Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTerveys3.1.2023

LähiTapiola Savolta 10 000 euroa lasten ja nuorten harrastustoimintaan

LähiTapiola Savon kaksi kertaa vuodessa toteutettavan Nuori Savo – tukien hakuun tuli viime vuonna useita kymmeniä hakemuksia Savon alueelta. Hakemuksista huokuu halu tarjota lapsille jo varhaisessa aiheessa matalan kynnyksen toimintaympäristöä ja yhtä lailla pitää nuoret harrastusten parissa.

-Arvostamme näitä paikallisia seuroja, yhdistyksiä ja järjestötoimijoita, jotka toiminnallaan mahdollistavat liikkumisen iloa, sosiaalisia kontakteja ja tukevat lasten kasvua monipuolisesti. He tarjoavat mahdollisuuksia yhdenvertaisuuteen, olipa kyseessä sitten urheilua, musiikkia, kuvataidetta tai kulttuuria.

Tiedämme hyvin, että lasten ja nuorten harrastukset ovat tärkeitä myös mielen hyvinvoinnille. Elämän perusta rakentuu kuitenkin kokemusten kautta, toteaa LähiTapiola Savon markkinointipäällikkö Kaisa Kajan.

Nuori Savo -tukimalli on vastikkeetonta, jonka tavoitteena on auttaa lasten ja nuorten harrastustoimintaa ylläpitäviä yleishyödyllisiä yhdistyksiä ja seuroja, jossa huomioidaan myös maantieteellinen monipuolisuus.

Vuoden 2022 Nuori Savo -tukea saivat alla luetellut kohteet, joiden valinnassa painotettiin erityisesti harrastustoimintaan osallistumisen matalaa kynnystä, nuorten työllistämistä, käden taitoja, liikkumisen iloa ja porukkahenkeä sekä perheiden yhteistä tekemistä.

Kuopion Ravinuoret ovat yksi Nuori Savo tukea saanut toimija.

-Me Kuopion ravinuorten toiminnassa haluamme luoda lapsille ja nuorille matalan kynnyksen harrastustoimintaa raviponien ja -hevosten parissa. Meillä toimii Kuopion ravinuorten, Pohjois-Savon hevosjalostusliiton sekä Kuopion raviradan yhteinen Sorsasalon Ravikerho - hevostoimintaa lapsille ja nuorille -hanke, jonka tiimoilta järjestämme Pohjois-Savon lapsille, nuorille ja perheille hevos- ja ponikursseja ja –kerhoja, kertoo Nina Väisänen ravikerhosta.

-Toiminnassamme yksi keskeisin ajatus on tarjota lapsille ja nuorille kehittävä, yhteisöllinen harrastus ja sitä kautta olla ehkäisemässä lasten ja nuorten syrjäytymistä sekä mielenterveysongelmia. Hevosten kanssa toimiminen tutkitusti tukee lapsen ja nuoren kehitystä, kasvua ja mm. itsetunnon kehittymistä ja hevonen eläimenä on erinomainen terapeutti, sillä sen tunnereaktiot ovat aina aitoja.

Meille on erityisen tärkeää myös kiusaamisen vastainen työ. Me haluamme myös opettaa kaiken ikäisiä harrastajia toimimaan lajin sisällä vastuullisesti ja eettisesti, turvallisuusnäkökohdat huomioiden ja olla esimerkkinä mm. turvavarusteiden käytössä hevosten ja ponien kanssa toimiessa.

- Kehitämme toimintaamme tuen avulla siten, että entistä useampi lapsi ja nuori voisi olla mukana toiminnassamme. Pystymme hankkimaan kypäriä, turvaliivejä ja muuta kerhoissa tarvittavaa turvavälineistöä, esim. ensiapupakkauksia tallille. Voimme käydä myös tapahtumissa, näkyä paremmin ja tehdä toimintaamme tunnetuksi sekä tutummaksi esim. lähialueiden kouluilla ja harrastuspaikoissa, kertaa Väisänen.

Pääosin tuetut kohteet hyödyntävät saamaansa tukea esimerkiksi välinehankintoihin, leirimatkojen kuluihin, valmentajien ja ohjaajien koulutukseen, nuorten ohjaajien palkkaamiseen, edullisen ja jopa maksuttoman toiminnan ylläpitämiseen. Myös erilaisten kokeilutapahtumien ja lajien omien harrastetason koulujen järjestämiseen sekä harrastustoimintansa markkinoimiseen, jotta harrastajamäärät saataisiin koronan jälkeen kasvuun ja lapset saataisiin takaisin harrastusten pariin.

Kevättalven Nuori Savo tukien haku on käynnissä 1.1.-31.3.2023.

Lisätietoja
Kaisa Kajan, markkinointipäällikkö, LähiTapiola Savo
Puh. 040 566 9347, kaisa.kajan@lahitapiola.fi

Tuen saaneita 2022: Vuorelan Kunto, Kuopion Steelersin juniorijoukkue, Vehmersalmen Kalakerho, Rautalammin Urheilijoiden yleisurheilijat, Kuopion Luisteluseuran luistelukoulu, Suonenjoen Pallo, Kuopion Reippaan Voimistelijoiden rahasto, Kuopion 4H-yhdistys, Welhojen salibandyjuniorit, Sorsasalon Ravinuoret, Savo Unitedin nuoret jääkiekkoilijat, Kuopion Ski Clubin juniorilaskijat, Joroisten Urheilijoiden yleisurheilijoiden sporttikerho, Siilinjärven nuoret koripallonuoret, Varkauden taitoluistelijat, Pielaveden Sammon nuoret lentopalloilijat, Puurtilan Kisa-Pojat, Suonenjoen Kiekko-Karhut.