Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Savo-KarjalaElämänturva9.11.2022

Maatalousyrittäjä Tuomo Pesonen loukkasi itsensä pahimpaan aikaan – neljän viikon sairaslomasta isot kulut

Rantasalmelainen maatalousyrittäjä Tuomo Pesonen loukkasi olkapäänsä kevättöiden aikaan. Isännän töille jouduttiin ottamaan monta ulkopuolista tekijää ja palkkakustannukset nousivat suuriksi. Henkilökeskeytysvakuutus korvasi yllättävät kulut ja turvasi toimeentulon.

Tuomo Pesosen yllättävä tapaturma sattui kesken tavallisen työpäivän. Se muutti hetkessä seuraavien viikkojen suunnitelmat.

- Kevättöiden aikaan tyhjensin täyttövaunusta viljaa säkkiin ja kun säkki täyttyi, lähdin tulemaan alas kärristä. Kompastuin tai liukastuin, tipahdin ja jäin roikkumaan vasemman käden varaan kärrin reunalle. Olkapää meni sijoiltaan ja kuului kova rusahdus, sitten putosin selälleen maahan, Pesonen muistelee tilannetta.

Sijoiltaan mennyttä olkapäätä yritettiin saada paikoilleen ensin kylvämässä olleen urakoitsijan kanssa, sitten kahden ambulanssikuskin voimin. Kun tulosta ei tullut, Pesonen kuljetettiin Savonlinnan keskussairaalaan, jossa olkapää saatiin paikoilleen nukutuksessa. Suurempia vahinkoja olkapäähän ei onneksi tullut, mutta sairaslomaa kirjoitettiin silti neljä viikkoa.

Tapaturma sattui hankalaan aikaan: kylvöt olivat loppusuoralla ja rehunteon aloitus lähestyi.

- Ajankohta oli pahin mahdollinen! Olin kuitenkin yllättävän levollisin mielin - tiesin, että vakuutukset oli hoidettu kuntoon.

Pesonen alkoi haalia apukäsiä heti samana iltana. Neljän viikon sairasloma työllisti monta ulkopuolista. Apuun tarvittiin peltotöiden tekijä, lomittajia ja paalaaja. Renki hoiti kuivalantaurakoinnin, myös Pesosen isä kutsuttiin apuun.

- Onneksi on paljon porukkaa ympärillä, Pesonen kiittää.

Vakuutus pelasti yllätyskuluilta

Pesonen oli ottanut henkilökeskeytysvakuutuksen, joka korvasi sairasloman ajalta aiheutuneet ulkopuolisten palkka- ja urakointikulut. Ne nousivat lopulta lähelle 15 000 euroa, joka oli myös Pesosen ottaman vakuutuksen suurin korvattava summa.

Ensimmäinen kohdalle osunut tapaturma herätti ajattelemaan uudella tavalla.

- En ajatellut, miten kallista muiden palkkaaminen on. Se on todella iso kuluerä, kun joutuu tilan isännän korvaamaan, Pesonen huomauttaa.

Hänellä on tärkeä viesti henkilökeskeytysvakuutuksen ottajille.

- Haluan sanoa, että vakuutusmäärä kannattaa laittaa riittävän suureksi. Itsekin huomasin, että 15 000 euron korvausmäärällä teki tiukkaa hoitaa neljän viikon sairasloman kulut. Tapaturman jälkeen vakuutusmäärä nostettiin 30 000 euroon.

Jos kaikki kulut olisi joutunut maksamaan omasta lompakosta, olisi se tietysti ollut kova isku toimeentulolle.

- Kaikki olisi ollut katteesta pois. Tässä ollaan muutenkin äärirajoilla sen kanssa, että saadaanko työstä se korvaus mitä tarvitaan, Pesonen sanoo.

LähiTapiola Savo-Karjalan maatila-asiantuntija Heli Riipinen suosittelee henkilökeskeytysvakuutusta kaikille maatalousyrittäjille. Moni yrittäjä turvaa laajasti omaisuutensa, mutta ei itseään.

- Henkilökeskeytysvakuutus on äärettömän tärkeä tilalla, jossa ollaan isännän ja emännän varassa. Ihan tavallinen pieni tapaturma voi jo johtaa mittaviin kuluihin, Riipinen muistuttaa.

- Vakuutusmaksu on ainoastaan satasia vuodessa, mutta lyhyenkin sairasloman ylimääräiset kulut voivat olla toistakymmentä tuhatta euroa, kuten tässä tapauksessa huomattiin, LähiTapiola Savo-Karjalan korvauspäällikkö Olli Ruuskanen huomauttaa.

Tuomo Pesonen on ollut LähiTapiola Savo-Karjalan asiakas kuutisen vuotta. Hän arvostaa sujuvaa yhteydenpitoa ja helppoa asiointia lähitoimistolla Rantasalmella.

Viljelijöiden keskuudessa suhtautuminen vakuutuksiin on muuttunut.

- Nykyisin ajatellaan enemmän isännän jaksamista ja huomioidaan, miten tärkeä lenkki isäntä itse on. On oltava varautunut, Pesonen sanoo.

Maanviljely jatkuu

Tuomo Pesonen on toipunut keväisestä tapaturmasta hyvin. Työ sukutilalla jatkuu, 32 lypsylehmää ja sama määrä nuorta karjaa pitää kiireisenä. Sivutoimena hoituu myös koneurakointia ja metsätaloustöitä.

- Maailmantilanne on laittanut käsijarrun päälle tulevaisuuden suunnitelmille. Tilojen kanssa ollaan isojen haasteiden edessä. Ideoita ja visioita kyllä on ja tilaa kehitetään niin kuin on kehitettävissä.

Työssä häntä motivoi eniten mahdollisuus tehdä töitä itselle. Kädenjälki ja tulokset näkyvät.

- Tänä vuonna rehu ja viljasato onnistuivat hyvin. Visio on, että tulevaisuudessa maata viljellään. Se johtaa aina johonkin.