Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäTyöelämä27.9.2022

Putkialan yrittäjä Marko on vakuuttanut tärkeimmän – itsensä

Yrittäjiä huolettaa eniten oma pitkäaikainen sairaus. Joensuulainen putkimies Marko on huolehtinut lakisääteisten vakuutusten lisäksi omasta turvastaan vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Kun riskienhallinta ja vakuutukset ovat kunnossa, työhön voi keskittyä ilman stressiä.

Putkimies Marko Turunen on toiminut pitkään yrittäjänä. Joensuun seudulla häärivä ammattilainen palvelee ystävällisesti ja laatutakuulla. Hän on myös yrittäjän uralla oppinut varautumaan erilaisiin tilanteisiin.

”Työkaluja voi ostaa rahalla, mutta itseään ei voi korjata varaosilla. Joskus koettu työuupumus opetti pitämään itsestäni huolta. Yksi stressiä lievittävä asia on hyvät vakuutukset.  Yksinyrittäjänä olen pakollisten vakuutusten lisäksi vakuuttanut itseni, koska minä olen tärkein työkalu tässä yrityksessä. Jos minulle tapahtuu tapaturma, sairaus tai muuta vastaavaa, niin toimintani keskeytyy”, Marko perustelee.

Yrittäjiä huolettaa eniten oma pitkäaikainen sairaus

LähiTapiolan Kantar TNS:llä helmikuussa 2022 teettämän Yrittäjien Arjen katsaus –kyselyssä tiedusteltiin yrittäjien huolia. Kun huolia ajatellaan taloudellisen toimeentulon kannalta, neljä asiaa huolestuttaa yrittäjien enemmistöä: omalle kohdalle osuva pitkäaikainen sairaus (55 %), oma pysyvä työkyvyttömyys (50 %), yrityksen taloudellisen tilanteen heikkeneminen (50 %) sekä eläköityminen ja tulevan eläkkeen pienuus (50 %).

”Tämän hetkisen inflaation, Ukrainan sodan ja koronan aiheuttamat negatiiviset vaikutukset ovat monelle yrittäjälle haastavia. Kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut, ja yrittäjät voivat pohtia muun muassa sitä, miten nykyinen liiketoimintamalli vastaa muuttuneisiin asiakastarpeisiin ja kustannuksiin. Ei pidä myöskään unohtaa, että itsellekin voi sattua jotain yllättävää”, kertoo LähiTapiola Idän asiakkuuspäällikkö Johanna Tamsi.

Kivijalkana yrittäjän lakisääteiset vakuutukset – turvaa voi täydentää vapaaehtoisilla vakuutuksilla

Marko on varautunut yllättäviin tilanteisiin lakisääteisillä ja vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Yrittäjän tai yrityksessä työskentelevän omistajan henkilöturvan perustana ovat lakisääteiset työeläkevakuutukset yleensä YEL tai joskus TyEL, joilla luodaan yrittäjälle sosiaaliturvan perusta. Yrittäjä voi täydentää pakollista turvaa vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

"YEL:in antamaan turvaa kannattaa täydentää hoitokulujen osalta yrittäjän tapaturmavakuutuksella ja sairaskuluvakuutuksella. Sairaslomiin voi varautua päivärahavakuutuksella (työkyvyttömyysvakuutus) ja pysyvään työkyvyttömyyteenkin löytyy oma turvansa", Johanna avaa.

LähiTapiolan kyselyn mukaan yrittäjät varautuvat tulevaan. Kyselyn mukaan 68 prosenttia yrittäjistä sijoittaa tai säästää säännöllisesti. Yrittäjät varautuvat taloudellisesti monenlaisiin asioihin. Peräti 62 prosenttia vastaajista sanoo varautuvansa eläköitymiseen ja eläkkeen pienuuteen. Omaan työkyvyttömyyteen (47 %) ja pitkäaikaiseen sairauteen (42 %) varautuminen saivat seuraavaksi eniten mainintoja.

Varautuminen omaan työkyvyttömyyteen kasvaa, kun puhutaan pienemmistä yrityksistä. Pienessä yrityksessä paljon on yrittäjän varassa ja se on hyvä syy varautua erilaisiin tilanteisiin.

"Usein yrityksen merkittävin kilpailuetu syntyy yrittäjän osaamisesta ja työpanoksesta. Samalla se on myös merkittävin riski yrityksen tulevaisuuden kannalta. Siksi on hyvä pysähtyä arvioimaan, miten tähän riskiin voi varautua. Me LähiTapiolassa tunnemme nämä riskit ja voimme auttaa yrittäjiä niihin varautumisessa", Johanna vinkkaa.

Ota yhteyttä LähiTapiola Idän yritysmyyntiin: https://www.lahitapiola.fi/ita-yrittajalle

*LähiTapiola teetti Yrittäjien Arjen katsaus -kyselyn Kantar TNS:llä helmikuussa 2022. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yrittäjänä toimivat. Kyselyyn vastasi 502 yrittäjää ajalla 4.–20.2.2022. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 4,4 prosenttiyksikköä.