Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus25.8.2023

Vakuutusyhtiön asiantuntija varoittaa: ”Riski metsästysvahingoille on suurin kauden alussa”

Metsästyskausi alkoi vesilintujen osalta sunnuntaina 20.8. LähiTapiola Länsi-Suomen asiantuntija muistuttaa, että metsällä kävijän on syytä varautua monenlaisiin vahinkoihin.

Metsästyskauden alku tuo mukanaan myös metsästykseen liittyvät vahingot. LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkojen ennaltaehkäisyn asiantuntija Esa Nummi näkee asialle varsin yksinkertaisen selityksen.

– Moni lähtee varsinkin sorsa- tai kyyhkysjahtiin heti kauden alkaessa eikä välttämättä ensimmäisen reissun jälkeen käy samalla kaudella enää uudestaan. Mitä enemmän väkeä on liikenteessä, sitä suuremmaksi myös vahingon todennäköisyys kasvaa.

Nummen mukaan huolellisen ja turvallisen aseen käsittelyn on oltava metsästysreissulla itsestäänselvyys. Hän kuitenkin painottaa, että myös muunlaisiin vahinkoihin varautuminen on syytä ottaa tosissaan.

– Usein ajatellaan aineellisia vahinkoja kuten aseen kiikaritähtäimen rikkoutumista, mikä toki on aivan mahdollista. Mutta totuus on, että yleisimpiä vahinkoja ovat metsässä tarpoessa pyörähtäneet nilkat ja kaatumisen yhteydessä loukatut ranteet. Reissussa mukana on usein myös koiria, joille voi maastossa sattua ja tapahtua.

Miten metsästäjä vakuutetaan?

Kaikki riistanhoitomaksun maksaneet ovat vakuutettuina LähiTapiolan metsästäjävakuutuksella. Metsästäjävakuutus kattaa metsästyksen ja siihen liittyvän kilpailemisen tai harjoittelun aikaiset tapaturmat, jotka aiheutuvat aseen laukeamisesta itselle tai jollekin toiselle henkilölle.

Muiden vahinkojen kuten metsällä tapahtuvien nyrjähdysten varalta metsästäjä voi vakuuttaa itsensä tapaturmavakuutuksella. Aseen ja varusteet voi vakuuttaa kotivakuutuksella, ja yksityishenkilönä aiheutettuihin vahinkoihin voi varautua vastuuvakuutuksella. Metsästyskoiralle puolestaan kannattaa hankkia eläinvakuutus.

– Paras vahinko on tietysti se, jota ei satu ensinkään. Tähän voimme kaikki vaikuttaa yhdessä kiinnittämällä erityistä huomiota omaan ja muiden turvallisuuteen metsällä ollessa, Nummi peräänkuuluttaa.

Muista nämä säännöt metsällä:

  • Ammu vain, jos täysin varmasti tunnistat ammuttavan kohteen. Vuosittain Suomessa tapahtuu metsästysvahinkoja, jossa laukaus osuu tahattomasti ihmiseen tai metsästyskoiraan. Lähes poikkeuksetta vahinko on aiheutunut siitä, että laukaus on ammuttu sektoriin, johon ei olisi pitänyt ampua lainkaan, ampuja ei ole tunnistanut kohdetta tai tiedostanut jahtikaverin tai -koiran sijaintia.

  • Veneessä on turvallista vain yhden ampua ja toisen soutaa.

  • Ampujan henkilökohtaisen ampumataidon ylläpitäminen tapahtuu vain ampumalla. Siksi ampumaratojen hyödyntäminen ennen jahtikautta ja myös sen aikana on suositeltavaa.

  • Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Pidä ase taitettuna tai lukko auki taukopaikalla. Laita patruunat aseeseen vasta passipaikalla ja pura patruunat pois aseesta ennen passipaikalta poistumista. Poista patruunat aseenpiippu maahan tai ilmaan suunnattuna. Metsästäjällä on yksiselitteisesti vastuu jokaisesta ammutusta laukauksesta. Asetta on turvallisinta kuljettaa lataamattomana suojuksessa.

  • Metsästyksen johtajan ohjeiden noudattaminen on tärkeää: passilinjojen suunnittelu ja niiden noudattaminen riistalaukausten yhteydessä.

  • Promillet veressä ja metsästysaseiden käyttö eivät sovi yhteen. Vaikka metsästykselle ei ole promillerajaa, on alkoholin ja muiden päihteiden alaisena metsästäminen kiellettyä. Metsästämisessä on nollatoleranssi alkoholin suhteen.