Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola ItäMaa- ja metsätalous17.5.2022

Matti Lappalaisen kuivaamo paloi maan tasalle – onneksi vakuutukset olivat kunnossa

Pohjola Jyväjemmarin yrittäjä Matti Lappalaisen elämäntyö paloi osittain tulipalossa kuivaamon myötä. Onneksi vakuutukset olivat kunnossa. Niiden avulla saatiin rakennettua uusi kuivaamo ja selviydyttiin yritystoiminnan keskeytymisestä.

Kiuruvetinen yrittäjä Matti Lappalainen kohtasi järkytyksen syyskuisena maanantaina 2020. Viesti tuli kesken puinnin illalla: Kuivuri on tulessa!

Matti kiiruhti pellolta kotiinsa. Siinä vaiheessa tilan suuri kuivaamo roihusi tulimerenä. Kaikki tuhoutui kivijalkaan saakka, kuivurin lisäksi pakkaamorakennus, lajittelijat, peittauskoneet, vaa'at, imurit ja säkityskoneet.

”Olihan se samalla vaikuttava näky, kun korkea kuivaamo palaa, mutta samalla myös surullinen”, Matti kertoo.

Palokunta tuli nopeasti paikalle, mutta paikalla savusi vielä pitkään. Jonkin aikaa Matti joutui miettimään jatkoa ja miten edetä näin suuren vahingon jälkeen. Yritystoiminnastaan hän ei kuitenkaan halunnut vielä luopua. Onneksi myös tilan vakuutukset olivat viimeisen päälle kunnossa. Nyt yli 1,5 jälkeen uusi kuivaamo on rakennettu vanhan tilalle.

"Tiesimme, että jos jotakin tällaista tapahtuu, se on talosta lähtö, jos vakuutuksia ei ole”, Matti kertoo.

Palossa häipyi taivaan tuuliin myös 200 tonnia viljansiementä ja oma 21 tonnin timotein siemensato. Ne ovat onneksi vain pieni osa Pohjolan Jyväjemmarin vuotuisesta toimitusmäärästä.

Kuivaamoa myös laajennettiin omakustanteisesti ja uusi kuivaamo mahdollistaa toiminnan jatkumisen entistä paremmin. Vakuutus korvasi sekä uuden kuivaamon rakennuskustannuksia, että keskeytyksestä aiheutuneita taloudellisia menetyksiä.

”Vakuutukset olen nähnyt tärkeänä pitää aina kunnossa. Meillä on sattunut pari muutakin paloa 90-luvulla. Ei tällaista työtä voi tehdä ilman kokonaisvaltaista vakuutusturvaa. Kaikki meni LähiTapiolan kanssa erittäin hyvin. Olen ollut ennenkin tyytyväinen LähiTapiolan toimintaan ja luotan heihin jatkossakin", Matti päättää.