metsässä.

Liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavat ajoneuvosta riippuen hieman eri tekijät. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi moottorin sylinteritilavuus ja teho sekä vakuutuksenottajan ikä ja kotipaikka sekä ansaittu bonus.

Kolarin sattuessa Bonusturva takaa satojen eurojen säästön. LähiTapiolassa yksityiskäyttöisten autojen liikennevakuutuksissa bonusturva, joka varmistaa, että bonukset eivät laske, vaikka kolari sattuisi. Ansaitset Bonusturvan kolarittomalla ajolla.

Esimerkki: Kolhaiset toista autoa parkkipaikalla. Pienikin jälki voi aiheuttaa suuren loven lompakkoon. Jos sinulla on liikennevakuutuksessasi 80 % bonukset, ilman Bonusturvaa liikenteen bonukset laskevat 65 prosenttiin – ja vakuutusmaksut nousevat useaksi vuodeksi.

Saat Bonusturvan voimaan kaikille autoillesi heti, kun bonuksesi on noussut 80 prosenttiin. Bonusturva on henkilökohtainen, ja sen ansiosta vahinko ei alenna sen autosi bonusta, jolla vahinko sattui.

LähiTapiolan täysi bonus on yksi Suomen korkeimmista bonuksista ja maksimibonusautoille on 80 %. Bonus muodostuu henkilökohtaisen ajohistorian perusteella. Bonuksen laskennassa hyödynnetään kaikkien vakuuttamiesi autojen historiatiedot eikä bonusta enää tarvitse siirtää autolta toiselle.

Kun otat LähiTapiolasta vakuutuksen samanaikaisesti kaikille autoillesi, saat niihin saman bonuksen, olipa autoja sitten kaksi tai useampi.

Bonus muodostuu henkilökohtaisen ajohistorian perusteella. Bonuksen laskennassa hyödynnetään kaikkien vakuuttamiesi autojen historiatiedot eikä bonusta enää tarvitse siirtää autolta toiselle.

Jos olet ajanut 2 vuotta vahingotta, saat LähiTapiolan palkintobonusta +5 % nykyisen bonuksesi päälle. Etu kertautuu eli aina jokaiselta 2 vuodelta saat ylimääräiset +5 %.

Bonus alenee yhden vahingon jälkeen 15 %-yksikköä. Jos sinulla on voimassa bonusturva, bonus ei alene yhden vahingon seurauksena.

Huomioimme nuoret kuljettajat ja henkilöt, joilla ei ole aiempaa vakuutus- ja vahinkohistoriaa reilulla lähtöbonuksella, joka on kaikille 25 %.

LähiTapiolan bonusedut on saatavilla kaikkien autojen uusiin vakuutuksiin – henkilö-, paketti-, kuorma-, linja-, erikois- ja matkailuautoille.

Liikennevakuutuksessa ei ole omavastuuta.

Liikennekäytöstäpoiston ja -käyttöönoton voit tehdä LähiTapiolan henkilöasiakkaan verkkopalvelussa. Muutoksen voit tehdä myös LähiTapiolan toimistolla, katsastusasemalla tai Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.

Ennen liikennekäytöstä poiston tekemistä tarkista LähiTapiolasta miten liikennekäytöstä poisto vaikuttaa vakuutukseesi. Liikennekäytöstäpoiston voit tehdä autojen lisäksi myös muille ajoneuvoille, kuten moottoripyörille ja moottorikelkoille.

Huomioi seuraavat asiat:

  • Liikennekäyttöönotto on tehtävä aina ennen ajoneuvon käyttämistä liikenteeseen.

  • Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla saa ajaa poistopäivän loppuun, kunhan ajoneuvossa on rekisterikilvet kiinni ja vakuutus on voimassa. Tämän jälkeen ajoneuvo on käyttökiellossa, jolloin ajoneuvolla ei saa ajaa.

Lue sähköisestä rekisteröinnistä.

Lataa ajoneuvon luovutuskirja Traficomin sivuilta.

Green cardin eli todistuksen liikennevakuutuksesta saat tilaamalla sen verkkopalvelustamme tai ottamalla meihin yhteyttä.

Ulkomailla tarvitaan seuraavat asiakirjat:

  • Green card eli vihreä kortti on todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Vihreä kortti on suositeltavaa olla mukana aina Pohjoismaiden ulkopuolelle matkustettaessa. Tietyissä maissa vihreä kortti on pakollinen. Tilaa vihreä kortti kirjautumalla verkkopalveluun tai ota yhteyttä LähiTapiolaan. Muista tilata kortti auton lisäksi myös matkailuperävaunulle, jos otat sen matkaan.

  • Rekisteriotteen tekninen osa. Sen voit tilata maksutta Traficom.fi-palvelusta tai noutaa katsastuskonttorilta.

  • Kansainvälinen vahinkoilmoituslomake. Tulosta lomake mukaan Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.

  • Valtakirja rahoitusyhtiöltä. Jos ajoneuvon omistaa toinen henkilö tai yritys, kuten rahoitusyhtiö, tarvitset omistajalta valtakirjan maastavientiä varten (pdf).

  • Muista myös muut tarvittavat asiakirjat ja kortit, kuten kansainvälinen ajokortti, passi, luottokortit, matkaliput ja matkavakuutus.

Liikennevakuutus on voimassa ETA-maissa ja niiden ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. Muissa maissa liikennevakuutus ei ole voimassa, jolloin tarvitset rajavakuutuksen tai kyseisen maan liikennevakuutuksen. Kaskovakuutus on voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin sopimusmaissa. Tietyissä maissa varkausvakuutuksen omavastuu on korotettu, tarkista maat kaskovakuutusehdoista.