Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa16.3.2023

Etelä-Pohjanmaalla ollaan huolissaan lasten ja nuorten harrastusten kallistumisesta - LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa osallistuu tukitalkoisiin

Korona rajoitti harrastusmahdollisuuksia kokoontumisrajoitusten vuoksi, nyt perheen taloudellinen tilanne voi olla syynä lasten harrastamisen vähenemiseen. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta 40 000 euroa lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen tänä vuonna.

LähiTapiolan tammikuussa 2023 teettämän *Arjen katsaus –kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas vastaaja Etelä-Pohjanmaalla on huolissaan siitä, että lasten tai nuorten harrastukset ovat liian kalliita ja harrastuksiin ei ole varaa. Enemmän kuin joka neljäs vastaajista kertoo, että harrastuksista on jouduttu tai varaudutaan karsimaan hintojen nousun vuoksi.

Koronapandemian aika rajoitti harrastusmahdollisuuksia kokoontumisrajoitusten vuoksi, nyt perheen taloudellinen tilanne voi olla syynä lasten harrastamisen vähenemiseen. Kyselyyn vastanneista 27 % arvioi lasten ja nuorten harrastamisen hinnan jatkossa nousevan.

- Yleisen hintatason ja kustannusten nousu voi osaltaan tuoda korotuspainetta lasten ja nuorten harrastusmaksuihin. Myös seuratoiminnan kehittäminen ja yhä ammattimaisempi ote valmennukseen vaativat palkattua työvoimaa perinteisen talkoolla tehtävän seuratyön rinnalle ja nekin maksavat, pohtii LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan kumppanuuspäällikkö Teemu Virtanen.

Etelä-Pohjanmaalla ollaan kyselyn mukaan valmiita maksamaan lasten ja nuorten harrastuksista keskimääräistä vähemmän. Koko maassa lasten harrastuksista ollaan valmiita maksamaan 116 euroa kuukaudessa, kun Etelä-Pohjanmaan alueella summa on 86 euroa.

LähiTapiolan teettämän tuoreen Arjen katsaus –kyselyn tuloksista käy myös ilmi, että rahahuolien lisäksi sopivan harrastuksen puuttuminen kotiseudulta voi olla esteenä lapsen harrastamiselle. Tätä mieltä oli eteläpohjalaisista vastaajista 23 prosenttia.

-Seinäjoen alue saa usein kehuja monipuolisista harrastusmahdollisuuksistaan. Pienemmillä paikkakunnilla ei välttämättä ole lapselle mieluista harrastusta tarjolla, mutta kyllä maakunnan eri puolilla on tehty paljon toimia harrastusmahdollisuuksien kehittämisen suhteen, kertoo Virtanen.

-Teemme yhteistyötä monien eri seurojen kanssa ja todella hyvää toimintaa on tarjolla eri puolilla maakuntaa. On tärkeää, että harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille on tarjolla, ja että jokaiselle löytyisi se oma harrastus jonka parissa viihtyy, sanoo Virtanen.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta 40 000 euroa lasten ja nuorten harrastusten tukemiseen tänä vuonna

- Tuemme LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalla lasten ja nuorten harrastustoimintaa tänä vuonna 40 000 eurolla. Olemme avanneet helmikuun alussa verkkosivuillemme avoimen haun, jonne Etelä-Pohjanmaalla toimivat seurat ja yhdistykset voivat jättää oman hakemuksensa. Valitsemme tuen saajat hakemusten perusteella neljä kertaa vuodessa. Ensimmäiset valinnat tehdään maaliskuun lopulla, ja olemmekin saaneet jo yli 50 hakemusta, kertoo Virtanen.

Harrastuksilla on positiivisia vaikutuksia lasten kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin. Harrastuksissa lapset ja nuoret oppivat sosiaalista käyttäytymistä, solmivat kaverisuhteita ja kartuttavat uusia taitoja. Liikuntaharrastuksilla on myös tärkeä fyysistä hyvinvointia lisäävä merkitys.

-Meille lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeää. Siksi haluamme osaltamme olla mahdollistamassa monipuolista harrastamista Etelä-Pohjanmaalla, toteaa Virtanen.

Jätä tukihakemus tästä.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 yhteensä 5 567 suomalaista. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toiminta-alueella vastaajia oli 205. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueella noin +/-6,8 prosenttiyksikköä

EP Lasten ja nuorten harrastukset