Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus29.9.2022

LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti 50 000 euroa Tampereen kaupungille - suojatieturvallisuutta parannettiin kuudella vilkasliikenteisellä suojatiellä

Tampereen kaupunki sai LähiTapiola Pirkanmaalta 50 000 euron lahjoituksen suojatieturvallisuuden parantamiseen. Varoilla kaupunki päätti kokeilla uudentyyppisiä valaistuja Välkky Sign -suojatiemerkkejä kuudella suojatiellä koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

InnoTrafik Oy:n kehittämä Välkky Sign on hämäräkytkimellä ja sensoreilla toimiva älykäs liikennemerkki. Vilkkuva suojatiemerkki herättää autoilijan huomion suojatiealueella liikkuvista kevyen liikenteen kulkijoista. Suojatiemerkissä syttyy valo jalankulkijan lähestyessä suojatietä, jolloin autoilijalla on helpompi havaita jalankulkija pimeään vuodenaikaan.

Välkky Sign -suojatiemerkit on sijoitettu kohtaan, jossa suojatien ylitys tapahtuu erittäin vilkkaasti liikennöidyllä tiellä, ja johon ei ole mahdollista laittaa liikennevaloja. Kokeilukohteiksi valikoidut suojatiet sijaitsevat koulujen välittömässä läheisyydessä tai koulureitillä. Välkky Sign -suojatiemerkkejä löytyy Vuoreksen, Isokuusen, Leinolan, Olkahisten ja Kalkunvuoren koulujen läheisyydestä sekä Iidesranta-kadulta.

- Tampere on kunnostautunut nykyaikaisten liikenneturvallisuutta edistävien liikenneturvallisuusratkaisujen toteuttajana. Tänä vuonna päätimme kohdentaa varoja LähiLahjoitus-rahastostamme myös liikenneturvallisuutta edistäviin hankkeisiin. Tampereen kaupunki lahjoituksen kohteena oli meille selvä valinta, sillä haluamme ehdottomasti olla mukana turvaamassa lasten koulumatkoja, perustelee LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen.

- Meille InnoTrafikilla on tärkeää saada olla mukana kehittämässä turvallisempaa ympäristöä ihmiselle elää ja olla. Yrityksemme ydin on kehittää älykkäitä liikennelaitteita, jotka parhaimmillaan voivat jopa pelastaa ihmishenkiä, kertoo Välkyn kehittäjä Jouni Hänninen InnoTrafik Oy:stä.

Korotuksia ja hidasteita vuosittain erityisesti koulujen ympäristöihin


Puutteellinen havainnointi on keskeisessä osassa suojatiellä sattuvissa liikenneonnettomuuksissa yhdessä väärän tilannenopeuden kanssa. Autoilijoilta tarvitaan erityistä varovaisuutta koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Tampereen kaupunki toteuttaa vuosittain kymmeniä liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä kuten korotettuja liittymiä, korotettuja suojateitä ja hidasteita.

- Ajohidasteiden tavoitteena on taata jalankulkijalle turvallinen kadun ylitysmahdollisuus. Huomiota on kiinnitetty erityisesti koulujen lähiympäristöön, kertoo liikenneinsinööri Heljä Aarnikko.

Pimeä vuodenaika lähestyy – heijastimet esiin


Onnettomuustietoinstituutin mukaan kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kaksi heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta jalankulkijaa. Myös yli puolet jalankulkijoiden loukkaantumisiin johtavista liikenneonnettomuuksista tapahtuu suojateillä vuoden pimeimpään aikaan loka-tammikuussa. Liikenneturvan seurantojen mukaan kuitenkin vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Näkyvyyden edistämiseen liikenteessä voidaan tehdä vielä paljon. Heijastin on halpa henkivakuutus pimeään vuodenaikaan. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoittaa vuosittain myös tuhansia heijastinliivejä ja heijastimia edistääkseen pirkanmaalaisten turvallisuutta liikenteessä. Heijastinliivejä on lahjoitettu erityisesti kouluihin ja päiväkoteihin.

Lähteet:

OTIn vuosiraportti 2020 (Onnettomuustietoinstituutti)
Tilastokeskuksen Tieliikenneonnettomuustilasto (Poliisiin tietoon tulleet henkilövahinko-onnettomuudet)
Liikenneturvan seurannat

LähiTapiola Pirkanmaan LähiLahjoitus-rahasto

LähiTapiola Pirkanmaan lahjoitus annettiin LähiTapiola Pirkanmaan vuonna 2018 perustamasta LähiLahjoitus-rahastosta, josta on tuettu vastikkeetta kuluneen viiden vuoden aikana useita yleishyödyllisiä toimijoita Pirkanmaalla jo yli 400 000 eurolla. Lahjoituksia on kohdistettu nuorten mielenterveyttä edistävälle toiminnalle, syrjäytymistä sekä peli- ja päihderiippuvuutta ehkäisevälle toiminnalle, koronan aikaiselle ruoka-avustus- ja perhetoiminnalle, elinvoimaisia kyläyhteisöjä ylläpitävälle ja turvallisuutta edistävälle toiminnalle, Tampereen yliopistolle sekä Punaisen Ristin kautta Ukrainan sotaan liittyvälle avustustoiminnalle. LähiTapiola Pirkanmaa tukee vuosittain lahjoituksin myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

InnoTrafik Oy

InnoTrafik Oy kehittää ja valmistaa älykkäitä liikenneturvallisuusratkaisuja. Palkitut ja tuotesuojatut ratkaisut tehostavat parantavat liikenneturvallisuutta ja vähentävät tehokkaasti onnettomuuksia. Välkky on kotimainen innovaatio ja se palkittiin 2021 Auto- ja liikennegaalassa ”Vuoden Liikenneteko” –liikenneturvallisuuspalkinnolla.