Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenElämänturva8.11.2022

160 vuotta täyttävä LähiTapiola Pohjoinen on vanhimpia yrityksiä alueellaan

Elämänturvayhtiö juhlistaa syntymäpäiväänsä koko vuoden 2023 ajan erilaisin tapahtumin ja omistaja-asiakaseduin. LähiTapiola Pohjoisen juuret juontuvat Kalajoelle vuoteen 1863.

Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla toimiva elämänturvayhtiö LähiTapiola Pohjoinen täyttää 160 vuotta 26.5.2023. Yhtiön juuret ovat Kalajoella, jossa perustettiin 26.5.1863 Kalajoen paloapuyhdistys. Juuriensa perusteella LähiTapiola Pohjoinen on alueensa vanhimpia yrityksiä – jollei jopa vanhin.

LähiTapiola Pohjoisen historia alkaa pienistä paloapuyhdistyksistä, joista ensimmäinen virallinen, rekisteröity yhdistys perustettiin Kalajoelle 26.5.1863. Paloapuyhdistyksen perusti Kalajoen seurakunta.

Paloavun periaatteet edelleen LähiTapiola Pohjoisen taustalla

Paloavun merkitys maaseudun väestölle oli 1800-luvulla suuri, ja paloavun periaate muodosti pohjoismaisen yhteiskuntajärjestyksen perustan ja turvan. Paloavulle oli ominaista yhteisvastuu, vastuunkanto ja huolehtiminen muista yhteisön jäsenistä. Se oli keskeinen periaate koko toiminnan taustalla, ja toimii edelleen LähiTapiola Pohjoisen tausta-ajatuksena.

Vuoteen 1923 mennessä läänin alueella oli perustettu Suomen virallisen tilaston mukaan 46 virallista paloapuyhdistystä. Vuonna 1905 perustettu Pohjois-Suomen Keskinäinen Palovakuutusyhtiö oli laajentunut vuosien mittaan valtakunnalliseksi yhtiöksi, ja se toimi koko pohjoisen Suomen alueella. Pohjois-Suomen Keskinäinen Palovakuutusyhtiö siirtyi uusiin tiloihin vuonna 1951. Osoite oli Kirkkokatu 9 Oulussa, joka toimii edelleen LähiTapiola Pohjoisen pääkonttorina.

Elämänturvayhtiön juhlavuosi avataan Kalajoella 24.1.2023

Eri vaiheiden ja lukuisten yhdistymisten myötä LähiTapiola Pohjoinen syntyi Lähivakuutuksen ja Tapiolan vuoden 2013 fuusion myötä. Tällöin perustettiin 19 eri alueyhtiötä, joista Pohjoinen oli yksi.

LähiTapiola Pohjoinen toimii omistaja-asiakkaillensa tarjoaman elämänturvan lisäksi alueellaan merkittävänä työnantajana ja veronmaksajana. Toimialue ulottuu Pudasjärveltä Perhoon, ja asiakkaina on niin kotitalouksia, yrityksiä kuin maatilojakin, yhteensä noin 120 000 kappaletta.

Alkava juhlavuosi avataan Kalajoella talousaiheisessa seminaarissa 24.1.2023. Juhlavuotta vietetään omistaja-asiakkaiden kanssa 20 paikkakunnalla vierailevalla turvallisuusteemaisella elämänturvakiertueella kevään 2023 aikana. Pääjuhla järjestetään syntymäpäivänä 26.5.2023 Oulussa.

Lue lisää ja seuraa juhlavuoden tapahtumia osoitteessa:
www.lahitapiola.fi/pohjoinen160