Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus14.11.2022

Vuotovahingot huolettavat lappilaisia – ikääntyvät putket ja astianpesukone ovat yleisiä vahingon aiheuttajia

Lapissa asuvat kokevat suurimmaksi kotiinsa kohdistuvaksi vahinkoriskiksi vuodot ja muut vesivahingot, selviää LähiTapiolan kyselystä. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 170 miljoonan euron arvosta vuotovahinkoja. Vanhenevien putkistojen ohella astianpesukone on yleinen vuotokohta kodeissa.

Etenkin vuotovahingot saavat lappilaiset mietteliäiksi. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin lappilaisilta, mitkä kotitalouteen mahdollisesti kohdistuvat vahingot heitä eniten huolettavat. Kyselyn mukaan 47 prosenttia lappilaisista on huolissaan kodin vuoto- tai muusta vesivahingosta. Huoli ei ole turha, sillä vuotovahingot ovat LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin kuusi kertaa yleisempiä kuin esimerkiksi palo- ja savuvahingot. Lapissa vuotovahinkojen suhteellinen osuus on viime vuosina ollut vieläkin suurempi.

- Vuotovahingot ovat noin 7,5 kertaa palo- ja savuvahinkoja yleisempiä, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

- Veden aiheuttamista vahingoista seuraa usein mittavia remontteja, jotka sotkevat arkea. Vesivahinkoja voi kuitenkin ehkäistä varovaisuudella ja pitämällä huolta kiinteistöstä.

Finanssiala ry:n tilastojen mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 35 000 kotitalouksille tai yrityksille sattunutta vuotovahinkoa. Näistä noin kaksi kolmesta on korvattu kotivakuutuksesta, eli ne ovat sattuneet esimerkiksi kotona tai mökillä. Viime vuosina vakuutusyhtiöiden maksamat vuotovahinkokorvaukset ovat nousseet noin 170 miljoonaan euroon vuosittain.

- Yksi vuotojen riskiä lisäävä tekijä ovat vanheneva rakennuskanta ja putkistot. Putkimateriaalien osalta suurimmat riskit ovat kupariputkissa, joissa pistemäiset syöpymät ovat tyypillisiä. Myös vanhemmissa rakennuksissa käytetyt metalliputket märkätilojen lattiabetonirakenteissa syöpyvät ajansaatossa, Koskela kertoo.

- Valitettavan usein myös putkien tuenta on puutteellinen. Varsinkin käyttövesiputkiston paineenvaihtelu aiheuttaa putkiin tyypillisesti pientä liikettä, joka korostuu puutteellisessa tuennassa ja lisää riskiä liitosten vuotoihin merkittävästi.

Putkien uusimista harkitsevan kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, joka kartoittaa korjaustarpeen ja laatii korjaussuunnitelman.

Ikääntyvä astianpesukone voi aiheuttaa vuodon – näin voit havaita riskit ajoissa

Käyttövesi-, viemäri- tai lämmitysputken rikkoutumisen lisäksi myös kodinkoneet aiheuttavat vuosittain tuhansia vuotovahinkoja.

Yksi lähes joka kodista löytyvä vuotoriskikohde on astianpesukone. Vaikka pesukoneiden vahingot eivät niiden suureen käyttömäärään nähden ole erityisen yleisiä, LähiTapiolan kotivakuutuksestakin korvataan vuosittain useita satoja astianpesukoneen aiheuttamia vuotoja. Monet näistä olisivat laitteen kunnon seuraamisella ja pienillä varotoimilla sekä ammattilaisen tekemillä asennustöillä ehkäistävissä.

-  Astianpesukoneiden yleisiä vuotokohtia ovat poisto- ja tulovesiputket sekä niiden liitokset. Lisäksi kone voi rikkoutumisen tai tukoksen yhteydessä vuotaa esimerkiksi luukusta tai tiivisteistä. Pesukonetta ei toki voi helposti siirtää pois paikaltaan, mutta putkien ja liitosten kuntoa voi seurata vilkaisemalla silloin tällöin tiskialtaan alapuoliseen kaappiin, kertoo LähiTapiola Lapin vahinkotarkastaja Pekka Rautio.

- Lisäksi tulee huolehtia, että kalusteiden läpimenoreikien kohdalla putket eivät pääse hankautumaan rikki teräviä kulmia vasten, putket kun liikkuvat jonkin verran konetta käytettäessä. Tämä voi vaikuttaa vuotovahingon korvattavuuteen.

Vuotovahinkojen havaitsemisessa auttavat myös kosteushälyttimet ja koneen alla oleva vuotokaukalo. Raution mukaan Ympäristöministeriön nykyiset rakennusmääräykset edellyttävät ohjaamaan vesijohtoverkkoon kytkettyjen laitteiden mahdolliset vesivuodot huonetiloihin esimerkiksi juuri vuotokaukalon avulla.

- Astianpesukoneen ja allaskaapin lisäksi vuotoveden esille tuovaa kaukaloa suositellaan myös kylmälaitteiden alle.

- Jos koneesta kuuluu tavanomaisesta poikkeavia ääniä, se usein kielii tulevasta rikkoutumisesta. On hyvä muistaa, etteivät kodinkoneet ole ikuisia. Pahimmillaan astianpesukone voi rikkoutuessaan paitsi aiheuttaa vuodon, myös sytyttää tulipalon, kertoo Rautio.

Näin voit ehkäistä astianpesukoneen vuotoja:

  • Pesukone ei ole ikuinen. Seuraa laitteen ja sen poisto- ja tulovesiputkien kuntoa. Jos koneesta kuuluu ylimääräisiä ääniä, selvitä syy tai harkitse huoltoa tai uuden hankkimista.

  • Tarkkaile tiskialtaan alla olevaa kaappia. Letkujen liitokset voivat alkaa vuotaa ajan kanssa tai poistovesiputki hapertua tai muuten kulua puhki. Vaihdata tarvittaessa poistovesiputki ammattilaisella.

  • Vuotojen havaitsemista helpottaa koneen alla oleva kaukalo, talon vedenkäyttöä seuraava vuotovahti tai kosteusilmaisimet koneen alla ja astiakaapissa letkujen alla.

  • Sulje aina hana pesun jälkeen. Älä jätä konetta käyntiin valvomatta tai poistu asunnosta koneen ollessa päällä.

  • Käytä asennustöissä aina ammattilaista. Kun muutat pois, muista että poistovesiputki tulpataan (vältetään yllätykset seuraavalle asukkaalle).

  • Vahingon sattuessa kotivakuutuksesta korvataan äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia vuoto- ja muita vesivahinkoja. Laajasta kotivakuutuksesta korvataan myös kodinkoneiden rikkoutumisia. Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi vuotovahingon korjauskulut sekä vuodon vaatimat tilapäiset asumisjärjestelyt.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 5.–26.1.2022 kaikkiaan 5 796 suomalaista. LähiTapiola Lapin toiminta-alueelta vastaajia oli 182. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Lapin alueella noin +/- 7,2 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Pekka Rautio, rakennusvahinkotarkastaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 485 6460, pekka.j.rautio@lahitapiola.fi