Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kesärenkaita vaihdetaan nyt – näin tarkistat renkaidesi kunnon perusteellisesti

3.4.2020 - Turvallisuus

Kesärenkaiden vaihtoa suunnittelee nyt moni. Jos autoa tarvitsee joka aamu, kannattaa sääennusteita seurata yöpakkasten varalta ennen kuin vaihtaa kesärenkaisiin. Renkaiden vaihto on hyvä hetki tarkistaa renkaat perusteellisesti, mutta renkaiden kuntoa on syytä seurata säännöllisesti myös vaihdon jälkeen.

Viimeistään renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa auton kesä- ja talvirenkaiden kunto.

- Renkaiden tarkistuksessa varmistetaan riittävä urasyvyys ja että renkaat ovat kuluneet tasaisesti. Ilmanpaineet laitetaan kohdalleen automallin suositusten mukaan. Säilytykseen meneviin talvirenkaisiin on hyvä laittaa hieman normaalia suurempi ”säilytyspaine”. Nastarenkaista tulee tarkistaa, että nastoja ei ole irronnut liikaa. Muutama irronnut nasta rengasta kohti ei yleensä vaikuta renkaan ominaisuuksiin, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Lisäksi renkaiden ikä tulee tarkistaa. Renkaan kyljestä selviävä ikä vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin ja jarrutusmatkaan. Jos renkaiden ikä lähentelee kesärenkaissa 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita, vaikka urasyvyys olisikin kunnossa. Talvirenkaissa viisi vuotta alkaa olla ikä, jolloin säännöllisesti ajavan harkita renkaiden vaihtoa.

Nieminen muistuttaa, että vaikka renkaiden vaihdosta huolehtisi joku muu, pitää kuljettajan olla itse kartalla autonsa renkaiden kunnosta ja huolehtia vaihdon jälkeisestä pyöränpulttien jälkikiristyksestä, ilmanpaineista ja seurata renkaiden kulumista.

Klassinen kolikkotesti mittaa urasyvyyden

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Niemisen mukaan kahden euron kolikko.

- Kahden euron kolikon hopean värinen reunus on noin 4 mm levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli 4 mm ja rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Tarkempaan mittaustulokseen tarvitset urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Talvirenkaille lain määrittämä minimiurasyvyys on 3,0 mm. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään 4–5 mm, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

Jälkikiristys, ilmanpaineet ja renkaiden kulumisen seuranta ovat kuljettajan vastuulla

LähiTapiolan muutama vuosi sitten teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni suomalainen unohtaa pyöränpulttien jälkikiristyksen. Noin kolmasosa vastaajista kertoi, että kiristys on jäänyt joskus tekemättä tai ei ole koskaan tehnyt sitä. Jälkikiristys kannattaa tehdä heti parin ajokerran jälkeen renkaiden vaihdosta, sanoo Nieminen.

Toinen renkaanvaihdon jälkeinen tärkeä jälkitarkastus on ilmanpaineiden mittaus. Renkaiden ilmanpaine tulisi tarkastaa rengaspainemittarin avulla säännöllisesti.

- Moni laittaa varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna. Tämä nyrkkisääntö toimii useimmissa autoissa hyvin, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista, Nieminen kertoo.

- Myös renkaiden tasaista kulumista pitäisi seurata etenkin nyt kun teillä on runsaasti vesisateiden aiheuttamia vaurioita talven jäljiltä. Auton tärähtäessä terävään kuoppaan etupyörien asentokulmat saattavat muuttua, jonka seurauksena renkaat voivat kulua epätasaisesti.

- Urasyvyys alkaa pienenemään toiselta syrjältä ja rengas voi pahimmassa tapauksessa kulua nopeasti käyttökelvottomaksi. Jos ohjaus puoltaa, auton käyttäytyminen tuntuu oudolta, tai havaitset epätasaista kulumista renkaissa, käy heti rengasliikkeessä tai autokorjaamossa tarkistamassa tilanne, Nieminen sanoo.

Lain mukaan nastarenkaat on vaihdettava pois maaliskuun loppuun mennessä, mutta niillä ajamista saa jatkaa pääsiäismaanantain jälkeiselle maanantaille, tai niin kauan, kun keli sitä edellyttää. Tärkeimmät kriteerit renkaiden vaihtamisajankohtaan ovat keli ja oma ajoympäristö. Kitkarenkailla saa periaatteessa ajaa kesälläkin, mutta sadekelillä ja kuumalla asvaltilla kitkarengas ei pärjää ominaisuuksiltaan kesärenkaalle.

Autoilijan tarkastuslista – tee nämä säännöllisesti

1. Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.

2. Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.

3. Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos renkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta