Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Elämänturva20.2.2023

Yli 200 hakemusta LähiTapiola Länsi-Suomen lahjoitushakuun – Nuoret harrastajat ovat seudulla ahdingossa myös tuoreen kyselyn valossa

LähiTapiola Länsi-Suomen 50 000 euron lahjoitushakuun tuli kuukaudessa 215 hakemusta noin 200 eri yhdistykseltä. Hakijoita oli jokaisesta yhtiön toimialueen kunnasta. Huoli nuorten harrastustoiminnan kustannuksista on vastavalmistuneen kyselyn mukaan suurinta Länsi-Suomessa.

LähiTapiola Länsi-Suomen lahjoitushaku sai lasten ja nuorten harrastustoiminnan parissa toimivat yhdistykset aktivoitumaan tammi–helmikuussa. Hakemusten runsas määrä yllätti myös yhtiön itsensä.

– Tiesimme toki tuelle olevan tarvetta, mutta siitä huolimatta määrä löi meidät ällikällä. Hakemuksia tuli jokaisesta toimialueemme kunnasta. Hakemuksista muodostuu kattava läpileikkaus koko seudun lasten ja nuorten harrastustoimintaa vetävistä yhdistyksistä, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen viestintäpäällikkö Toni Salminen.

Yhteensä hakemuksia saapui 215 kappaletta 21 eri kunnasta. Suurin määrä eli yli puolet hakemuksista tuli Porista, Raumalta ja Eurasta. Väkilukuun suhteutettuna eniten hakemuksia saapui Nakkilasta, Pomarkusta ja Eurasta. Pienimmät yhdistykset olivat noin kymmenhenkisiä, suurimmissa puolestaan oli yli tuhat jäsentä.

Hakemusten suuren määrän lisäksi huomiota herättivät hyvin samankaltaiset perustelut taloudellisen tuen tarpeelle.

– Monet kertovat koronan vähentäneen harrastajamääriä, ja sen jälkeen vielä yleisen hintatason nousun kasvattaneen kustannuksia. Tämä yhdistelmä on ollut myrkkyä, ja joidenkin yhdistyksien koko toiminta on vaakalaudalla. Voi siis hyvin sanoa, että avun tarve on seudullamme lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ilmeinen, Salminen summaa.

LähiTapiola Länsi-Suomi julkistaa lahjoitusten saajat maaliskuun alkupuolella.

Tuore kyselytutkimus: Länsi-Suomessa eniten taloudellista huolta lasten ja nuorten harrastustoiminnasta

Avun tarve ja huolestuneisuus näkyvät lahjoitushaun lisäksi LähiTapiolan tuoreimmassa Arjen katsaus -kyselyssä*. Kaikista vastaajista 31 prosenttia kertoo, että lasten ja nuorten harrastukset ovat liian kalliita tai niihin ei ole varaa. Yhteensä 21 prosenttia kertoo joutuneensa karsimaan lasten harrastuksista hintojen nousun vuoksi.

Länsi-Suomen osalta luvut ovat valtakunnan korkeimpia: 37 prosenttia kertoo harrastuksien olevan liian kalliita ja 26 prosenttia on jo joutunut karsimaan harrastustoiminnasta. Kyselyn tulosten mukaan murheet ovat länsisuomalaisille yhteisiä talouden vuositulojen suuruudesta riippumatta.

Sekä Länsi-Suomessa että koko Suomen mittapuulla näkyy jaettu huoli harrastusten hintojen kehittymisestä. Noin neljäsosa vastaajista kertoo uskovansa, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan hinta uhkaa nousta.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Länsi-Suomen toiminta-alueelta vastaajia oli 342. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Länsi-Suomen alueella noin +/- 5,3 prosenttiyksikköä.