Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pirkanmaa6.7.2022

LähiTapiola Pirkanmaalta 5 000 euron lahjoitus Nuoret liikkuu –tapahtuman toteutukselle

LähiTapiola Pirkanmaan LähiLahjoitus-rahastosta tuetaan vuosittain pirkanmaalaisia yleishyödyllisiä toimijoita. Nuorten mielenterveyttä tukeva työ on ollut jo useampana vuonna lahjoitustemme teemana ja kohteena.

Extreme-lajit ovat Suomessa nousseet hurjaan suosioon sosiaalisen median ja myös olympialaisten tarjoaman näkyvyyden avulla. Sadat lajin harrastajat kokoontuvat kaveriporukoiden kesken skeittiparkille viettämään aikaa ja haastaakseen itseään ja toisiaan. Nuorelle on tärkeää näyttää muille kyvykkyytensä ja osoittaa, että osaa jotakin, on jotakin. Mikään ei ole parempaa ajanvietettä kuin liikkua parhaiden kavereiden kanssa kuvitellen leikkikentän silmiensä eteen harjoitellen samalla koordinaatiokykyä, tasapainoa, lihaksia, omaa itsetuntoa sekä ennen kaikkea rohkeutta ja periksiantamattomuutta. Kaaduttaessa nuori ei lannistu eikä luovuta. Hän yrittää uudelleen, oppii ratkaisemaan ongelmia ja saa hyvän olon tunteen, kun saavuttaa asioita, joihin ei ehkä kuvitellut pystyvänsä.

Skeittaus ja scoottaus tavoittavat hyvin nuoria, joilla ei ole mahdollisuutta ajaa treeneihin tai ostaa isoa varustemäärää. Lajeja voi harrastaa missä vaatteissa ja missä paikassa tahansa. Tarvitaan vain yksi väline, joka kestää pitkään. Nämä lajit ovat matalan kynnyksen liikuntalajeja, jotka tavoittavat hyvin hieman syrjempään jääneitä nuoria, jotka eivät halua tai pysty osallistumaan joukkuelajeihin.

Idea nuorille suunnatusta tapahtumakiertueesta syntyi, kun Mielen ry kutsui Mukana-hankkeensa tiimoilta paikallisyhdistyksiä yhteistyöhön nuorten toiminnan järjestämiseksi Pirkanmaalla. Viesti tavoitti myös Perttu Tuomaalan, joka kertoi järjestäneensä nuorille skeittaus- ja musiikkiteemaisia tapahtumia.

- Olen kotoisin paikkakunnalta, jossa ei valitettavasti ole skeittipuistoja saati muita vanhempia kavereita näyttämässä, miten lajia oikeaoppisesti voi harrastaa. Olen lajin innokas harrastaja ja opettaja, lisäksi olen tehnyt jo vuosia tapahtumia lasten ja nuorten parissa. Tästä syystä sain idean lastata peräkärryyn muutaman rampin ja äänentoistolaitteiston, pyytää mukaan lajin osaajat ja ohjaajat ja mennä pitämään hieno liikuntapäivä, jossa nuoret pääsevät tutustumaan eri lajeihin ja saavat ohjausta, kertoo Nuoret liikkuu -tapahtumakiertueen idean isä DJ Preal, Perttu Tuomaala.

LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti Mielen ry:n Mukana-hankkeelle 5 000 euroa Nuoret liikkuu -tapahtumakiertueen toteuttamiseksi. Yhdessä tämän ja vuonna 2020 annetun lahjoituksen avulla on saatu aikaan hienoja skeittitapahtumia ja pajatoimintaa hankepaikkakunnilla Virroilla, Orivedellä, Ruovedellä ja Tampereen Teiskossa.

- Mielen ry:n Mukana-hanke sekä Perttu Tuomaala olivat meille entuudestaan tuttuja yhteistyökumppaneita. DJ Prealin innostavasta ja kannustavasta toiminnasta nuorten tapahtumissa meillä oli jo aiempaa kokemusta tukemiemme Mustavuoren Railjamien tiimoilta. Sen vuoksi oli helppo lähteä mukaan tukemaan myös tätä erinomaista ideaa nuorille suunnatuista skeittaus-, scoottaus- ja musiikkiteemaisista tapahtumista, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen.

