Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous5.1.2023

Raumalla säästöön jää suurempia summia kuin Porissa – joka kymmenes länsisuomalainen elää kädestä suuhun

Rauman seudulla yli kolmasosalla jää säästöön useampi satanen kuussa, kun taas Porin seudulla korostuvat pienemmät säästösummat. Kymmenesosalla länsisuomalaisista ei jää säästöön mitään. Suurimmat kuluerät ovat asuminen ja ruoka.

Kymmenellä prosentilla Länsi-Suomessa asuvista ei jää säästöön kuukausituloista euroakaan, selviää LähiTapiolan kyselystä*. Noin kolmannes kertoo säästöön jäävän enintään 50 euroa tai 51–100 euroa. Yli 500 euron kuukausisäästöihin kykenee 16 prosenttia vastaajista.

– Moni kyselyyn vastanneista kertoo joutuvansa tinkimään ostoksistaan reilustikin. Huomionarvoista on, että vähän tai ei lainkaan säästämään pystyvien joukosta löytyy sekä pieni- että suurituloisia. Erityisesti sähkön ja elintarvikkeiden hintojen nousu vaikuttavat nyt meihin kaikkiin, sanoo LähiTapiola Varainhoidon sijoituspäällikkö Jokke Heinänen.

Kyselyn mukaan leijonanosan länsisuomalaisten kuukausiansioista vievät asumiseen, ruokaan ja autoiluun liittyvät kulut. Vastaajat kertovat, että näihin pakollisiin menoihin kuluu lähemmäs 70 prosenttia tuloista. Säästöön jää tuloista kuitenkin keskimäärin 11 prosenttia.

– Säästämisen nyrkkisääntönä pidetään kymmentä prosenttia per tilipussi, joten moni länsisuomalainen talous on suorastaan oppikirjaesimerkki. Inflaation kiihtyminen ja korkotason pysyminen matalalla nakertavat kuitenkin pankkitilille säästetyn rahan arvoa huomattavasti. Siksi viimeistään nyt on aika pohtia muita vaihtoehtoja.

Rauman seudulla säästöön jää suurempia summia kuin Porin seudulla

Kyselyn tulokset kertovat, että rahaa jää kuukausittain säästöön hieman yli 80 prosentilla länsisuomalasista. Säästösummissa on kuitenkin eroja asuinpaikkakunnasta riippuen.

Rauman seudulla asuvista vastaajista 35 prosenttia kertoo pystyvänsä säästämään kuukausittain yli 300 euroa, kun vastaava luku Porin seudulla on 22 prosenttia. Porin seudulla asuvista 39 prosenttia kertoo, että rahaa jää kuukausittain säästöön enintään 50 tai 51–100 euroa. Rauman seudulla vastaava luku on 21 prosenttia.

– Tärkeintä on säännöllisyys ja pitkäjänteisyys, ei niinkään summa. Säästöjä kertyy kyllä ajan myötä pienemmistäkin puroista, joten jokainen syrjään laitettu euro on askel oikeaan suuntaan, Heinänen summaa.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 5.–26.1.2022 kaikkiaan 5 796 suomalaista. LähiTapiola Länsi-Suomen toiminta-alueelta vastaajia oli 388. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Länsi-Suomen alueella noin +/- 5,0 prosenttiyksikköä.