Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Näillä konsteilla pidät lapset tyytyväisenä – 10 vinkkiä juhannusviikon automatkalle!

11.6.2019 - Turvallisuus

Automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja. Kokosimme vinkit onnistuneeseen perhereissuun.

Juhannus ruuhkauttaa Suomen tiet ensi viikolla ja onnettomuusmäärät perinteisesti myös kasvavat. Liikennevakuutuskeskuksen tilaston mukaan esimerkiksi vuonna 2016 juhannusviikonloppuna sattui yhteensä 794 liikennevahinkoa, joissa loukkaantui 213 henkilöä. Sataa vahinkoa kohden loukkaantui siis keskimäärin 30,5 henkilöä, kun normaalina päivänä loukkaantuneiden määrä sataa vahinkoa kohden oli 23,7. Liikenteessä vaaditaan siis erityistä tarkkaavaisuutta ja malttia.

Valitettavasti etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja. Kokosimme vinkit onnistuneeseen perhematkaan.

Ovathan ajoneuvovakuutuksesi kunnossa? Tutustu LähiTapiolan autovakuutuksiin tarkemmin täällä.

1. Kuuntele lastasi
Jos lapsella on asiaa, kuuntele. Lapsi hermostuu, jos hänelle ei anneta huomiota. Jos lapsi istuu takapenkillä selkä menosuuntaan, niin voit asentaa autoon pienen peilin niin, että näet kuskin paikalta lapsen ja toisin päin.

2. Keskustele lastesi kanssa
Mikä olisi parempi hetki vaihtaa kuulumiset perheen kanssa kuin useamman tunnin automatka?

3. Ajoita ajomatka oikein
Aja niin, että ajomatka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan. Jos lähtee matkaan illalla, voi valmiiksi pukea pyjamat, pestä hampaat, syödä iltapalaa. Sitten vain äänikirja soimaan, peitot päälle ja nukkumaan.

4. Mieti musiikki
Kuuntele musiikkia, joka sopii koko perheelle. Sekoita omia lempilauluja lasten lempikappaleitten kanssa. Spotifysta tai YouTubesta löytyy myös hyviä valmiita soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakusanoilla.

5. Luota autotehtäviin
Klassisia autokisoja ovat esimerkiksi vastaantulevien keltaisten tai jonkun muun tietyn väristen autojen laskeminen, rekisterinumeroiden ylös kirjoittaminen tai autobingo.

6. Muista viihdykkeet
Puhelimen voi jättää pois, mutta muista ottaa lapsille mukaan kirjoja, leluja ja vaikkapa erilaisia pelejä.

7. Älä unohda eväitä
Kun lapsi saa vaikkapa valita itselleen mieluisia eväitä mukaan matkalle ja lupaat, että ne syödään esimerkiksi kahden tunnin matkanteon jälkeen, sujuu matka mukavammin. Muista myös vesipullo.

8. Harkitse välipysähdyksiä
Jos matka on pitkä, kannattaa valita reitti niin, että sen varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä. Esimerkiksi huoltoaseman leikkipaikka sopii tähän tarkoitukseen.

9. Tee ennakkovalmistelut
Pakota kaikki vessaan ennen lähtöä! Ei tarvitse turhaan pysähtyä – ainakaan heti ensimmäisen viiden minuutin aikana. Jos haluat valmistautua reissuun perusteellisesti, voit seurata tietöiden tilannetta valtionyhtiö Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta.

10. Ota rennosti
Kaikista tärkeintä: Älä hermostu, pidä hauskaa ja aja varovasti. Kyllä se määränpää jossain vaiheessa tulee vastaan.

Ovathan ajoneuvovakuutuksesi kunnossa? Tutustu LähiTapiolan autovakuutuksiin tarkemmin täällä.