Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-Suomi25.5.2023

Yrityskylä Varsinais-Suomessa aukeaa syksyllä LähiTapiola Varsinais-Suomen toimisto

LähiTapiola Varsinais-Suomi on solminut kaksivuotisen yhteistyösopimuksen TAT Yrityskylä Varsinais-Suomen kanssa. Yhteistyön myötä LähiTapiola Varsinais-Suomi on tukemassa Yrityskylä Alakoulua. Se tarkoittaa varsinaissuomalaisille kuudesluokkalaisille suunnattua oppimiskokonaisuutta, jossa nuoret pääsevät kartuttamaan tietoa ja taitoja taloudesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta.

TAT Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus. TAT Yrityskylä toimii Suomessa kymmenellä eri paikkakunnalla. Turun Yrityskylässä vierailee vuosittain n. 5300 kutosluokkalaista, 30:lta eri paikkakunnalta Varsinais-Suomen ja Kanta-Hämeen alueelta. TATin Yrityskylään osallistuu vuosittain 86% kuudesluokkalaisista ja 83% yhdeksäsluokkalaisista. Tässä tutkitusti vaikuttavassa, opetussuunnitelmaan perustuvassa oppimiskokonaisuudessa nuoret oppivat konkreettisesti miten yhteiskunta toimii.

- Yrityskylän toiminnassa tavoitellaan sitä, että jokainen nuori, lähtökohdistaan riippumatta, innostuu työelämästä, saa käsityksen millaista on olla osana yhteiskuntaa ja oppii hallitsemaan omaa talouttaan. Yhteistyön myötä pääsemme edesauttamaan varsinaissuomalaisten nuorten mahdollisuutta oppia näitä asioita ja meille vastuullisena ja paikallisena toimijana tämä on erittäin sydäntä lähellä oleva asia, toteaa LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula.

Pienoisyhteiskunta, jossa kaikki toimii kuten oikeassakin elämässä

Yrityskylä Varsinais-Suomen kumppanuuspäällikkö Suvi Ylikylä-Elers kertoo, että oppimiskokonaisuuteen kuuluu ensin opekoulutus, jonka jälkeen oppilaat tutustuvat Yrityskylän oppimateriaaleihin oppitunneilla. Loppuhuipennuksena kutoset viettävät yhden koulupäivän Yrityskylän pienoiskaupungissa toimien siellä työntekijänä ja kuluttajana osana suomalaista yhteiskuntaa. Päivän antia käydään läpi vielä oppitunneilla Yrityskylä-päivän jälkeen.

- Yrityskylä toimii oppimisympäristönä meillä koulupäiväänsä viettäville oppilaille. Kyseessä on oma yhteiskuntansa, jossa nuori työskentelee itse hakemassaan ammatissa, saa siitä palkkaa ja maksaa palkasta veroja. Tämä on toiminnallista pedagogiikkaa, sanoo Ylikylä-Elers.

LähiTapiola Varsinais-Suomen Yrityskylän toimistossa työskennellään kolmessa eri tehtävässä; toimitusjohtajana, vahinkotarkastajana ja asiakkuuspäällikkönä.

- Toivomme, että tämä uusi toimistomme Turun Eerikinkadulla tulee olemaan työnantajana kiinnostusta herättävä ja että tarjolla olevat työtehtävät innostavat nuoria hakemaan meille töihin. Tehtävissä pääsee tutustumaan työhön elämänturvaajana ja roolista riippumatta kaikilla on sama tavoite: palvella omistaja-asiakkaita sekä auttaa heitä turvaamaan elämäänsä ja ennaltaehkäisemään vahinkoja, sanoo Aakula.

Nuorissa on tulevaisuus

Aakula sanoittaa yhteistyön erityistä merkitystä niin, että nuorissa on tulevaisuus ja heistä riippuu tulevaisuudessa myös Turun seudun elinvoimaisuus ja kehitys sekä hyvinvointi.

- Yhteiskunta muuttuu jatkuvasti ja on tärkeää, että nuoret jo aikaisessa vaiheessa saavat oppia ja innostusta talouteen ja työelämään sekä yrittäjyyteen liittyen. Ymmärryksen lisääntyessä sisäistää paremmin myös eri asioiden yhteyden ja merkityksen sekä oman että yhteiskunnan tulevaisuuden ja menestyksen kannalta, sanoo Aakula.

Yrityskylän toiminta käynnistyy kesälomien jälkeen jälleen lokakuussa 2023. Silloin uuden lukukauden ensimmäiset kutoset pääsevät tutustumaan työpaikkoihinsa ja tekemään päivän ajan töitä haluamassaan roolissa Yrityskylän pienoiskaupungissa. "Kaiken voi oppia ja tehdä jos vain uskoo itseensä eikä pelkää", on eräs Yrityskylässä vieraillut kutosluokkalainen viisaasti todennut ja juuri sitä myös LähiTapiola Varsinais-Suomen ja TAT Yrityskylä Varsinais-Suomen yhteistyö tukee.