Mielen ry haluaa Mukana-hankkeen avulla kohdata erityisesti nuoria, joita kaupunkikeskuksiin keskittyneet palvelut eivät tavoita. Mielen ry tekee yhteistyötä hankealueen kuntien, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa pyrkimyksenä tuoda alueille yhteistyön kautta kivoja juttuja, joita nuoret itse toivovat. Käytössä on 2+5-paikkainen retkeilyauto, joka mahdollistaa liikkumisen ja erilaisten toimintojen viemisen lähemmäksi nuorten asuinpaikkoja.

- Alkukesän aikana järjestetyt Nuoret liikkuu -tapahtumat olivat hyvin suosittuja. Kuntien nuorisotyö oli aktiivisesti mukana tapahtumissa, ja osa tapahtumista oli sovittu yhteistyökumppaniemme järjestämien tapahtumien yhteyteen. Tapahtumia oli järjestämässä myös kaksi kesätyöntekijäämme. He ovat toimintamme vakio-osallistujia, jotka olivat kyselleet pitkään kesätöitä, joten tarjosimme heille mahdollisuutta osallistua tämän kiertueen valmisteluihin ja toteutukseen, kertoo Mielen ry:n vastaava hanketyöntekijä Juuso Armila.

Kiertue Ruovedellä 6.6. – on tää hyvä, että täällä jotain tapahtuu!


Sekä Mielen ry:n graffitimaalauspisteellä että Perttu Tuomaalan tiimin lajiesittelyissä oli mukavasti väkeä ja Ruoveden nuorisopalvelujen tarjoamat hotdogit tekivät kauppansa. Paikkana toimi Ruoveden pumptrack, joka oli mitä erinomaisin skeittauksen, scoottauksen, bmx-pyöräilyn ja rullaluistelun esittelyyn. Koska paikkakunnalle oli tullut hiljattain pakolaisia Ukrainasta, näkyi se maalatuissa kuvissa rauhanmerkkeinä ja Ukrainan lipun väreinä, ja kuului tavallista kansainvälisemmän kuuloisessa puheensorinassa. Yhteensä tapahtumassa oli nuorempaa sakkia vanhempiensa kera noin 70 henkeä. Vähän vanhempia nuoria kohtasimme matkailuautollamme kuten tavallisestikin. Kaikenikäiset olivat kiitollisia tapahtuman järjestämisestä. Eräs osallistuja kommentoi: ”On tää hyvä, että täällä jotain tapahtuu!”

Kiertue Orivedellä 11.6. – saanks mää jämäkannut?


Oriveden tapahtuma oli osallistujamäärältään kiertueen suurin, sillä siellä oli kaksi tapahtumaa limittäin keskustassa ja uimarannalla. Se ei menoa haitannut. Kirkkolahden uimarannan tapahtuman pääjärjestäjä Oriveden nuorisopalvelut oli laskenut 500 kävijän rajan rikkoutuneen tapahtumailtana. Graffitimaalauspisteellä oli mukavasti kuhinaa. Keskustan tapahtumassa oli esittelyssä neljä eri lajia paikalle rakennetuilla radoilla, jolloin jokaiselle oli jotakin mielekästä kokeiltavaa. DJ Prealin musiikki- ja skeittitapahtuma oli liikuntahallin pihassa aiemmin alkuillasta, kun taas rannalla musiikista vastasivat mm. Mansesteri ja DJ Iikka Naskali. Fiilis oli kaikilla mitä mahtavin, kuten sääkin – aurinkoa ja lämpöä riitti! Myös Orivedellä oli vahva ukrainalaisedustus, mikä näkyi niin syntyneissä maalauksissa kuin tarpeena kommunikoida nuorten osallistujien ja heidän vanhempiensa kanssa heikohkolla venäjällä ja ukrainalla. Lopuksi parin nuoren porukasta kysyttiin rohkeasti: ”Saanks mää jämäkannut?”. Loput maalit kuitenkin pakattiin takaisin autoon seuraavia tapahtumia varten.

