Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous15.11.2023

LähiTapiola mukaan Euroopan investointirahaston InvestEU-lainatakausohjelmaan – tavoitteena tukea ja vauhdittaa pk-yritysten liiketoimintaa

LähiTapiola on liittynyt Euroopan investointirahaston (EIR) InvestEU-lainatakausohjelmaan. Ohjelma tarjoaa eurooppalaisille rahoituslaitoksille lainatakauksia ja pyrkii näin tukemaan investointeja Eurooppaan sekä rakentamaan vihreämpää, digitaalisempaa ja kestävämpää eurooppalaista taloutta.

InvestEU on jatkoa EU:n InnovFin SME Guarantee- ja EGF-takausohjelmille, joissa LähiTapiola oli mukana vuosina 2019–2023.

- Nykyisessä maailmantilanteessa eurooppalaisten yritysten voi olla haastavaa kasvaa ja ylläpitää toimintaansa. InvestEU-ohjelma pyrkii varmistamaan, että pk-yritykset löytävät rahoitusta ja saavuttavat liiketoiminnalliset tavoitteensa, tiivistää EIR:n toimitusjohtaja Marjut Falkstedt.

LähiTapiola Yritysrahoitus I Ky toimii asiakasyritystensä rahoitushankkeissa täydentävänä ja pankkiryhmäneutraalina rahoittajana yhdessä muiden suomalaisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa. Se voi InvestEU-ohjelman takaamana myöntää pienille ja keskisuurille, sekä nykyisille että uusille asiakasyrityksilleen, rahoitusta 32 miljoonalla eurolla, asiakasystävällisillä lainaehdoilla vuoteen 2026 asti. LähiTapiolan tyypillinen laina-asiakas työllistää 50+ henkilöä, ja yrityksen liikevaihto on alkaen 10 miljoonaa euroa.

LähiTapiola voi myöntää InvestEU:n takaamaa rahoitusta esimerkiksi koronapandemiasta tai taantumasta kärsineille pk-yrityksille ja vahvistaa yritysten pääomapohjaa muun muassa jälleenrahoittamalla jo olemassa olevia lainoja. Ohjelman ansiosta LähiTapiola voi tukea myös riskialttiimpia yrityksiä sekä yrityksiä, joilla ei ole riittäviä vakuuksia.

- InvestEU-ohjelman ansiosta voimme tarjota yhä kilpailukykyisempiä ja kattavampia rahoitusratkaisuja eri toimialojen yrityksille. Ohjelman instrumenteilla voimme vakauttaa yritysten rahoitusasemaa, parantaa lainanottokykyä ja tukea investointeja. Tällä kaikella on merkittävä vaikutus asiakkaidemme toiminnalle – olenkin erittäin tyytyväinen, että olemme ohjelmassa mukana, kertoo LähiTapiolan yritysasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Matti Kiviniemi.