Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus16.9.2022

Asiakastarina: Nopea toiminta palotilanteessa pelasti Meriläisen Leipomon suuremmilta vahingoilta

Tavallinen huhtikuinen lauantaipäivä muuttui hetkessä nopeatempoiseksi pelastustilanteeksi, kun oululaisen Meriläisen Leipomon asiakas huomasi leipomon savuavan. Nopea alkusammutus leipomon henkilökunnan toimesta suojasi niin rakennuksen, leipomotoiminnan kuin ihmisetkin suuremmilta vahingoilta. Pohdinnassa on jo kuitenkin LähiTapiola Pohjoisen kanssa yhteistyössä järjestettävä alkusammutuskoulutus koko henkilökunnalle.

Leipomotoiminta on riskialtista, sanoo pitkän linjan leipomoalan ammattilainen ja Meriläisen Leipomon omistaja Seppo Meriläinen. Meriläisen leipomo toimii jo kolmannessa polvessa ja nykyisissä Maikkulan tiloissaan leipomo on tuottanut leipomotuotteita vuodesta 2011 lähtien. Leipomo ja myymälä sijaitsevat samassa rakennuksessa.

Leipomossa tapahtui palovahinko lauantaina 30.4.2022. Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun asiakas huomasi palon. Paloon havahduttuaan Meriläisen Leipomon toimitusjohtaja Juho Meriläinen ryntäsi ripeästi etsimään palon lähdettä ja tekemään ensisammutusta. Leipomon hallissa ollut putki hehkui punaisena, sillä uunin säätöelementti oli rikkoutunut ja kuumentanut koko uunin. Itsessään alkusammutus oli nopeasti ohi ja 15 minuutin jälkeen palokunta saapui paikalle huolehtimaan sammutustyön viimeistelystä.

Tulipalossa olisi ollut ainekset mittavampaankin vahinkoon, sillä tulipalo syttyi leipomon piipustossa, josta se olisi voinut levitä esimerkiksi rakennuksen vesikattoon. Vaikka alkusammutus onnistui, kaikkea vahinkoa ei kuitenkaan voitu estää.

– Säästyimme suuremmilta vahingoilta, mutta joitain korjauksia tai uusintoja leipomossa pitää tehdä. Muun muassa huippuimuri pitää uusia ja kattoon tullut reikä paikata, miehet kertovat.

Meriläisen Leipomosta kerrotaan, että asiointi LähiTapiola Pohjoisen kanssa sattuneen vahingon tiimoilta on koettu miellyttäväksi, kun yhdessä on pohdittu korvauksia ja korjaustarpeita. LähiTapiola Pohjoisen liiketoimintajohtaja Vesa Riihimäki luovutti esimerkillisen toiminnan johdosta kunniakirjan tilanteessa toimineille Seppo Meriläiselle, Juho Meriläiselle ja leipomotyöntekijä Kimmo Kesälahdelle.

Alkusammutuskoulutus tuo varmuutta vaaratilanteisiin

Tapaus herätti pohtimaan, jos koko henkilökunnalle järjestettäisiin alkusammutuskoulutus yhteistyössä LähiTapiola Pohjoisen kanssa.

– Seppo jää kohta eläkkeelle, eikä hän voi olla aina sammuttamassa paloja, Kesälahti nauraa viitaten Seppo Meriläisen kokemuksiin jo useamman palon sammuttamisesta työuransa aikana.

Esimerkiksi leipomon kausitarvikkeita käytettäessä tulee olla tarkkana, kun harvemmin käytettävät laitteet ovat lyhyen ajan sisällä pitkään ja hartaasti käytössä. Lisäksi leipomossa syntyvä pöly on huono yhdistelmä sähkölaitteiden ja mahdollisten vikatilanteiden kanssa. Alkusammutuskoulutuksesta toivotaan kaikille varmuutta toimia yllättävissä tilanteissa, sillä leipomopalot ovat suhteellisen yleisiä, Meriläiset ja Kesälahti kertovat.