Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous11.10.2023

Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta – LähiTapiolan kiinteistökannalle jo kolmatta kertaa peräkkäin neljä tähteä GRESB-vastuullisuusvertailussa

GRESB toimii työkaluna LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon jatkuvasti kehittyvän vastuullisuustyön arvioinnissa.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito osallistui jo kuudetta kertaa kansainväliseen GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) arviointiin, jossa vertaillaan kiinteistöportfolioiden vastuullisuutta ja kehitystä. Osallistujamäärä nousi 15 % viime vuodesta yltäen 2084 osallistujaan 75 eri maasta.

Kiinteistövarainhoidon hallinnoima kiinteistökanta saavutti kolmatta kertaa peräkkäin neljä tähteä ja paransi pistesaalistaan kolmella yhteensä 83 pisteeseen. GRESB-vertailussa arvioidaan siihen osallistuvien toimijoiden ympäristö-, sosiaalista- ja hallinnollista vastuuta. Viime vuotta parempaan pistesaaliiseen vaikutti erityisesti entistä kattavammat ja varmennetut kulutustiedot.

- Vahvuutemme sosiaalisen ja hallinnollisen vastuun osalta näkyvät vuodesta toiseen tuloksissamme. Siksi olemmekin erittäin tyytyväisiä, että saimme tänä vuonna lisäpisteitä erityisesti ympäristövastuun osalta. Energialukujemme kattavuus on parantunut, kulutuslukumme on nyt varmennettu kolmannen osapuolen toimesta osana LähiTapiola-ryhmän vastuullisuusraporttia sekä saavutettujen ympäristösertifiointien osuus kannastamme on suurempi, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkö Katariina Aarnio kertoo.

Rakennushankkeiden GRESB-vertailuun yhtiö osallistui nyt toisen kerran ja korotti viime vuotista tulostaan kahdella pisteellä saavuttaen 89 pistettä ja toistamiseen kolme tähteä.

- Rakennushankkeiden osalta pisteidemme korotukseen vaikutti pääosin se, että uusiutuvan energian tuotanto, esim. aurinkopaneelit ja maalämpö, olivat mukana useammassa eri hankkeessamme. Lisäksi keräsimme rakennustyömailta kattavasti työturvallisuuteen liittyviä seurantalukuja, Aarnio selventää.

Vastuullisuuteen pitää panostaa pitkäjänteisesti

Sekä yhtiön kiinteistökannan kulutustietojen, että energiatehokkuuden osalta olisi parannettavaa, vaikka viime talven energiatehokkuustoimenpiteet näkyivätkin positiivisesti yhtiön GRESB-tuloksessa.

- Meidän tulisi panostaa siihen, että saamme ostamiemme ja rakennuttamiemme kiinteistöjen kulutustiedot koko omistusajalta. Meidän tulisi myös edellyttää vuokrasopimuksissamme kulutustietojen saanti. Osa vuokralaisasiakkaistamme solmii itse sähkösopimuksensa, jolloin saamme vain osittain kulutustietoa heidän käyttämiensä tilojen osalta. Myös esimerkiksi vihreään kaukolämpöön siirtyminen kiinteistöissämme edistäisi hiilineutraaliustavoitteitamme suurimpien päästöjemme tullessa kaukolämmöstä, Aarnio sanoo.

Vastuullisuustyö vaatii pitkäjänteisyyttä, toiminnan jatkuvaa kriittistä tarkastelua sekä kehittämistä.

- Vastuullisuus on meille tärkeä strateginen osa-alue, jota kehitämme jatkuvasti osana yhtiömme liiketoimintaa. Tällä hetkellä uudistamme vastuullisohjelmaamme ja kirkastamme sen myötä tavoitteitamme vastuullisuustyömme osalta. Arvioimme jatkuvasti tavoitteidemme toteutumista, ja GRESB on erinomainen työkalu vastuullisuustyömme onnistumisen arvioinnissa myös jatkossa, Aarnio toteaa.