Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen Elämänturva 2.5.2023

Lähes 40 prosentilla pohjois- ja keskipohjalaisista vaikeuksia mahdollistaa lapsen harrastaminen

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn perusteella pohjois- ja keskipohjalaiset ovat huomattavasti valtakunnan keskiarvoa enemmän huolissaan lasten ja nuorten harrastusten kalleudesta. LähiTapiola Pohjoinen jakaa jälleen keväällä 2023 yli 20 000 euroa Nuori Pohjoinen -tukea lasten ja nuorten harrastamiseen.

Lähes 40 prosenttia vastaajista on perheessä tai lähipiirissä joutunut tilanteeseen, jossa lasten harrastukset ovat yksiselitteisesti liian kalliita, eikä niihin ei ole varaa. Valtakunnallisesti saman haasteen koki 31 % vastaajista.

Se, että harrastuksiin ei ole varaa, on niin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla kuin valtakunnallisestikin selkeästi suurin lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvä huoli. Heti seuraavana nousevat huolet siitä, että nykyistenkin harrastusten hinta uhkaa nousta ja harrastuksista joudutaan tulevaisuudessa karsimaan kustannussyistä. Esiin nousivat myös huolet siitä, ettei lasta kiinnosta mikään harrastus tai ettei kotiseudulta löydy lapselle sopivaa harrastusta.

- On erittäin tärkeää, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa, ja tutkimuksen tulokset herättävät aiheellisen huolen nykyisestä harrastusten kustannustasosta suhteutettuna perheiden maksukykyyn. Liian monessa perheessä ei ole varaa harrastukseen, tai harrastus pitää valita ainoastaan sen perusteella, mihin on varaa. Juuri tätä ongelmaa haluamme osaltamme ratkaista kaksi kertaa vuodessa jaettavalla Nuori Pohjoinen -tuella, korostaa LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas .

Yli 20 000 euroa lapsille ja nuorille – tuki käytetään usein välineisiin ja tilavuokriin

LähiTapiola Pohjoinen jakaa 20 850 euroa tukea lasten ja nuorten harrastustoimintaan jälleen keväällä 2023. Kaksi kertaa vuodessa avattavaan Nuori Pohjoinen -hakuun tuli 50 hakemusta Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalta, ja niistä 22 on nyt valittu tuen saajiksi.

- Nuori Pohjoinen -tuella mahdollistetaan myös tänä vuonna useita projekteja, kerhoja ja harrastusvälineistön hankintaa. Tuen avulla mahdollistamme yhä useamman lapsen harrastamisen ja tuemme lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia lähialueellamme, tarkentaa Rajakangas.

Muhos Volley 96 hankkii harrastajien käyttöön Nuori Pohjoinen -tuella lisää lentopalloja ja harjoitustoimintaa tukevaa välineistöä. Tuki mahdollistaa myös Oulun Luistelukerholle taitoluistelun hyppyharjoittelun tukena käytettävien automaattivaljaiden hankinnan. Valjaiden avulla luistelijaa autetaan antamalla lisää aikaa ilmalentoon, ja niistä on merkittävä apu luistelijalle kaksoishyppyjen ja erityisesti kolmoishyppyjen oppimiseen sekä turvalliseen harjoitteluun. Kalajoen Junkkareiden painonnostojaostolle Nuori Pohjoinen -tuki mahdollistaa punttikouluharrastuksen tarjoamisen edulliseen hintaan sekä kevyempien tankojen ja painojen sekä hyppynarujen hankinnan.

Valitut tukikohteet:

Hakija

Paikkakunta

Alavieskan Viri

Alavieska

HAVU RY Haapajärven yläasteen vanhempainyhdistys

Haapajärvi

Kiilat hockey / taitoluistelu

Haapajärvi

Haapaveden Huskit

Haapavesi

Kalajoen Junkkarit Painonnostojaosto

Kalajoki

V&U Seura Kärsämäen Kajaja Ry

Kärsämäki

Muhos Volley 92

Muhos

Nivala Cowboys

Nivala, Haapajärvi, Haapavesi, Ylivieska, Kalajoki, Oulainen

Oulaisten Huima / Pesäpallo

Oulainen

Pohjois-Suomen Pesis Ry

Oulu

Oulun Luistelukerhto ry

Oulu

YMCA Oulu (koripallo) TU 15/16

Oulu

Raksilan Likat ry

Oulu

Luontoliiton Pohjois-Suomen piiri

Oulu

Pohti SkiTeam

Pyhäjärvi

Pattijoen Urheilijat Juniorit

Raahe

Team Tempo ry

Raahe

Raahen Merionkijat ry

Raahe

Raahen Vesa ry

Raahe

Tyrnävän 4H-yhdistys ry

Tyrnävä

FC Ylivieska P09

Ylivieska

Ylivieskan Jääkarhut ry

Ylivieska

Nuori Pohjoinen –tuen saajien valinnassa painotettiin harrastustoimintaan osallistumisen matalaa kynnystä, lajien monipuolista kirjoa ja lasten elämänturvan tukemista. Valinnassa huomioitiin myös maantieteellinen monipuolisuus LähiTapiola Pohjoisen alueella Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. LähiTapiola Pohjoinen arvostaa kaikkien hakijoiden työtä lasten ja nuorten parissa. Seuraava Nuori Pohjoinen -tuen hakuaika on syksyllä 2023, jolloin tukea jälleen hakea sähköisesti Nuori Pohjoinen -sivun kautta (suora linkki) .

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen on yksi esimerkki LähiTapiola Pohjoisen vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteena on toimia aktiivisesti lähiyhteisössä ja yhteiskunnassa. LähiTapiola Pohjoinen haluaa tukea lapsen kasvua, kehitystä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, koska elämänturvan rakentaminen alkaa lapsuudesta.

Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4. – 30.1.2023 välisenä aikana yhteensä 5.567 henkilöä ja alueella Pohjoinen 344 henkilöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar Publicin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on LähiTapiola Pohjoisen osalta + 5,3 %.