Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus2.2.2023

Katolle kertynyt lumi tulee pudottaa vahinkojen välttämiseksi

Katoille kertyvää lunta on syytä tarkkailla, sillä lumesta voi aiheutua monenlaisia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa. Lumikuorma uhkaa erityisesti hallimaisten rakennusten kestävyyttä ja pientalojen kuisteja, rännejä ja tikkaita.  Lumien pudottamisessa tulee huomioida turvallisuusnäkökohdat.

-Tänä talvena lunta ei ole kertynyt yhtä paljon kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta paikoitellen sitä on jo niin paljon, että vahinkojen riski kasvaa, arvioi korvausjohtaja Marjaana Niskanen LähiTapiola Idästä. –Tällekin talvelle on jo tullut vahinkoilmoituksia tapauksista, joissa katolta putoava lumi on vahingoittanut rakennusta.

-Lumi on tuulen vuoksi usein kertynyt epätasaisesti, ja kuorma vain kasvaa kevättä kohti mentäessä, Niskanen muistuttaa. -Paino lisääntyy tiivistymisen myötä, joten pelkästään lumen paksuutta mitatessa voi sattua virhearviointeja.

Tyypillisesti lumituiskulla vallitseva tuuli juoksuttaa irtolunta harjan yli vastakkaiselle lappeelle tai rakennusten porrastaville osille. Kertynyt lumikerros voi olla jopa kaksi kertaa paksumpi kuin vastaisen lappeen kertymä. Toispuoleinen lumikuorma aiheuttaa epäkeskeistä rasitusta erityisesti puutteellisesti jäykistetyille korkeille hallimaisille varastorakennuksille.

Pientalojen katot kestävät yleensä hyvin normaaleja lumen painosta syntyviä kuormia. Sen sijaan vahinkoja voi syntyä, jos katoilta alas syöksyvät lumimassat ruhjovat kuistia, terassia, rännejä ja tikkaita. Lisäksi katoilta putoava lumi aiheuttaa suuren vaaran lähellä liikkuville ihmisille tai omaisuudelle. Kinoslumen paljous aiheuttaa kevään myötä myös sulamisvesivaurioriskejä porrastavien kattorakenteiden seinäliittymissä sekä katolla olevien ilmastointiputkien ja savuhormien liitosrakenteissa.

Pudota lumet ajoissa ja turvallisesti

Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat hyvissä ajoin.

-Vakuutus ei yleensä korvaa lumen aiheuttamaa sortumaa, koska lumen kertyminen ei ole yllättävää ja ennalta-arvaamatonta, Niskanen kertoo. -Sortumien syynä on pääsääntöisesti laiminlyönti, toki joitakin poikkeuksiakin on.

Lumien poistoon katoilta tulee varautua turvaköysin ja -valjain sekä tehdä työtä työpareittain. Jos työn turvallisuus yhtään epäilyttää, kannattaa turvautua ammattilaiseen. Vahinkojen välttämiseksi mahdollisesti tiputuspaikan alla olevaa liikkumista tulee rajoittaa puomein, aidoin ja varoituskyltein.

Lisätietoja:
korvausjohtaja Marjaana Niskanen
LähiTapiola Itä
marjaana.niskanen@lahitapiola.fi
p. 044 721 1614