Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-PohjanmaaTurvallisuus28.10.2022

Ikääntyvä liikenteessä – liikenneturvallisuustuokiosta näkökulmia ja vinkkejä turvallisempaan liikkumiseen Etelä-Pohjanmaalla

Eläkeliiton Nurmon yhdistyksen väkeä kokoontui 12.10.2022 tuvan täydeltä kuuntelemaan, mitä Liikenneturvan kouluttaja Harri Kivikoskella oli kerrottavanaan. Kivikosken luennon aiheena oli ikääntyvä liikenteessä.

EP liikenneturvallisuustuokio

Luennolla käytiin kattavasti läpi ajokykyyn, ajokuntoon ja liikenneturvallisuuteen yleisemminkin liittyviä asioita. Pariskunnan miehiä muistutettiin myös pyytämään vaihteeksi rouvaakin ajamaan, että ajotaito säilyy. Harrin puhe herätti paljon kommentteja, nyökyttelyä ja naurun remahduksiakin.

Ikääntyville suunnattuja tilaisuuksia on kevään ja syksyn aikana järjestetty Etelä-Pohjanmaalla usealla paikkakunnalla. Seinäjoella on pidetty tilaisuus myös vanhustyön alalla toimiville virkamiehille ja työntekijöille.

Liikenneturva ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa tekevät yhteistyötä liikenneturvallisuustilanteen parantamiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Organisaatiot tarjoavat yhteistyössä koulutusta, tapahtumia ja tietoa teemalla Parahin päin!

- Tavoitteena on tielläliikkujien vastuullinen toiminta liikenteessä sekä oman toiminnan riskien tunnistaminen niin itsensä kuin muiden näkökulmasta. Ja tietysti ennen kaikkea liikennetapaturmien määrän vähentyminen Etelä-Pohjanmaalla, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Heli Lintamo.

Yhteistyön taustalla on huoli Etelä-Pohjanmaan liikenneturvallisuustilanteesta. Vuosina 2019-2020 sattui liikenteessä 434 poliisin tietoon tullutta henkilövahinkoa, ja näistä 29 menehtyi. Vakavia loukkaantumisia tapahtuu noin kymmenelle prosentille osallisista. Vaikka parannusta on vuosien saatossa saatu aikaan, ovat Etelä-Pohjanmaan luvut muuta Suomea heikommalla tasolla.

- Liikennevakuuttamisen markkinajohtajana Etelä-Pohjanmaalla tunnistamme oman vastuumme siitä, että asialle on tehtävä jotakin ja aihetta on pidettävä esillä, sanoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen. Liikenneturvallisuuden parantaminen ei ole yksinkertaista, vaan se vaatii toimia monilla eri tahoilla. Yhteiskunnan on osaltaan huolehdittava ja vastattava infran riittävän hyvästä tasosta ja että se vastaa tämän päivän liikkumisen vaatimuksia. Tiedottamisen ja kouluttamisen kautta eri ikäisille ihmisille saadaan niitä tietoja ja taitoja, joita turvallinen liikkuminen edellyttää. Tässä haluamme toimia parhaimpien asiantuntijoiden kanssa, ja kiistatta Liikenneturva on tällä osa-alueella Suomen ykkönen, toteaa Antikainen.

Traficomin mukaan vuoden 2021 lopussa Suomessa yli puolella miljoonalla vähintään 70-vuotiaalla oli jokin voimassaoleva ajokortti. Tilastokeskuksen mukaan vähintään 65-vuotiaiden henkilövahingoista noin puolet tapahtuu henkilöauton kyydissä, mutta ikääntyneitä menehtyy verrattain usein myös jalankulkijoina ja polkupyöräillessä.


Katsetta ajokuntoon ja ajoterveyteen

  • Kuljettajan päivittäiseen ajokuntoon voivat vaikuttaa esimerkiksi väsymys, sairaudet, lääkkeet, päihteet ja jopa voimakkaat tunnereaktiot.

  • Omaa ajokuntoa kannattaa seurata ja tarvittaessa pitää ajaessa taukoja tai jättää ajo väliin.

  • Iän myötä ajokykyä voivat heikentää myös esimerkiksi näön, kuulon, muistin tai reaktiokyvyn heikentyminen. Toisaalta pitkä ajokokemus voi tuoda ajamiseen varmuutta ja ennakointikykyä.

  • Kuljettajan sairauskohtaukset aiheuttivat vuosina 2014–2018 noin 15 prosenttia kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista, selviää tutkijalautakuntien tilastoista. Aiheuttajakuljettajan mediaani-ikä oli 66 vuotta. Taustalla oli useimmin sydänsairaus tai verenpainetauti.

  • Ajokykyä seurataan lääkärikäynneillä. Yli 70-vuotiaana henkilöauton ajokorttia uusiessa kuljettajalta vaaditaan aina lääkärinlausunto.

  • Omaa ajokykyä voi arvioida esimerkiksi Liikenneturvan laatimilla kuljettajan itsearviointitesteillä. Monesti läheiset huomaavat meissä muutoksia ensin, joten heitä on hyvä kuunnella.

  • Vakuutus on turvana vahingon sattuessa. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenneonnettomuudessa kaikille osapuolille sattuneita henkilövahinkoja sekä syyttömän osapuolen ajoneuvolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta voidaan korvata omalle ajoneuvolla sattuneita vahinkoja.

  • Vahingon sattuessa LähiTapiolan asiakkaat voivat tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Tarvittaessa tavoitat meidät myös puhelimitse. Tarkempia ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa voi lukea täällä.

Lähteet: Liikenneturva, OTIn Ajoterveysraportti, Ajokortti-info-sivusto