Kiertue Kämmenniemellä 15.6. – uusia taiteilijoita ja DJ-lupauksia


Kämmenniemen osalta tehtiin etukäteen valmisteluja, jotta kaupungilta saatiin lupa Teiskon Urheilijoiden käytössä olevan, rapistuneen ja rumaksi töhrityn varustekopin maalaamiseen tapahtuman yhteydessä. Mielen ry:n kesätyöntekijät suunnittelivat kopille uuden ilmeen ja yhdistys hankki – niin ikään LähiLahjoituksena saaduilla varoilla – välineet ja materiaalit. Lopputuloksena syntyi urheiluseuran toivoman logon lisäksi Teisko-graffiti, johon kaikki osapuolet olivat oikein tyytyväisiä. Tapahtumassa oli mukana Kämmenniemen nuorisokeskuksen väki, joka oli vuokrannut SUP-lautoja, joita nuoret saivat käyttää. Tapahtuma-alue oli laaja. Toimintaa oli niin uimarannalla ja urheilukentän viereisellä kopilla kuin Kämmenniemen koulun koripallokentällä, jossa musiikki soi ja johon oli tuotu skeittiramppi ja muita temppuiluvälineitä. Graffitipiste oli koriskentän vieressä.

Väkimäärältään Kämmenniemen tapahtuma oli kiertueen vaatimattomin, mutta toisaalta paikalle saatiin graffitimaalauksesta kiinnostuneita ja sen mahdollisuudesta kiitollisia nuoria. Erityisesti nuorempi väki nautti täysin siemauksin skeitti- ja scoottitemppuilusta ja uskaltautuipa yksi nuorimmista jopa käyttämään DJ-laitteita Pertun rohkaisemana ja hänen opastuksellaan – ja hienosti meni! Kiittäväksi palautteeksi LähiTapiolan ja myös Mielen ry:n suuntaan voidaan laskea nuorten tauluihin taiteilemat yrityksen ja yhdistyksen nimet.

Kiertue Virroilla 17.6. – mopomiitti muuntuu moneksi


Virtain tapahtuma oli alun perin nuorten suunnittelema mopomiitti, johon Nuoret liikkuu -tapahtuma tuotiin mukaan. Paikallisista toimijoista oli Virtain nuorisotoimen lisäksi mukana myös 4H-yhdistyksen Linkki-hanke. Tapahtuma-areenana toimi Virtain vanhan linja-autoaseman asfalttikenttä, joka soveltui hyvin niin stunt-ajoon moottoripyörällä kuin myös lihasvoimin kulkevilla välineillä temppuiluun. Mukana-hanke tarjosi jälleen graffitimaalausta, Perttu Tuomaalan tiimi musiikkia ja skeitti-, scootti- ja bmx-touhuja. Mopomiitin varsinainen vetonaula oli kuitenkin Eero Syrjäsen stunttiajoesitys. Osallistujia kiinnostivat kovasti myös mopojen missikisat, joiden tuomarina ja juontajana Eero vielä lopuksi toimi. Yhteensä väkeä oli pitkälti toistasataa henkeä. Kaikki graffitipisteestä kiinnostuneet eivät maalanneet, mutta kaikkien kanssa päästiin kuitenkin juttelemaan. Palautteena saimme kiitoksia siitä, että jotakin kiinnostavaa tapahtuu.

Mielen ry:n Mukana-hanke tekee liikkuvaa nuorisotyötä Orivedellä, Ruovedellä ja Virroilla sekä Tampereen ja Ylöjärven haja-asutusalueilla kohdaten 16–29-vuotiaita nuoria erilaisissa ympäristöissä. Hanke alkoi keväällä 2020 ja jatkuu vuoden 2022 loppuun. Hanke tukee liikkuvalla työllään kuntien tekemää nuorisotyötä. Mukana-hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.