Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTurvallisuus10.10.2022

Pahin hirvikolariaika nyt käsillä – ajonopeus vaikuttaa loukkaantumisriskiin

Hirvikolarit lisääntyvät aina syksyllä. Nyt kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tien reunustoihin etenkin hämärän aikaan.

Tilastokeskuksen mukaan riistaonnettomuuksia sattui viime vuonna Manner-Suomen tieliikenteessä kaikkiaan 13 953 kappaletta, joista hirvikolareita oli 1 680. Onnettomuuksien kannalta vaarallisin kuukausi oli marraskuu ja toiseksi vaarallisin lokakuu.

Hirvet ja myös peurat liikkuvat erityisesti hämärän aikaan aamuisin ja iltaisin. LähiTapiolan korvaamista hirvivahingoista suurin osa sattui aamulla seitsemän ja yhdeksän, ja illalla viiden ja kahdeksan välillä.

Riski kuolla ja loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa. Oikea nopeus antaa lisäaikaa reagoida ja vähentää mahdollisia loukkaantumisia kolaritilanteessa. Erityisesti hirvivaaramerkkien alueella kaasujalkaa on syytä keventää, sillä näillä alueilla hirviä liikkuu eniten. Liikenneviraston (nyk. Väylävirasto) vuonna 2018 julkaiseman raportin mukaan kaikkiaan 97 % henkilövahinkoihin johtaneista hirvionnettomuudesta ajettiin vähintään 80 km/h rajoituksen alueella.

Pakollinen liikennevakuutus korvaa hirvieläinkolareissa sattuneet henkilövahingot. Autolle hirvieläinkolarista sattuvat vahingot korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.