Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pirkanmaa21.8.2023

LähiTapiola Pirkanmaan LähiLahjoituksella tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaan

Tampereen Pyrinnön suunnistusjaosto on perustettu vuonna 1932 ja se vanhin ja menestyksekkäin suomalainen suunnistusseura. LähiLahjoitus mahdollisti suunnistajanuorten palkkaamisen ohjaajiksi 4-13-vuotiaiden lasten ja nuorten Oravapolkukouluun. Joka syksyinen lahjoituspotti on jälleen jaossa.

LähiTapiolan tammikuussa 2023 teettämän *Arjen katsaus –kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas vastaaja Pirkanmaalla on huolissaan siitä, että lasten tai nuorten harrastukset ovat liian kalliita ja harrastuksiin ei ole varaa. Noin joka neljäs vastaajista kertoo, että harrastuksista on jouduttu tai varaudutaan karsimaan hintojen nousun vuoksi.

LähiTapiola Pirkanmaa lahjoittaa syksyisin LähiLahjoitus-rahastostaan 20 000 euroa yhdistyksille, jotka toimivat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan parissa. Lahjoituspotti jaetaan 20:lle yhdistykselle, kullekin 1 000 euroa. Mukaan voivat hakea voittoa tavoittelemattomat rekisteröidyt yhdistykset, jotka toimivat LähiTapiola Pirkanmaan toimialueella: Hämeenkyrö, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Virrat, Ylöjärvi.

- Yhdessä tekeminen vaikkapa kulttuurin tai liikunnan muodossa jättää parhaimmillaan lapsille pitkät ja hyvät muistijäljet ja auttaa pärjäämään myös elämässä. Tämän lahjoitusmallin tavoitteena on auttaa lasten ja nuorten harrastustoiminnan parissa toimivia yleishyödyllisiä yhdistyksiä tärkeässä tehtävässään. Yhdessä asiakkaidemme ja pirkanmaalaisten kanssa laajemminkin saamme mahdollisuuden vaikuttaa nuorten harrastusmahdollisuuksiin ja hyvinvointiin, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Minna Metsälä.

LähiLahjoitus lasten ja nuorten harrastustoimintaan on vastikkeeton lahjoitus. Lahjoitusmalli on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa yhdistykset voivat ilmoittautua LähiLahjoituksen hakijoiksi. Toisessa vaiheessa lahjoitusten saajien valinta tehdään sekä äänestämällä että LähiTapiola Pirkanmaan valintaraadin tekemien valintojen perusteella. Äänestystuloksen perusteella lahjoitus jaetaan 10 yhdistykselle, joista viiden tulee sijaita Tampereella ja viiden muualla Pirkanmaalla. Äänestämään pääsevät LähiTapiola Pirkanmaan omistaja-asiakkaat, äänestykseen mukaan päässeiden yhdistysten jäsenverkosto sekä pirkanmaalaiset laajemminkin. 10 lahjoituksen saajaa valitsee LähiTapiola Pirkanmaan henkilöstöstä koottu raati.

LähiLahjoitus mahdollistaa monenlaista toimintaa


Lahjoituksen turvin toteutetaan esimerkiksi edullisempia harrastamisen kustannuksia tai maksutonta toimintaa, välinehankintoja, leiri- tai kilpailumatkoja, koulutuksia tai palkataan lisää ohjaajia.

Tampereen Pyrintö ry on Suomen johtavia yleisseuroja jo vuodesta 1896. Seuran johtoajatuksena on edistää liikuntaharrastuksia siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä mukaisesti. LähiLahjoitus-tukea syksyllä 2022 saaneessa Tampereen Pyrinnön suunnistusjaostossa on jäseniä yli 550. Oravapolkukoulun toiminnassa on mukana noin 170 lasta ja viikoittaisiin torstaiharjoituksiin osallistuu 100-150 lasta kerralla.

- Toimimme OHO periaatteella, jossa huomioidaan Oravat (lapset), Huoltajat ja Ohjaajat, jolloin kaikilla on mukava harrastaa matalalla kynnyksellä oman halunsa mukaisesti. Pyöritämme toimintaa täysin vapaaehtoisvoimin, lukuun ottamatta muutamia seuramme 1520-vuotiaita nuoria ohjaajia, joille maksamme pienen palkan. LähiLahjoituksen avulla saimme lisättyä nuorten ohjaajien määrää. Nuoret ohjaajat mahdollistavat meille laadukkaamman toiminnan ja antaa nuorille itselleen erinomaista ohjauskokemusta, kertoo Oravapolku-suunnistuskoulun vastaava Marjo Jännes-Malm.

- Tämä työ on tosi mielekästä. On kiva, että pääsee lasten kanssa touhuamaan. Siitä tulee itsellekin aina tosi hyvä mieli päivän päätteeksi, kun näkee lasten onnistumisia ja pääsee itse olemaan siinä mukana, kertoo LähiLahjoituksen avulla palkattu suunnistuskoulun ohjaaja Ronja.

Lahjoitushakemuksia tulee vuosittain monenlaisilta yhdistyksiltä ja harrastustoimijoilta. Urheiluseurat ovat tyypillisiä tuen hakijoita, mutta mukaan mahtuu myös esimerkiksi partioita, kulttuuritoiminnan parissa toimivia yhdistyksiä tai vaikkapa nuorten vapaapalokuntia. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan mahdollistaminen tulee olla pääosassa, tukea ei voi hakea esim. aikuisten liiga- tai edustustason kilpaurheilutoimintaan.

- Hakemuksia lukiessa tulee aina todella hyvä mieli, mitä kaikkea pienelläkin tuella voidaan mahdollistaa. Tänä päivänä kaikki mahdollinen tuki tarvitaan harrastustoiminnan ylläpitämiseen kustannustason noustua. Kannustamme nyt kaikkia yhdistyksiä ilmoittautumaan mukaan, ja äänestysvaiheen koittaessa kaikkia myös äänestämään omaan suosikkiaan, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Taina Hiltunen.

LähiTapiola Pirkanmaan LähiLahjoitus lasten ja nuorten harrastustoimintaan vuonna 2023:

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueelta vastaajia oli 348. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Länsi-Suomen alueella noin +/- 5,2 prosenttiyksikköä.