Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi Turvallisuus 13.9.2023

Länsi-Lapin kevättulvat huuhtoivat keväällä Tornionjokilaaksoa – tuhoja korjataan edelleen

Rauhallisesti alkaneessa Länsi-Lapin kevättulvassa nähtiin poikkeuksellinen käänne, kun nopeasti muuttuneet sääolosuhteet nostivat Muonio-Tornionjoen vedenpinnan ennen näkemättömiin korkeuksiin. LähiTapiola Lapin mukaan osa tulvavahinkojen korjauksista on vielä kesken. Vakuutusyhtiö muistuttaa varautumisen merkityksestä vahinkojen luonnonilmiövahinkojen ennaltaehkäisemisessä.

Luonto osoitti voimansa viime keväänä, kun ensin rauhalliselta vaikuttanut läntisen Lapin vesistöjen kevättulva lopulta yllätti sekä Tornionjokilaakson asukkaat että viranomaisetkin. Suomen ympäristökeskus määritteli korvattavaksi tulvavahinkoalueeksi koko Muonio-Tornionjoen alueen suistoineen. Tulvavahingoista tehtiin pelkästään LähiTapiola Lapille kymmeniä vahinkoilmoituksia ja maksettavat korvaukset tulevat nousemaan arviolta yli miljoonaan euroon. Eniten vahinkoja oli Ylitornion ja Pellon kuntien alueella.

-Oletamme, että vahinkoilmoitukset tulvavahingoista ovat pääosin saapuneet. Ilmoituksia on tullut kymmeniä. Osa vahingoittuneista kohteista on vasta purkuvaiheessa ja niiden korjauksista on tarjouskilpailuja käynnissä, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

Vakuutusyhtiötkin vakuuttavat toimintaansa suurvahinkojen varalta jälleenvakuutuksella.

-Korvausten tarkka määrä ei ole vielä tiedossa, mutta on selvää, että LähiTapiola Lapin omakin jälleenvakuutusraja tulee rikkoutumaan, Koskela lisää.

Paras keino ehkäistä vahinkoja on edelleen varautuminen ja ennakointi

Muuttuva ilmasto vaikuttaa myös vakuuttamiseen. Sään ääri-ilmiöt ja niihin liittyvät vahingot ovat yleistyneet eri puolilla maailmaa. Pidemmällä aikavälillä tämä saattaa nostaa joidenkin vakuutusten hintaa myös Suomessa sekä suoraan että kansainvälisen jälleenvakuutuksen hintatason nousun kautta.

-Esimerkiksi yleistyvät myrskyt ja entistä useammin toistuvat tulvat tuottavat ongelmia rakennuksille, infrastruktuurille, metsille ja sadoille, kertoo LähiTapiola Lapin toimitusjohtaja Kari Salmela .

-Yksittäinen tulvavuosi ei vielä vaikuta hinnoitteluun tai vakuutusyhtiöiden riskinvalintaan, mutta jatkuessaan tämä kehitys nostanee vakuutusten hintaa ja voi tehdä joistakin riskeistä vakuutuskelvottomia. Yhdysvalloissa joillakin alueilla ei saa enää perinteistä kotivakuutusta, Salmela huomauttaa.

Luonnonilmiövahingoissa asiakas ei voi vaikuttaa itse ilmiöön, vaan varautumiskeinoksi jää rakennusten kunnosta ja piha-alueesta huolehtiminen vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi. Tulviin varautumisessa korostuvat toimenpiteet, joilla suojataan omaisuutta ja vähennetään tulvavesien aiheuttamia vahinkoja.

-Kevään 2023 tulvat opettivat meille, että ennakoida kannattaa - oli ennuste millainen tahansa. Nopeat ja huonosti ennakoitavat sääolosuhteet, esimerkiksi rankat saderintamat, voivat vaikuttaa radikaalisti tulvatilanteen kehittymiseen kääntäen tilanteen täysin päälaelleen, Koskela muistuttaa.

Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 050 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi