Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Maa- ja metsätalous1.9.2022

LähiTapiola Savo-Karjala: Rallimies kaihtaa riskejä

Rallipoluilta tuttu Juho Hänninen on siviilissä täysiverinen maa- ja metsätalousyrittäjä. Jos rallikisassa joskus joutuikin ajamaan liki uhkarohkeasti, ei siviilissä turhia riskejä oteta. Maatilan vakuutukset ovat tiptop-kunnossa henkilövakuuttamista myöten.

Elokuinen kaurapelto Punkaharjun Vaaran kylällä Savonlinnassa heiluu nätisti tuulessa.

Puinnit eivät vielä ole alkaneet, mutta aivan pian Juho Hännisen leikkuupuimuri käynnistyy ja luomukauran matka kohti kuluttajien ruokapöytää alkaa.

- Saattaa siitä neljä ja puoli tonnia tulla hehtaarilta, mittailee Hänninen komeaa halmetta.

Rallihulluille suomalaisille takavuosien MM-rallikiertueelta tuttu mies on siviiliammatiltaan maa- ja metsätalousyrittäjä. Reilun 80 peltohehtaarin ja vajaan 200 metsähehtaarin tila on Hännisen kotitila ja ruuan ja puun tuotanto jatkuu edelleen.

Välillä Hännisen tie vie edelleen maailmalle, sillä hän toimii Toyotan rallitallin leivissä junioritiimin valmennuksessa sekä testikuljettajana. Valmennettavista nimekkäin on Takamoto Katsuta, joka ajaa MM-sarjaa ja on tällä hetkellä kokonaiskilpailussa viidentenä.

- Matkapäiviä kertyy 100–120 vuodessa. Seuraavaksi lähden syyskuussa Uuteen Seelantiin, Hänninen kertoo.

Ralliautoilun hektiselle maailmalle vastapaino löytyy maatilan ja perheen, vaimon ja 9-vuotiaiden kaksostyttärien, parissa kotitilalta Vaarasta.

Tuoreet vakuutukset kunnossa

Maatilan vakuutusasioista kysyttäessä Juho Hänninen naurahtaa.

- Suppolan Jouni taitaa tietää paremmin meidän tilan vakuutusturvan.

LähiTapiola Savo-Karjalan maatila-asiantuntija Jouni Suppola onkin hyvin perillä Hännisen tilan vakuutuksista, sillä Hänniset siirtyivät keväällä LähiTapiolan asiakkaiksi. LähiTapiolassa maa- ja metsätilojen vakuutus on Kantri-vakuutus, ja se on mukautettu Hännisten tarpeisiin.

- Käytössä on kolmesta vakuutustasosta laajin vakuutusturva ja esimerkiksi Hännisten tilan metsät on vakuutettu kattavasti, Suppola sanoo viitaten viime aikoina yleistyneisiin hyönteistuhoihin.

Juho Hännisen mukaan tilan metsät ovat toistaiseksi säilyneet pahoilta hyönteistuhoilta, vaikka yksittäisiä kuolleita puita löytyykin aika ajoin. Hyönteistuhojen sijaan korvausta on pitänyt hakea myrskytuhoista. Viime kevättalvella kovat tuulet kaatoivat kolmisenkymmentä mottia puuta, joista saatiin Kantri-vakuutuksesta 15 euron korvaus kuutiolta.

- Isäni Veijo keräili tuulenkaadot pois metsästä, Juho Hänninen sanoo.

- Korvauspäätös tuli nopeasti ja asioiden hoitaminen oli helppoa.

LähiTapiola Savo-Karjalan korvauspäällikkö Olli Ruuskanen kuuntelee kiitoksia tyytyväisenä ja muistuttaa paikallisen toimijan ketteryydestä. Korvausasiat käsitellään omalla alueella ja mieltä askarruttavat asiat asiakkaan on helppo kysyä puhelimellakin.

- Korvauslinjasta on puhuttu Jounin kanssa, joten maatila-asiantuntijana hänkin osaa vastata useimpiin kysymyksiin, Ruuskanen sanoo.

Tulevaisuuteenkin kannattaa varautua

Hännisillä, kuten maatiloilla yleensäkin, eläköitynyt sukupolvi auttaa töissä tarpeen mukaan, joten henkilöriski on melko hyvin hallinnassa. Jouni Suppola kuitenkin muistuttaa, että maa- ja metsätalousyrittäjän vakuutusturva kannattaa ulottaa myös kattavaan tapaturmavakuutukseen.

- Päivärahallinen vakuutus täydentää hyvin MYEL-turvaa, jos jotain vakavampaa sattuu. Henkilökeskeytysvakuutus puolestaan korvaa urakoitsijan palkkioita tai työntekijän palkkakuluja.

Juho Hänninen nyökkäilee vieressä. Aiemmin tilalla oli lypsykarjaa, mutta siitä luovuttiin puolisentoista vuotta sitten ja samalla luovuttiin tuotannon keskeytysvakuutuksesta.

- Jos tässä työskentelisi ihan yksin, pitäisi nämä henkilövakuutusasiat miettiä vielä tarkemmin, hän pohtii.

Jouni Suppola kannustaa asiakkaita miettimään tulevaisuutta pidemmälle myös varainhallinnan ja sijoitusten muodossa. LähiTapiolan valikoimista löytyy sijoitusvaihtoehtoja varsin kattavasti. Suppolan mukaan asiakkaiden varat sijoitetaan samoin periaattein kuin yhtiön omatkin varat eli turvallisesti ja tuottavasti.

- Tätä olemme jo LähiTapiolan asiantuntijan avulla aloittaneetkin. Pikavoittoja ei tavoitella vaan pitkän ajan tuottoa, Juho Hänninen toteaa.

Lue lisää maatilan vakuuttamisesta

Varaa aika tapaamiseen

Kuvassa vasemmalta: LähiTapiola Savo-Karjalan maatila-asiantuntija Jouni Suppola, luomuviljelijä ja rallivalmenta Juho Hänninen ja korvauspäällikkö Olli Ruuskanen.