Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva8.1.2023

“Kotivakuutus kannattaa sovittaa omaan elämäntilanteeseen”

Lensikö jalkapallo ikkunan läpi? Varastettiinko sinulta polkupyörä? Putosiko läppäri lattialle? LähiTapiola Pohjanmaan asiantuntijat huomauttavat, että eri elämänvaiheissa on erilaisia riskejä, joita oman kotivakuutuksen valitsemisessa kannattaa huomioida.

Nykyään useimmat ihmiset ovat ymmärtäneet kotivakuutuksen tarpeen. Vakuutuksen tarkoitus on suojata omaisuutta ja irtaimistoa kodin sisällä, mutta siihen kuuluu myös jonkin verran kodin ulkopuolista irtaimistoa, kuten polkupyörät.

– Tärkeintä on valita oikea turvataso, jotta kotivakuutus todellakin suojaa niiltä riskeiltä, joilta halutaan suojautua, kertoo LähiTapiola Pohjanmaan korvausneuvoja Anette Råback.

Kotivakuutus sisältää usein vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen.

Vastuuvakuutus korvaa muille aiheutuneita vahinkoja, kun taas oikeusturvavakuutus korvaa lakimieskustannuksia, joita voi syntyä esimerkiksi asuntokauppariidoissa, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan palveluneuvoja Jens Lindstedt.

LähiTapiolan kotivakuutus on Kuluttaja-lehden testivoittaja. Kuluttaja-lehti vertaili keväällä 2022 suomalaisten kotivakuutusten ehtoja, hintaa ja asiakastyytyväisyyttä. LähiTapiolan kotivakuutus sai vertailun korkeimmat pisteet.

Vakuutuksen optimointi kannattaa

Råback ja Lindstedt korostavat, että kotivakuutuksen kannattaa optimoida oman elämäntilanteen ja tarpeiden mukaan. Vakuutuksen kattavuus, maksutaso, vakuutusturva ja omavastuun taso ovat kaikki asioita, joihin voi vaikuttaa.

– Lapsiperheen riskit voivat olla hyvin erilaisia kuin opiskelijan tai eläkeläisen, Lindstedt sanoo.

Jotkut saattavat ajatella, ettei heidän kodissaan ole erityisen paljon arvotavaraa. Yhteen laskettuna omaisuuden arvo voi kuitenkin yllättää. Opiskelijalla voi olla kallista kodintekniikkaa, lapsiperheellä on usein paljon irtaimistoa, kun taas eläkeläisellä saattaa olla paljon elämän varrelta kertynyttä arvotavaraa.

Anette Råback huomauttaa, ettei kyse ole vain tavaroista.

– Irtaimistovakuutukseen kuuluu myös asunnon sisäosat, kuten pinnat ja kaapistot, hän kertoo.

Yksi kotivakuutus riittää yhdelle taloudelle

Samassa taloudessa asuvalle perheelle tai pariskunnalle riittää yksi kotivakuutus.

– Mutta jos esimerkiksi kaksi kaveria asuu kimpassa, niin jokaisella on oltava oma kotivakuutus, Råback sanoo.

Vuokranantajat vaativat joskus vuokralaisilta kotivakuutusta, kun taas rakennuksen vakuuttaminen on yleensä asunto-osakeyhtiön vastuulla.

Kotivakuutuksen ottaminen tai päivittäminen on helppoa. Lindstedt sanoo, että yksinkertaisen kotivakuutuksen voi ostaa kätevästi LähiTapiolan verkkosivuilta silloin kun itselle sopii.

– Mutta jos haluaa käydä asiat kunnolla läpi kannattaa soittaa ja varata aika tai tulla käymään lähimmällä toimistollamme, Jens Lindstedt sanoo.

Vahingon sattuessa, vahinkoilmoituksen voi kellonajasta riippumatta kätevästi tehdä verkkopalvelussamme.

  • Lukitse aina polkupyörät, sähköpyörät ja autotallit.

  • Testaa ajoittain palovaroittimien toimivuuden.

  • Pidä sammutuspeite lieden lähellä.

  • Jauhe- tai vaahtosammutin voi pelastaa niin ihmishenkiä kuin omaisuuttakin. Muista tarkastaa sammuttimesi vähintään joka toinen vuosi.