Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Palohälytin ja salamannopea toiminta pelastivat satapäisen lypsykarjan

22.5.2018 - Turvallisuus

Kyyjärveläisen Jukka Salaman maitotilan palohälyttimien vuosihuolto suoritettiin Elotec-huoltoliikkeen toimesta keskiviikkona 7.2. iltapäivällä. Seuraavana yönä puolenyön jälkeen Jukka heräsi hälytinjärjestelmän lähettämään tekstiviestiin ja kuuli sitten hälytyskellojen soivan piha-alueella ja navetassa.

- Järjestelmä hälytti ja minä juoksin pelkässä takissa katsomaan. Navetassa oli niin paljon savua, että siellä tuskin näki eteensä. Mattoruokkija oli tulessa tuotantotilassa, ja suurpalon riskiä lisäsi palavan ruokintamaton alla ollut kuivaheinän suuri pyöröpaali. Takaraivossa oli koko ajan pelko, että jos tämä navetta nyt palaa, enkä saa eläimiä ajoissa ulos, niin tämä elinkeino oli sitten tässä, Salama sanoo.


Tulipalon syyksi paljastui mattoruokkijan vinoon syöttänyt hihna, joka kiertäessään synnytti tarpeeksi kitkaa syttyäkseen palamaan. Vikatilanteessa mattoon asennetun pyörimisvahdin olisi pitänyt pysäyttää matto, mutta tunnisteanturi ei ollut reagoinut.

- Kun palo saatiin hallintaan, avasin savuluukut tuulettaakseni. Vasta siinä vaiheessa huomasin, että eihän minulla ole edes paitaa päällä. Sellaisella kiireellä tuli paineltua navettaan katsomaan, ettei eläimille ole sattunut mitään.

Salama on isännöinyt huipputuottoista 103 lypsylehmän ja kahden lypsyrobotin tilaa vuodesta 2008. Hän hoitaa korkeaan 1 100 000 litran vuosittaiseen keskituottoon pääsevää tilaa kahdestaan vaimonsa kanssa. Osa juoksevista asioista on ulkoistettu urakoitsijoille ja oma isä auttaa tarpeen mukaan. Tilatyöntekijää Salamalla ei ole.

- Maidontuottajan tulo meni muutama vuosi sitten niin tiukaksi, että työntekijän palkkaaminen ei kerta kaikkiaan ole kannattavaa. Tässä hommassa pitää koko ajan ajatella puoli vuotta eteenpäin. Muuten sitä sortuu helppoihin virheisiin. Tämä pätee myös turvallisuuden saralla.

Salaman tilan turvallisuusasiat ovatkin LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolaisen mukaan esimerkillisessä kunnossa.

- Säännöllisesti huollettu savuun reagoiva palovaroitinjärjestelmä ja ripeästi alkusammutuksen tehnyt isäntä pelasti tilansa uudehkon navetan ja korkeatuottoisen karjan täpärästi ikävältä murhetapahtumalta, Savolainen sanoo.

Asiakkaanamme saat etuja Elotec-palovaroitinjärjestelmän tuotteista

Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden palosuojata edullisesti talouskeskuksen rakennukset ja toiminnot Elotec-palovaroitinjärjestelmällä. Asiakkaanamme saat:

  • Palovaroitinkeskuksen veloituksetta
  • 10 %:n alennuksen muista palovaroitinjärjestelmän tuotteista

Asennettu maatilan palovaroitinjärjestelmä alentaa myös palovakuutusmaksua. Tutustu etuun.

Ilmoita LähiTapiolan yhteyshenkilöllesi, kun haluat tarjouksen tuotantorakennuksien suojauksesta tai laita sähköpostia osoitteeseen info(a)elotec.fi.

LähiTapiolan sammutintarkastukset

Oletko sinä muistanut tarkastaa käsisammuttimesi kunnon? Sen voit tehdä maksutta LähiTapiolan sammutintarkastuksissa. Lue lisää täältä.