Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus11.10.2023

Nyt horisontissa siintävä myrsky voi aiheuttaa tuhoja – Suojaudu ja toimi vahingon sattuessa

Sääennusteiden mukaan Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalle on luvattu lähipäiville laajasti myrskysäätä kovan tuulen ja rankkasateiden kera. Varaudu horisontissa siintävään myrskyyn siirtämällä pihan irtonaiset esineet varastoon. Myös sähkökatkokset ja teleliikenteen katkokset ovat mahdollisia.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisen voimakkaasta tuulesta lähipäivinä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan maa-alueilla. Sääilmiöt voivat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja ja teleliikenteen katkoksia. Myös rankkasateita voi esiintyä.

– Nyt onkin hyvä hetki siirtää pihoilta kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei myrskytuuli vie niitä mukanaan. Esimerkiksi nykyisin yleiset trampoliinit voivat aiheuttaa pahojakin vahinkoja lennellessään tuulen mukana. Myrskysäähän varautuessa tulee tehtyä myös tarpeellinen talveen valmistautuminen ja pihatarvikkeiden talvisäilöön siirtäminen, LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri sanoo.

Kovan tuulen kaatamat puut voivat aiheuttaa vahinkoja alle jääville rakennuksille ja ajoneuvoille. Tähän aikaan vuodesta myrskyn tuhovoimaa voivat lisätä puissa yhä olevat lehdet, joihin tuulen on helpompi tarttua.

– Jos esimerkiksi puu kaatuu talon päälle tai jää nojaamaan toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Toimiin lisävahinkojen välttämiseksi kannattaa ryhtyä mahdollisimman pian, mutta ei oman tai muiden turvallisuuden kustannuksella. Jos kaatunut puu vaurioittaa kattoa ja rakenteisiin valuu vettä, päälle voi käydä levittämässä pressun, jos sen saa tehtyä turvallisesti, Harri kertoo.

Mökkikausi pakettiin turvallisesti

Mökkeilykausi on tulossa päätökseensä, mutta vahinkoihin on hyvä valmistautua kodin lisäksi myös vapaa-ajan asunnolla ja veden äärellä. Kulunut syksy on ollut sääolosuhteiltaan vaihteleva ja moni onkin pitänyt veneet yhä vesillä. Kova aallokko ja sadevesi voivat aiheuttaa vahinkoja, joita voi pyrkiä ennaltaehkäisemään. On hyvä tarkistaa, että vene on asianmukaisesti kiinnitetty eikä esimerkiksi pääse hakkautumaan myrskyssä laituria tai rannan kiviä vasten.

– Voit myös varmistaa, ettei moottoriveneen veden poistoaukko ole tukkeutunut, Harri ohjeistaa.

Jos valmistautumisesta huolimatta mökillä aiheutuu vahinkoja, kannattaa vahingot käydä tarkistamassa mahdollisimman pian tilanteen jälkeen.

– Jos myrsky pääsee kaatamaan puita sähkölinjojen päälle, voi seurauksena olla sähkökatkoja, mikä puolestaan voi aiheuttaa esimerkiksi pakasteiden sulamista. Jännitevaihtelu voi rikkoa elektroniikkaa tai muita laitteita, Harri jatkaa.

Ennaltaehkäise myrskyvahingot kotona ja mökillä:

 • Pidä huoli siitä, että talon sadevesikourut vetävät, eivätkä ole tukossa.

 • Ylläpidä rakennuksen kuntoa ja korjaa mahdolliset vauriot saman tien.

 • Selvitä etukäteen, mistä saat katkaistua sähköt ja veden, jotta voit myrskyn iskiessä toimia nopeasti.

 • Kaada pihalta sellaiset puut, jotka voivat kaatuessaan vahingoittaa rakennusta.

 • Siirrä pihan puutarhakalusteet ja muut irralliset esineet varastoon tai kiinnitä ne siten, etteivät tavarat pääse lentämään tuulessa.

Näin toimit myrskyvahingon jälkeen:

 • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

 • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna, näin elintarvikkeet säilyvät vahingoittumattomina useita tunteja.

 • Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

 • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä ja pidä huolta turvallisuudesta.

 • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä. Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.

 • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Ilmoita vahingosta verkossa

Varauduthan mahdollisiin ruuhkiin puhelinpalvelussa. Suosittelemme tekemään vahinkoilmoituksen verkkopalvelussa. Pääset tekemään vahinkoilmoituksen ja hakemaan korvausta täältä.