Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenElämänturva27.6.2023

Kesäaikaan Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla sattuu erityisesti ajoneuvovahinkoja

LähiTapiola Pohjoisen korvaustilastot osoittavat, että kesä- ja loma-aikana erityisesti heinäkuussa Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla korostuvat ajoneuvo- ja rikkoutumisvahingot. Myös sairaskulu- ja tapaturmavahingot ovat yleisiä kesälomakaudella.

Viime vuosien korvaustilastot osoittavat, että heinäkuun lomakaudella erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa liikenteessä ja omaisuuden käsittelyssä – riski ajoneuvo- tai rikkoutumisvahingolle on kesäaikaan verrattain korkea. LähiTapiola Pohjoisen vuosien 2022 ja 2021 heinäkuussa vahinkotyypeistä eniten sattui kaskovahinkoja, ja seuraavaksi eniten rikkoutumisia. Kolmantena korostuivat sairaskulu- ja tapaturmavahingot. Ero vuoden 2020 koronakesään näkyy kaskovahinkojen nousuna – korona-aikaan eniten korvattiin sairauden hoitokuluja.

Kesäaikaan ajoneuvovahingon riski korostuu luonnollisesti runsaiden liikennemäärien ja kesälomamatkojen myötä. Yleisiä autovahinkoja kesäaikaan ovat muun muassa hinaukset ajoneuvon teknisen vian vuoksi, peräänajot ja muut kolaritilanteet toisten autoilijoiden kanssa.

– Kun muistaa maltin ja turvavälit liikenteessä, suunnittelee ajoreitit ennakkoon, varaa riittävästi aikaa ja huolehtii ajoneuvon kunnosta, voi mökki- ja kesälomamatkalle lähteä hyvillä mielin. Vaikka kesäajan liikenteeseen liittyy riskejä, toisaalta talveen verrattuna olosuhteet ovat usein hyvät valoisuuden ja teiden kuivuuden myötä. Oma toiminta on usein paras tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä, muistuttaa LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri.

Rikkoutumisia ja osaltaan myös tapaturmia selittää runsas vapaa-ajan aktiivisuus lomakaudella – esimerkiksi veneily, mökkityöt, luonnossa liikkuminen ja erilaiset liikuntaharrastukset nostavat vahinkoriskiä.  Mökille ja reissuun onkin hyvä pakata mukaan kattava ensiapulaukku, kyypakkaus ja aurinkorasva. Luonnossa liikkumisessa tulee muistaa nesteet, eväät ja erityisesti hyvät jalkineet.

Ihmisten lisäksi myös lemmikeille sattuu kesäaikaan enemmän esimerkiksi äkillisiä tapaturmia. Kesällä mökeillä ja luonnossa liikkuessa lemmikkien riskeinä ovat muun muassa uhkarohkeat hypyt, punkit, käärmeenpuremat ja ampiaisten pistot.

Hengenpelastustaidot tärkeitä erityisesti kesällä – pohjois- ja keskipohjalaisten ensiaputaidot hyvällä tasolla

Pienempien vahinkojen lisäksi kesäaikaan sattuu myös vakavampia tapaturmia. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn* perusteella yleisimpiä vaaratilanteita ovat tapaturmat, sairaskohtaukset sekä auto- ja muut liikenneonnettomuudet.  Näissä tilanteissa korostuvat muiden paikallaolijoiden toimintakyvyn ja ensiaputaitojen merkitys. Pohjois- ja keskipohjalaiset kokevat kyselyn perusteella omaavansa hyvät valmiudet toimia hätätilanteessa. Avun hälyttäminen, kylkiasentoon kääntäminen ja hengityksen tarkistaminen sujuvat vastaajien mukaan useimmilta. Elvytystaidot ja taito avata hengitystiet löytyvät noin puolelta vastaajista.

– Ensiaputaidot ovat erityisen tärkeitä pitkien välimatkojen alueilla, ja niitä on myös hyvä kerrata säännöllisesti. Niin kesäaikaan kuin muulloinkin on tärkeää voida luottaa siihen, että saa apua ja pystyy antamaan sitä tilanteen niin vaatiessa, Harri summaa.

*Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4. – 30.1.2023 välisenä aikana yhteensä 5.567 henkilöä ja alueella Pohjoinen 344 henkilöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar Publicin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on LähiTapiola Pohjoisen osalta + 5,3  %.