Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
27.2.2023

Lasten ja nuorten vuosi saa jatkoa – LähiTapiola Länsi-Suomi mukaan perustamaan Yrityskylää Satakunnan ala- ja yläkoululaisille

Yhtiö tukee vuosina 2023–2026 kaikille Satakunnan kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattua TAT Yrityskylää, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitoja. Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu oppimiskokonaisuus avataan syksyllä Poriin.

LähiTapiola Länsi-Suomi on tehnyt kolmivuotisen ja yhteensä 30 000 euron satsauksen Yrityskylän perustamiseksi ja sen toiminnan ylläpitämiseksi Satakunnassa. Opetussuunnitelmaan perustuvassa oppimiskokonaisuudessa kaikki alueen 4 400 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaista pääsevät oppimaan taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

– Huomisen Satakunnan rakentavat tämän päivän lapset ja nuoret. Siksi koko alueemme elinvoimaisen tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä tarjota heille jo varhain mahdollisuus kartuttaa yhteiskuntamme osana toimimiseen tarvittavia taitoja. Niistä erityisesti oman talouden hallinta on nykymaailmassa tärkeämpää kuin koskaan. Näihin tarpeisiin Yrityskylä vastaa erinomaisesti, iloitsee LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula.

Maailman parhaana koulutusinnovaationa palkitun oppimiskokonaisuuden toteuttaa Talous ja nuoret TAT, jonka kanssa myös monet muut LähiTapiola-ryhmän yhtiöt tekevät yhteistyötä kuluvana vuonna.

– Iloitsemme alkavasta yhteistyöstä LähiTapiola Länsi-Suomen kanssa TATin Yrityskylä Satakunnassa. Yrityskylä lisää tutkitusti nuorten talousosaamista. Lisäksi Yrityskylään osallistuneet nuoret hakevat innokkaammin kesätöihin sekä kokevat hallitsevansa taitoja, joilla menestyä työelämässä. Yrityskylä Satakunta on sinnikkään alueellisen yhteistyön tulos ja osoitus siitä, että Satakunnassa on vahva tahto panostaa lasten ja nuorten tulevaisuuteen, kertoo TAT Satakunnan kumppanuuspäällikkö Suvi Ylikylä-Elers.

Myös Aakula korostaa yhteisten ponnistuksien merkitystä.

– Perustettava Yrityskylä on erinomainen esimerkki siitä, mitä voimme alueellisina toimijoina saada aikaan yhdessä tekemällä. Suurin hyöty satakuntalaisille syntyy, kun vaalimme samaa ajatusta kaikessa tekemisessämme.

Yrityskylä Satakunnan muita varmistuneita yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Satakunnan Osuuskauppa, OP Länsi-Suomi, MTK Satakunta, Martela, Yle, Metsäsäätiö, Yksityisyrittäjäin Säätiö ja Porin Leipä Oy.

Yrityskylässä opitaan pienoiskaupungissa ja peliareenalla – Toiminta alkaa Satakunnassa syksyllä

Yrityskylä toimii tällä hetkellä Suomessa 13 alueella, ja toimintaan osallistuu lukuvuoden aikana 86 prosenttia kuudesluokkalaisista sekä 83 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista.

Yrityskylä Alakoulussa kuudesluokkalaiset simuloivat yhteiskunnan ja yritysten toimintaa pienoiskaupungiksi rakennetussa oppimisympäristössä. Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset johtavat tiimeinä oikeaa yritystä toiminnallisella peliareenalla. Varsinaiseen Yrityskylä-päivään johdattelee opettajien koulutuksen lisäksi oppimateriaali, jota käydään läpi oppitunneilla.

Uuteen Yrityskylä Satakuntaan osallistuvat kaikki kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset Eurasta, Eurajoelta, Harjavallasta, Huittisista, Jämijärveltä, Karvialta, Kokemäeltä, Merikarvialta, Nakkilasta, Pomarkusta, Porista, Raumalta, Säkylästä ja Ulvilasta.

Yrityskylä Satakunta aloittaa toimintansa Porissa vuoden 2023 syksyllä. Yrityskylän tarkempi sijainti vahvistuu myöhemmin.

Mikä Yrityskylä?

Yrityskylä Alakoulu

  • Peruskoulun opetussuunnitelmaan perustuva oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta.

  • Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, Yrityskylä-oppitunnit sekä elämyksellinen koulupäivä Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa.

  • Oppimisympäristö on koululaisten oma yhteiskunta, pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana suomalaista yhteiskuntaa.

Yrityskylä Yläkoulu

  • Pelillisyyteen perustuva oppimiskokonaisuus taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä.

  • Elämyksellinen peliareena, jossa yhdeksäsluokkalaiset johtavat kilpaa yrityksiä kansainvälisillä markkinoilla.

  • Kokonaisuuden muodostavat opekoulutus, viisi Yrityskylä-oppituntia, pelitilanne peliareenallamme sekä loppureflektointi.