Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-PohjanmaaTurvallisuus13.7.2022

Vesivahingot aiheuttavat vuosittain yhteensä noin 160 miljoonan euron vahingot jopa 40 000 vakuutusyhtiöiden asiakkaalle - LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa hakee tilanteeseen parannusta vesivuotovahdeilla

Vakuutusyhtiöille ilmoitettujen vesivahinkojen vahinkomäärät ja korvaussummat ovat olleet kasvussa 2000-luvulla. Vanheneva asuntokanta ja ikääntyvät putkistot vaikuttavat vuotovahinkojen määrän nousuun. Myös yleinen kustannustason nousu vaikuttaa vuosittain maksettavien korvausten määriin. Vuotoriski on tällä hetkellä korkeimmillaan 1970-2000 -luvun omakotitaloissa, ellei niihin ole tehty asianmukaista käyttövesiputkien saneerausta. Kaikista riskialtteimpia ovat taloudet joissa on korjattu hiljattain vuotokohta vanhasta putkistosta, mutta ei ole tehty koko vanhan käyttövesiputkiston remonttia. Piileviä vuotoja on vaikea havaita ja vahinko voi ehtiä muodostumaan laajaksi. Tämän vuoksi remontti voi tulla kalliiksi vakuutusyhtiön lisäksi myös asiakkaalle, jos asunto on jo vanhempi ja ikäpoistot pienentävät vakuutuskorvausta.

- Kokemuksemme asiakkaillemme asennetuista vesivuotovahdeista ovat lupaavia. Jopa 20-30 prosenttia asennetuista vesivuotovahdeista on tunnistanut vuodon. Kolmasosa tunnistetuista vuodoista on ollut vahingollisia vuotoja ja kahdessa kolmasosassa tapauksista on ollut kyse vuotavista vesikalusteista, kertoo LähiTapiolan johtava asiantuntija Pasi Korhonen.

- Tunnistetut vahingolliset vuodot ovat olleet tyypillisesti vuotoja putkistojen liitoksista tai vesijärjestelmään liitetyistä laitteista sekä kalusteista. Suurin osa vesivahingoista johtuu viemäriputkistojen, käyttöveden ja astianpesukoneiden vuodoista. Vesikalusteiden vuodot puolestaan lisäävät vedenkulutusta ja sitä kautta kustannuksia asiakkaille. Esimerkiksi vuotava wc-istuin voi tuoda jopa satojen eurojen lisälaskun vesimaksussa, varoittaa Korhonen.

- Vahinkojen ennalta ehkäisy koetaan meillä LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalla tärkeäksi ja sen eteen tehdään konkreettisia toimenpiteitä. Monille asiakkaillemme tuttuja ovat joka keväiset sammutintarkastuspäivät, joihin voi tuoda maksutta käsisammuttimet tarkastettaviksi. Paloturvallisuuden lisäksi panostamme nyt myös vesivahinkojen vähentämiseen. Tarjoamme 800 vesivuotovahtia analytiikan kautta valituille asiakkaillemme. Palvelu on asiakkaalle täysin maksuton, kertoo kehitysjohtaja Pekka Puotinen LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta.

Vesivuotovahti seuraa veden kulutusta, painealenemaa sekä lämpötilaa asunnon pääkäyttövesiputkesta. Teknologian avulla pystytään tunnistamaan suuremmat ja pienemmät vuodot. Putkirikon sattuessa vuotovahti katkaisee vedentulon asuntoon ja pysäyttää vuodon sekä tekee hälytyksen asiakkaalle Grohe Sense -matkapuhelinsovellukseen.

- Tulemme olemaan analytiikan kautta valittuihin asiakkaisiimme suoraan yhteydessä vesivuotovahdeista kirjeitse, sähköpostitse sekä myös puhelimitse kumppanin kanssa. Asiakas itse päättää haluaako ottaa vesivuotovahdin käyttöönsä. Vesivuotovahteja tullaan asentamaan erityisesti 1970–2000 -luvuilla rakennettuihin pientaloihin, mutta valintaan on voinut vaikuttaa myös aiempi vahinkohistoria, jos putkistoja ei ole uusittu, kertoo Puotinen.

LähiTapiola-ryhmässä vesivuotovahteja on vuosina 2019-2021 tarjottu asennettavaksi asiakkaille LähiTapiola Vellamon, Pääkaupunkiseudun, Lännen, Pohjanmaan, Kainuu-Koillismaan sekä Keski-Suomen alueyhtiöiden asiakkaille. Laitteita on asennettu 5800 näiden kuuden alueyhtiön alueella. Nyt palvelua laajennetaan LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueelle.

Vesivuotovahtilaitteistot valmistaa maailman suurimman vesi- ja suihkutuotteiden valmistaja GROHE ja palvelusta vastaa SenseGuard paikallisia alihankkijoita hyödyntämällä LähiTapiolan toimeksiannosta.


Lisätietoja:
Pekka Puotinen, kehitysjohtaja, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, 0400 664 156, pekka.puotinen@lahitapiola.fi